Marie-Louise tabte 4 kilo med fastekur
SPONSORERET indhold

Marie-Louise: "Det har været nemt at tabe 4 kilo"

Marie-Louise Truelsen har prøvet et utal af slankekure, men ingen har passet så godt til hendes livsstil som 5:2. Derfor byder hendes jul også på en kombination af fastedage og dage, hvor hun spiser, hvad hun har lyst til – og det inkluderer marcipan.

Af: Jo Brand Foto: Trine Bukh
17. dec. 2013 | Sundhed | ALT for damerne

Derfor gik jeg i gang med 5:2
– Jeg er vel det, man kan kalde professionel slanker – hvor andre læser kriminalromaner, læser jeg om slankekure. Jeg har været på et utal af dem og ved godt, hvad jeg skal spise for at være sund, men er alligevel blevet ved med at jage de vises sten. For selvom det har virket at følge Vægtkonsulenternes principper, er det svært f.eks. at være til middag med alt, hvad det indebærer af kage og vin, og så hive gulerødder op af tasken. Så da jeg hørte om 5:2, tænkte jeg, at det i hvert fald ikke ville blive et problem, for jeg har altid to dage om ugen, hvor jeg ikke skal noget, og så kan jeg bare lægge mine fastedage der.

Det får jeg ud af at leve på 5:2
 – Jeg har tabt fire kilo og synes, at det har været nemt. Kuren er meget enkel og kan sagtens tilpasses en travl hverdag. Jeg finder det også 100 gange nemmere stort set slet ikke at spise end at spise lidt 5-6 gange om dagen. Når jeg ved, at jeg ikke skal have noget, er det pludselig meget simpelt.

LÆS OGSÅ: Så mange kalorier er der i julemaden

– Derudover har jeg haft problemer med hormonelt betinget migræne, og hvor jeg før havde et anfald en gang om måneden, har jeg kun haft et enkelt mindre, siden jeg gik i gang. Jeg ved ikke, om det har noget med 5:2 at gøre, men kuren hævdes jo også at skulle have helbredsmæssige fordele, så måske er der en sammenhæng.

Min version af 5:2
– Søndag aften kigger jeg i min kalender og finder ud af, hvilke dage i den kommende uge det passer at faste – og så vælger jeg to, hvor jeg ikke skal noget om aftenen. Normalt er den første fastedag mandag, hvilket for mig er en god måde at starte ugen på efter weekenden, hvor man måske har spist lidt for meget.

Sådan spiser jeg på fastedagene
– Jeg er altid mest sulten først på dagen, derfor spiser jeg morgenmad og frokost, og så ikke mere den dag. Morgenmaden på fastedage er som regel skyr med bær og nødder, som jeg måler op, så det svarer til 250 kalorier. Til frokost spiser jeg de sidste 250 kalorier, der som regel er fordelt på salat, to æg, en halv skive rugbrød, et stykke agurk og en gulerod. Min mand faster også om mandagen, så der står pigerne selv for aftensmaden, og så drikker vi en kop te sammen med dem, når de spiser. Jeg er ikke bange for, at mine piger får et mærkeligt forhold til kost, fordi jeg faster, de ser jo, at jeg ellers spiser sundt og godt, og så er de i øvrigt vant til, at jeg prøver alt muligt af for at skrive om det. 

LÆS OGSÅ: "Det sjoveste kilo jeg har tabt"

Sådan spiser jeg på spisedagene
– Faktisk spiser jeg ikke så meget, som jeg gjorde, inden jeg gik i gang med 5:2. Tidligere tog jeg f.eks. ofte et mellemmåltid, når jeg kom fra arbejde. Men på fastedagene har jeg lært, at det ikke er så slemt at være sulten, så i dag venter jeg med at spise, til vi skal have aftensmad.

– Når det kommer til selve kosten, spiser jeg gerne efter principperne fra Vægtkonsulenterne og prøver at undgå de hvide kulhydrater. Det har jeg det bedst med. Jeg spiser da chokolade, hvis jeg har lyst til det, men det er ikke sådan, at jeg bare giver los og spiser alt. Selvom det siges, at man kan spise, som man har lyst til i fem dage om ugen, tror jeg ikke, at man taber sig, hvis man fråser i othellolagkage. Derudover har jeg slet ikke lyst til at gå amok på den måde. 

Sådan spiser jeg i julen
– Jeg har tænkt mig at gøre, som jeg plejer. Jeg faster to dage om ugen – også i juleferien, og så spiser som jeg plejer de andre dage, hvilket vil sige fornuftigt. Men fordi marcipan og chokolade er så tilgængeligt hele julen, kommer jeg nok til at spise mere af det, og i år kan jeg sige til mig selv, at det må jeg gerne.

Udfordringer og bivirkninger ved 5:2
– Jeg kan ikke finde på nogen. Jeg har ikke tidligere prøvet noget, som virker og har fungeret så godt for mig.

LÆS OGSÅ: 6 fakta om hvordan alkohol påvirker din træning

5:2 i fremtiden
– Jeg vil blive ved. Jeg kan ikke se, hvorfor jeg skulle slutte, medmindre jeg på et tidspunkt taber mig for meget. Hvis det sker, tror jeg, at jeg vil begynde at faste en enkelt dag om ugen i stedet – både af de helbredsmæssige årsager, som der muligvis er ved at faste, men også for at holde vægten.


3 GODE RÅD

1/ Start med at finde ud af, hvilken tid på dagen du har mest brug for at spise. Er du typen, der spiser mest først på dagen, så læg dine måltider der. Er du typen, der spiser mest om aftenen, er det måske en bedre idé at slå dine måltider sammen og spise dem på en gang dér.

2/ Når du ikke orker at følge en opskrift og købe specielle ting ind, så regn dig frem til nogle basisretter, som du altid kan ty til, så du ikke skal opfinde den dybe tallerken, hver gang du faster.

3/ Husk: Det er okay at være sulten – du kan ikke dø af sult på 5:2. Desuden vil du opleve, at sulten kommer i bølger. Det vil sige, at den godt kan føles slem, men så forsvinder den igen.

LÆS OGSÅ: Se ministerens kostdagbog