Lucia Maria
SPONSORERET indhold

Maria Lucia efter stort vægttab: "Jeg er blevet stærkere i både krop & sind"

I 12 år har Maria Lucias vægt svinget op og ned. Nu har hun gjort op med de indre dæmoner og knækket koden til en stabil vægt med hjælp fra sin personlige træner og et nyt træningskoncept. I bogen ”Træn, spis, lev” kan du følge musicalstjernens rejse mod en stærk krop og et stærkt sind.

Af: Maria Bruun-Schmidt Dorrens Foto: Jakob Helbig
05. jan. 2017 | Sundhed | Fit living

Ha! Det er lige gået op for mig, at det er 13 år siden i dag, at jeg vandt Popstars Showtime på TV 2 #popstarsshowtime”.
Sådan skrev sanger Maria Lucia for nylig på sin Instagram-profil, ledsaget af et billede af en ung og smuk udgave af sig selv. Med pandehår, fyldige kinder. Og plus 10 kilo i forhold til i dag.
– Det var faktisk først i det øjeblik, for 13 år siden, at min vægt begyndte at blive et ”problem”, siger Maria Lucia.
Hun har skrevet en ny bog, ”Træn, spis, lev”, med sin personlige træner Frida Hallqvist om at komme i mål med sit vægttab og få et balanceret forhold til sin krop. En rejse, der har været i gang i mange år, og som for alvor blev kickstartet med ”Popstars”. For med berømmelsen fulgte også offentlighedens kommentarer om den dengang blot 19-årige Maria Lucias vægt. En ting, hun aldrig havde tænkt så meget over før, hvor musikken fyldte alt.
– Som barn brugte jeg al min tid på at synge. Jeg prøvede kræfter med både ballet, badminton og fodbold men valgte at droppe det til fordel for musikken. Det var det eneste, som betød noget for mig, fortæller hun.

LÆS OGSÅ: Fie har vejet 140 kilo: "Jeg var ved at spise mig ihjel"

Brugte maden som trøstepude
– Inden ”Popstars” tænkte jeg ikke på min vægt, men når jeg kigger tilbage – især på gymnasietiden – kan jeg godt se, at jeg byggede nogle mønstre op med at spise lidt ekstra, når jeg var ked af det. Og stille og roligt fik jeg et forkvaklet forhold til mad. Jeg brugte det som trøstepude, siger Maria Lucia.

Da hun kom med i ”Popstars”, fulgte programmets mange trofaste seerskare pludselig med hende og de andre deltagere helt hjem i stuerne. Udsendelserne handlede ikke kun om musikken – men også om være i god fysisk form, og det havde hun svært ved at se formålet med.
– Men når jeg kigger tilbage nu, så kan jeg jo godt se, at de ville have os til at skabe en bevidsthed om vores egen krop – at se stemmen som en del af kroppen. Det rørte ved noget i mig, som, jeg kunne mærke, var et problem. For jeg vidste jo godt, at jeg var i dårlig form. Jeg var bare ikke klar til at tage konfrontationen, siger hun.

Maria Lucia sang sig ind i danskernes hjerter gennem 10 programmer – iført næsten de samme cowboybukser hver gang. Hun kunne nemlig ikke passe alle kollektionsprøverne, og det kreative designerhold droppede til sidst at proppe hende ned i noget andet, fordi de kunne fornemme, der var ”et issue” her.
I virkeligheden ville Maria Lucia bare gerne være sig selv, og selvom hun respekterede deres arbejde, følte hun ikke, de forstod hende. Vigtigst af alt forstod hun nok heller ikke sig selv, kan hun se i dag.

Om at tabe sig
Maria Lucia endte med at vinde ”Popstars” og udgav sin første plade i februar 2004. Måneden efter blev hun tilbudt en audition til rollen som Belle i ”Skønheden og Udyret” på Det Ny Teater. Og det med beskeden om, at ”det nok var bedst, hvis hun tabte sig lidt til rollen”. Hun begyndte at gå i fitnesscenter, men negative tanker overskyggede glæden over, hun endelig var i gang.
– Jeg følte, at folk kiggede på mig og tænkte: ”Åh, nu er Fede i fitness. Tror hun selv, hun kan løbe på det der løbebånd?”
Jeg følte mig målt og vejet af hende den skinny, som løb på 30. minut, mens jeg løb ved siden af og ikke engang kunne nå i mål med mine 5, altså! Mit eget forkvaklede billede af mig selv gjorde det umuligt for mig at opretholde et medlemskab i et fitnesscenter, så jeg måtte tænke i andre baner.
– Så en formiddag, hvor jeg sad og zappede – igen – og sikkert havde ondt af mig selv, mens jeg spiste chips, faldt jeg over en TV Shop-reklame om et nyt træningsprogram, som hed Mari Winsor- pilates. Det var tilbage i 2004, hvor pilates var noget helt nyt. Jeg syntes, det så SÅ spændende ud, og man kunne bare ligge derhjemme på stuegulvet og træne, så jeg bestilte pakken med det samme. Det værste, der kunne ske, var, at jeg havde mistet 500 kr. på noget juks, men what the hell. Jeg ville SÅ gerne lykkes med at tabe mig! Efterfølgende gik det godt med træningen hjemme på stuegulvet. Maria Lucia trænede tre-fire gange om ugen og fulgte samtidig en madplan fra nettet.

LÆS OGSÅ: Tab 4 kilo på 4 uger: Sådan gør du

Tog 10 kg på igen
Og det fungerede bare. Efter tre måneder havde Maria Lucia tabt sig 10 kg.
– Jeg havde en klar motivation, og det var altafgørende. Rollen i ”Skønheden og Udyret” og det at være en del af musicaluniverset – det havde jeg drømt om lige siden, jeg var barn.
Efter fire auditions landede hun rollen som Belle, og det blev startskuddet på hendes karriere. Og en periode med envægt. Men da scenetæppet gik ned efter den sidste forestilling, vendte de ekstra kilo tilbage.
– Jeg havde ligesom ikke fået inkorporeret noget som helst af kuren i min dagligdag. Jeg tog de 10 kg på, som jeg lige havde smidt. Det var så demotiverende, siger Maria Lucia
. – Det har taget mig langt tid at forstå, at man ikke er unormal, fordi man tager på. At ens krop kan reagere med så store udsving. Men at svinge med 10 kg er jo ikke sundt i længden – det belaster virkelig kroppen.

Et par år senere tog Maria Lucia kontakt til personlig træner Frida Hallqvist. De kendte hinanden fra musicalverdenen, og nu havde Frida åbnet sit eget træningsstudie.
– Egentlig var det jo i første omgang ”bare” min egen lejlighed, indskyder Frida Hallqvist.
Hun sidder her også. Har lyttet intenst med på Maria Lucias historie og støttet hende med bekræftende suk og latter undervejs i interviewet. Og tårer. Ligesom hun har gjort det i al den tid, hun har været personlig træner for sangeren. Gennem kontrollerede kostplaner og skræddersyet træning med konceptet ”Pulsing Barre”, som kombinerer pilates, ballet og styrketræning, har Maria Lucia nu tabt sig 10 kilo. På blot 12 uger. Og denne gang er det for good. – Det er først nu, at jeg har fundet ind til kernen af problemet. For det handler jo ikke kun om den regulære mad. Det handler også om træning og dit mentale helbred, det skal være lige så meget i fokus. Det handler om noget, der sidder inde i dit hoved. Om mønstre og vaner, og om måden du lever dit liv på hver dag. For Maria Lucia har det især også handlet om mad i sociale sammenhænge.

– Før hadede jeg, når folk tog burgerbollen fra eller ikke ville drikke, fordi det fedede. Det, synes jeg, var fanatisk. Det fik mig nærmest til at gå i den helt anden retning, hvor jeg drak mere vin og spiste mere mad – som i: ”Hey, come on! Vi lever livet, alt er godt!” Men sagen er, at du hverken er fanatisk, sindssyg eller har et problem omkring din krop, fordi du takker nej og prøver at passe dig selv, siger hun.
– Det forstår jeg nu.

LÆS OGSÅ: fit tester aerial yoga: Sådan bliver du en cirkusprinsesse

Farvel til de indre dæmoner
Vægttab handler grundlæggende om at slutte fred med sig selv og sit eget had til sin egen krop og nedsættende tanker om sig selv, forklarer Maria Lucia.
– Det var i hvert fald dét, som jeg måtte ændre for ikke længere at være stavnsbundet af de negative mønstre, jeg har haft i perioder af mit liv. Jeg måtte gøre op med mine indre dæmoner, der sagde, at jeg ikke var noget værd.
– Først nu tør jeg tage beslutningerne omkring mig selv og mit eget velvære. Det har været svært både som ung pige, i folkeskolen og gymnasiet, men også som voksen kvinde. Tænk, at det skulle tage mig så lang tid. Jeg har det jo så godt nu, siger Maria Lucia.
Og det kan Frida Hallqvist også mærke. Hun er sikker på, Maria Lucia holder vægten.
– Den her gang er det anderledes. Nu er det for livet – nu har hun fattet det. Det er ikke nok at følge en kur og tabe fem kilo. Det handler om en livsændring, siger Frida og kigger på Maria Lucia:
– Og det er helt vildt, hvor meget, du har forandret dig. Du hviler bare mere i dig selv, du er meget mere afslappet og rolig at være sammen med. Ja, selv din manager siger, du synger bedre.

Giver rådene videre i bog
Sammen har Maria Lucia og Frida Hallqvist nu skrevet bogen ”Træn, spis, lev”, hvori du kan følge musicalstjernens kur og kan blive inspireret gennem trænings- og kostråd. Det her er ikke en ny kosttrend eller modetendens. Vi vil bare så gerne give al den erfaring videre, vi har gjort os. Så vi har prøvet at skrive den bedste håndbog til en nybegynder, der gerne vil i gang med et vægttab. Jeg ved om nogen, hvor svært det kan være, siger Maria Lucia.
I slutningen af januar skal hun være med i stykket ”Chicago” på Det Ny Teater, en ren dansebaseret forestilling, der kræver en krop af stål. Og her slutter ringen. For den krop har Maria Lucia nu.
– Det her er en af de roller, jeg altid har drømt om, men aldrig troet, jeg ville få; det kræver en stamina og en stærk krop at være med i stykket. Og nu har jeg muligheden – den skal kraftedeme sidde lige i skabet, griner hun og fortsætter:
– Jeg skal nok gennemføre. Ikke mindst for vise, jeg har vundet den her kamp over mig selv. Vise, jeg er stærk nok. Jeg kan, hvad jeg vil. Det er fandeme vildt!

TRIN TIL EN NY SUND LIVSSTIL
– ifølge Frida Hallqvist
TRIN 1: KEND DIN KROP
Start med at kigge på dig selv i undertøj. Se, hvordan du ser ud − sådan rigtigt. At tabe sig er en seriøs opgave, og det er ikke bare noget, du lige gør fra den ene dag til den anden. De fleste mennesker aner ikke, hvordan de egentlig ser ud, fordi de skjuler sig i store bluser eller lange bukser. Så tag det af, og kig på dig selv. Lær din krop at kende, og lyt til dens signaler. Husk også at se på alt det gode, og ros dig selv, så det ikke bliver noget negativt.
TRIN 2: PLANLÆG DIT VÆGTTAB
Der er ikke noget værre end at stå kl. 16.00 og være sulten og ikke at have købt ind. Så planlæg din træning tre måneder frem og dine madindkøb uge for uge − plot det i kalenderen. Tænk også over at have sunde snacks på køl, så du kan hive noget ud af køleskabet, når sulten melder sig. Tag din egen frokost med, hvis du ved, der ikke er mulighed for sund frokost på arbejdet. Lav den dagen før, hvis du ved, du får en travl morgen. Altså: Du bliver hele tiden nødt til at være på forkant. Det er ikke fanatisk, det er bare at passe på dig selv.
TRIN 3: FIND MOTIVATIONEN!
Du bliver nødt til at have en motivation og en målsætning, når du skal tabe dig. Det er måske derfor, folk har det så nemt op til et bryllup, fordi de lige skal strammes op. Målet kan være at tabe dig, men det kan også være at blive en gladere person, eller at kunne slappe af i din krop, når du står på stranden og leger med dine børn. Målet kan være at være mere til stede eller at have følelsen af hurtigt at kunne hoppe ned i sine jeans, når du skal ud at købe ind. At det ikke skal være mormorarmene, der vinker til naboen, men din hånd. Eller at du skal være den mor, der kan svinge sit barn højest i gyngen – uden at blive træt. Det er vigtigt, du finder din motivation for at komme i gang med at tabe dig. Hvem vil du være som person? Tag et valg.

LÆS OGSÅ: Antiinflammatorisk kost - hvad gør det egentlig ved kroppen?

LÆS OGSÅ: 14 myter om din forbrænding

LÆS OGSÅ: Fokus på overvægt: Hvor (u)sundt er et par ekstra kilo?