Kvinde med mundbind

Foto: Getty Bliv klogere på mundbind – og hvordan du anvender det.

Mundbind

Det skal du være opmærksom på, når du køber og anvender mundbind

Hvad beskytter mundbind egentlig mod, hvilken type skal du vælge – og hvordan bruger du det korrekt? Få svarene her.

Mundbind har længe været en del af gadebilledet i udlandet som et værn mod coronasmitte. Og selvom meninger har været delte, når det kommer til, om mundbind rent faktisk beskytter mod Covid-19, så er det nu også blevet et krav herhjemme. Fra og med den 22. august 2020 skal du huske mundbindet, når du tager bus, tog eller metro, ja, når du i det hele taget bevæger dig rundt i den kollektive trafik.

Formålet med at du nu skal bruge mundbind, er at du beskytter andre mod corona, hvis du skulle være smittet, ligesom at andre beskytter dig, hvis de er smittede. Desuden kan brug af mundbind også give en ekstra beskyttelse for dem, der er særligt sårbare, og som ikke har mulighed for at holde den anbefalede afstand.

Hvad beskytter mundbind mod?

Hvis du bruger mundbind korrekt, kan det bidrage til at beskytte mod spredning af bakterier fra munden og næsen og blokere for overførsel af såkaldte mikro partikler som fx små dråber ved host og nys. Selvom kirurgiske ansigtsmasker typisk har en bakteriel filtreringseffektivitet mellem 95-98%, er der dog ingen garanti for, at de beskytter mod smitsomme sygdomme. Når du bærer mundbind, bliver du samtidigt mindet om, at du skal undgå at røre dit ansigt, hvilket også kan minimere risikoen for smitte.

Sådan bruger du et mundbind

For at mundbindet skal have en effekt, er det vigtigt, at du bruger det korrekt. Det gælder uanset hvilken type mundbind, du vælger. Husk desuden, at mundbind er personlige så undgå at dele dem med andre.

 1. Inden du kommer mundebindet på, er det vigtigt at dine hænder er rene. Vask hænderne med vand og sæbe eller brug håndsprit.
 2. Find herefter forsiden af mundbindet. Det er som regel den farvede side.
 3. Dæk din næse og mund med mundbindet og fastgør det bag ørerne eller baghovedet.
 4. Det er vigtigt, at mundbindet sidder helt tæt til ansigtet og dækker både næse og kinder.
 5. Undlad at røre ved mundbindet under brug. Skift det ofte og altid, hvis det er vådt, snavset eller har huller.
 6. Når du tager mundbindet af, er det vigtigt, at du tager fat i elastikkerne og undgår at røre ved selve mundbindet. Mundbind, der ikke er beregnet til at blive genbrugt (fx kirurgiske mundbind), skal smides ud efter brug.
 7. Vask herefter dine hænder eller sprit dem af.

Sådan bruger du stofmundbind

Når du har stofmundbind på, skal det håndteres på samme måde som engangsmundbind. Dog skal du være opmærksom på følgende:

 • Stofmundbind skal skiftes, når de er snavsede eller fugtige. Vask mundbindet en gang om dagen ved mindst 60 grader. Lad mundbindet tørre helt, før det tages i brug igen.
 • Hav altid flere at skifte med, også når du er på farten.
 • Læg det tørre nyvaskede mundbind i en lukket pose, når du skal medbringe det fx i tasken. 
 • Når du er færdig med at bruge et stofmundbind, så smid det direkte til vask eller læg det i en lukket pose, indtil det skal vaskes. Brug det ikke igen, før det har været vasket.

Hvilken type mundbind, skal jeg vælge?

Du kan købe mundbind i mange forskellige udgaver. Det mest almindelige mundbind, og det, som bliver brugt hyppigst til bl.a. flyrejser, er den kirurgiske ansigtsmaske, som er lavet af et 3 lags filter-stof. Engangsmundbind, der er CE-mærket, er mest effektive til at beskytte dig selv og dine omgivelser mod virus og anbefales af Sundhedsstyrelsen.

Da det kan blive lidt dyrt i længden at benytte engangsmundbind, kan du i stedet vælge et stofmundbind. Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at der ikke er de samme kvalitetsstandarder for stofmundbind, som der er for engangsmundbind. Stofmundbind, som du køber eller laver selv, beskytter bedre end ingenting, men er du særligt udsat, eller har du øget risiko for at blive udsat for smitte, bør du altid anvende et CE-mærket mundbind.

Hvor ofte skal mundbindet skiftes?

Uanset hvilket mundbind, du benytter, skal det udskiftes jævnligt. Det kan for eksempel være, hvis din togtur er slut, eller hvis mundbindet er enten vådt eller beskidt. Ifølge anbefalingerne bør du ikke bruge mundbindet, hvis det er snavset eller har huller. Anvender du et kirurgisk engangsmundbind, skal du altid smide det ud, efter brug. Stofmundbind kan vaskes og genbruges, så længe du vasker og desinficerer det korrekt – og helst hver dag.

Læs også: Nyt mundbind til løbere

Det skal du være opmærksom på, når du vælger mundbind

Der findes et hav af forskellige mundbind i butikkerne og på nettet, og det kan være svært at finde rundt i junglen.

Engangsmundbind:

Hvis du vælger et engangsmundbind anbefaler Sundhedsstyrelsen, at det er af medicinsk/kirurgisk kvalitet (type I og type II). Det vil sige, at det er CE-mærket, og at det tydeligt fremgår af emballagen, hvem der er fabrikant. Mundbindet skal kunne slutte tæt og have elastikker, der hæftes bag ørerne.

Ifølge Sundhedsstyrelsen anbefales det, at personer i øget risiko altid anvender CE-mærkede mundbind.

Stofmundbind:

Stofmundbind – uanset om du køber dem eller selv laver dem - er ikke underlagt de samme kvalitetsstandarder som engangsmundbind, og derfor kan beskyttelsesgraden variere. Ifølge Sundhedsstyrelsen er et godt stofmundbind bedre end intet mundbind, men det er vigtigt at være opmærksom på, at det ikke giver samme sikkerhed som CE-mærkede mundbind.

Stofmundbind har den fordel, at de kan genbruges, hvis de vaskes, og dermed på sigt være et billigere alternativ til engangsmundbind.

Hvis du vælger at bære stofmundbind, bør du være opmærksom på følgende:

 • Jo flere lag, jo bedre. Mundbindet bør som udgangspunkt bestå af tre lag tætvævet stof fx bomuld. Materialet skal være tæt nok til at skabe filtrering, men stadig åndbart. Det inderste lag skal være fugtabsorberende og føles behageligt mod ansigtet. Det yderste lag skal være fugtafvisende.
 • God pasform. Mundbindet skal være forsynet med elastikker eller bånd og kunne sidde tæt til dit ansigt, så det dækker både næse og mund. 
 • Vask hyppigt. Mundbindet skal kunne vaskes med sæbe eller vaskepulver flere gange ved min. 60 grader.
 • Det er en god ide at vælge et lyst materiale, så du kan se, om mundbindet er snavset.

Skal alle bruge mundbind?

Som udgangspunkt skal vi alle sammen bruge mundbind, når vi færdes i den kollektive trafik. Der gælder dog nogle enkelte undtagelser:

 • Børn op til 12 år behøver ikke bære mundbind.
 • Personer med vejrtrækningsbesvær, nedsat bevidsthedsniveau, eller personer med fysiske eller mentale svækkelser, som gør, at de ikke selv kan fjerne mundbindet, skal ikke bære mundbind.
 • Mundbind skal fjernes, hvis bæreren får svære gener og ubehag, som f.eks. vejrtrækningsbesvær, kvælningsfornemmelser m.v.
 • Mundbind kan fjernes, hvis man har brug for at spise eller drikke, indtage medicin, ved samtale med personer der mundaflæser osv.
 • Mundbind kan fjernes, hvis politiet skal foretage identifikation.

Hvor skal jeg bruge mundbind?

Lige nu er det et krav, at alle bærer mundbind i al kollektiv transport over hele landet på alle tider af døgnet. Myndighederne vurderer desuden i øjeblikket, om anbefalingen om brug af mundbind skal udvides til indkøbscentre, forsamlingssteder og lignende steder.

Kilder:
Sundhedsstyrelsen
Lægemiddelstyrelsen
WHO

Vil du vide mere om mundbind?

Du kan læse mere eller få flere oplysninger på www.sst.dk/mundbind eller på myndighedernes fælles hotline på 70 20 02 33.

Se, hvad vi ellers skriver om: Corona og Sygdom