Stofskifte
SPONSORERET indhold

Myteknuseren: Bliver du tyk af et lavt stofskifte?

Du har nok hørt nogen sige det før, eller tænkt det om dig selv. Det må være stofskiftet, den er gal med, for jeg spiser jo sundt.

Af:: Mi Skjold Brix Foto: Alamy
29. maj. 2013 | Sundhed | ALT for damerne

Men den undskyldning holder altså ikke helt.

Det forklarer Bente Merete Stallknecht, som er nyudnævnt professor med særlige opgaver indenfor fysisk aktivitet og fedme ved Biomedicinsk Institut på Københavns Universitet. Hun forsker blandt andet i stofskiftet og overvægt og forklarer, at en person, der lider af det, man kalder hypotyreose, et sygeligt lavt stofskifte, ikke ville blive voldsomt overvægtig af den grund.

- Selv sygeligt lavt stofskifte er kun forbundet med ganske let overvægt. Det har en meget lille betydning, siger hun og forklarer, at overvægtige menneskers stofskifte ofte er højere end slankes.

- Overvægtige mennesker har behov for en højere muskelmasse til at bære den øgede mængde fedtvæv, og det er muskelmassen, der i høj grad bestemmer størrelsen af stofskiftet, siger hun.

15 kalorier gør forskellen
I USA, som er det land, der har størst problemer med overvægt, udfører man hvert år målinger i de forskellige stater for at kortlægge, hvor problemet er størst. Målingerne har også vist, at det kun er en meget lille forskel i kost og/eller fysisk aktivitetsniveau, der skal til, for at få vægten til at tippe.

- Vægtstigningen i den amerikanske befolkning kan i teorien tilskrives en gennemsnitlig ubalance på 15 kalorier i døgnet, hvilket er meget lidt, forklarer Bente Merete Stallknecht.

Det betyder, at hvis du hver dag i et år spiser bare 15 kalorier for meget, vil det resultere i et lille kg ekstra på sidebenene.
15 kalorier svarer til energiindholdet i én riskage eller ca. en halv mariekiks, og er et meget godt billede på, hvor lidt forskel, der skal være på appetitten hos folk, før at der også ses en forskel på vægten på den lange bane.

Undskyldningen med stofskiftet holder altså ikke helt, og for meget på sidebenene er i høj grad proportionelt med for meget på tallerkenen.

- I teorien kan 90 procent af vægtstigningen (i USA, red.) forebygges ved at øge energiforbruget med 50 kalorier om dagen, hvilket svarer til en gåtur på 10 minutter, fortæller Bente Merete Stallknecht.

DOM: Et usædvanligt lavt stofskiftes andel i overvægt er minimal. Det handler derimod om kost og fysisk aktivitet.