Sukker
Foto: Bulls. Billedbehandling: Flemming Roland

Sådan påvirker sukker dit ansigt

Er du en sucker for sukker? Det kan have store konsekvenser på sigt for dit udseende.

Rynker og mat hud
For nogle år siden kom den amerikanske hudlæge Fredric Brandt med en udmelding om, at en kost, der er rig på sukker, ødelægger kollagenet i huden og dermed fører flere rynker med sig. Men ifølge den danske hudlæge Erik Obitz er denne sammenhæng endnu ikke videnskabeligt bevist, da undersøgelsen ikke er blevet reproduceret.

– Det er ikke blåstemplet forskning, der er tale om. Men hvis der med sukker også følger en dårlig livsstil, kan det selvfølgelig spille en rolle for huden, siger han.

Hvis du spiser meget slik, kage og hvidt brød, er der også en risiko for, at du spiser for lidt af noget andet, påpeger indehaver af Amazing Space, Laura Bonné.

– Spiser du meget sukker, kommer du højst sandsynligt til at mangle noget af alt det gode, der gør din hud godt, som f.eks. vitaminer og mineraler, siger hun og fortæller, at det bl.a. kan føre til en mat hud.

Sådan takler du skaden: – Sørg for at spise sundt, så du f.eks. får B12 og C-vitamin, der begge er afgørende for huden, og hold så pauser i dit sukkerforbrug, så du ikke hele tiden har forhøjet blodsukker, lyder rådet fra Laura Bonné.

LÆS OGSÅ: Eksperterne: Dét gør rygning ved din hud

Akne
– Har du et forhøjet blodsukker, kan det føre til forhøjet insulinniveau, hvilket menes at kunne føre til en forhøjelse af de mandlige kønshormoner, der bl.a. bevirker, at du producerer fedt og talg. Og hvis porerne så bliver tilstoppede, kan det blive til decideret akne, siger Laura Bonné.

Sådan takler du skaden: – Sørg for at rense din hud morgen og aften, så porerne holdes rene.

Derudover kan du også få en dybderensende ansigtsbehandling af og til, og hvis den er helt gal, er det også muligt at komme i medicinsk behandling, lyder det fra Laura Bonné.

Væskeophobninger
– I større mængder fungerer sukker også som en gift i kroppen, hvilket vil sige, at det tiltrækker væske og dermed kan give væskeophobninger, som man også ville kunne se i ansigtet, siger Laura Bonné.

Sådan takler du skaden: – Giv dit indre et brusebad, lyder det fra kosmetologen, hvilket betyder, at du skal huske at drikke rigeligt med væske.

Misfarvede tænder
Består en stor del af dit sukkerindtag af sodavand, kan det gå ud over dine tænder, fortæller tandlæge Lene Henningsen.

– Du risikerer, at der kommer en øget brun misfarvning af emaljen langs tandkødet, fordi sukkeret virker ætsende, hvilket også fører til huller, forklarer hun.

Sådan takler du skaden: – Lad helst være med at drikke sodavand eller nedsæt dit forbrug. Og
hvis du drikker sodavand, så sørg for at skylle munden efterfølgende og børst så tænder efter et par timer, siger tandlægen og fortæller, at du ikke skal børste med det samme, da sodavand indeholder meget syre, og hvis du børster, mens du stadig har syre i munden, er det skadeligt for emaljen.

LÆS OGSÅ: Vi tester tandblegning

Kvit den dårlige vane

Byt: Skift det hvide brød og pasta ud med de grovere udgaver. Drop sodavanden og drik vand i stedet. Man kan vænne sig til hvad som helst (næsten)!

Stop op: Find årsagen til dit sukkermisbrug. Hvorfor spiser du så meget? Hvornår spiser du for meget? Og hav så alternativer klar. Kosmetolog Laura Bonné forslår f.eks. gulerødder, mørk chokolade og grøn te, der ligefrem gavner din hud.

Spis den gode sukker: Når det skal være sødt, så snup en appelsin, et æble eller et stykke ananas – så får du nemlig ikke kun naturligt sukker, men også vitaminer og mineraler.

Se, hvad vi ellers skriver om: Sukker