Miniguide til meditation: Find ro på et øjeblik
SPONSORERET indhold

Miniguide til meditation: Find ro på et øjeblik

Myldrer tankerne konstant rundt i dit hoved? Har du svært ved at være til stede lige nu? Og trænger du indimellem til et mentalt pusterum? Så skulle du måske begynde at meditere. Se, hvordan du nemt kommer i gang.

Af: Pernille Lewinsky Kofoed Foto: Getty
20. mar. 2020 | Sundhed | Hendes Verden

Meditation er hverken mystisk, hippieagtigt eller en ny og fancy trend. Faktisk har mennesker dyrket meditation i årtusinder, og flere og flere får efterhånden øjnene op for meditationens mange gavnlige egenskaber. Meditation virker beroligende både på kroppen og sindet og har blandt andet vist sig at være et effektivt redskab til at bekæmpe stress.

Under meditation øges nemlig udskillelsen af en række hormoner, herunder antistresshormonet oxytocin samt ”feel good”-hormonerne dopamin og serotonin, der er med til at give en følelse af indre ro, afslappethed og tilfredshed i kroppen. Samtidig viser en række undersøgelser, at meditation også har en positiv indflydelse på helbredet og blandt andet er med til at styrke immunforsvaret, sænke blodtrykket og kolesteroltallet og dulme smerter.

Prøv 6 guidede meditationer i podcast-appen Talk Town (annonce)

Man har også set eksempler på, at kræftpatienter blev gladere, sov bedre om natten og i det hele taget opnåede en højere livskvalitet, og at mennesker, der led af depression, astma og psoriasis fik en bedring af deres symptomer, når de mediterede jævnligt. Mange tror fejlagtigt, at det er svært at meditere, fordi det kræver, at man stopper tankestrømmen eller tømmer hovedet for tanker, men faktisk er meditation ret enkelt. Det kræver hverken erfaring eller særlige evner, og i princippet kan du meditere hvor som helst og når som helst. Alt, hvad du behøver, er et stille sted, hvor du kan sidde behageligt i 5-10 minutter. Så det er bare med at komme i gang.

Kilder: Meditationsguide.dk, Cancer.dk, Hjerteforeningen.dk, Sundhedsguiden.dk

Anbefalet til dig