Slank

Sådan spiser du dig til drømmekroppen

En krop, der vejer fem kilo for meget, kan godt være smukkere end en alt for tynd krop. Fåmod på at gøreen indsats for at få din drømmekrop med råd fra personlig træner og kostvejleder, Ida Krak.

En krop, der vejer fem kilo for meget, kan godt være smukkere end en alt for tynd krop. Fåmod på at gøreen indsats for at få din drømmekrop med råd fra personlig træner og kostvejleder, Ida Krak.

Ida Krak er personlig træner og kostvejleder, og hun mener, at der er seks trin til drømmekroppen:

Spis rigtig, drik rigtigt, tænk rigtigt, træn rigtigt, træk vejret rigtigt og sov godt.

Og så mener hun desuden, at der ikke findes nogen smutveje.

– Vi har fået tudet ørerne fulde gennem så mange år om, at vi skal nå så og så meget på så og så kort tid. Tab ti kilo på ti uger, bliv klar til badedragten på seks uger, men faktum er, at der ikke findes ret mange, for hvem det rent faktisk lykkes. Jo, måske taber man sig ti kilo på ti uger, men hvis man ikke grundlæggende har ændret sin livsstil – hvilket man sjældent gør på diverse lynkure – så kommer alle kiloene på igen. Og hvis det virkelig var så nemt, så havde alle jo allerede deres drømmekrop.

Hvordan ser din drømmekrop ud?
Forskellen på Ida Kraks program og de hurtige kure er, at hun opfordrer dig til at stoppe op, finde roen og tage ansvar for dig selv.

– Jeg vil gerne have, at du ikke kun kigger på spejlbilledet, for det er en tom skal. Kig i stedet ind i dig selv. Det kan godt være, at det lyder lidt langhåret, men rent faktisk er det der, du finder svaret på, hvorfor du ikke vejer det, du gerne vil veje, hvorfor du ikke sover godt, eller hvorfor du har en masse negative tanker. En krop i ro og balance kaster fedt og overskydende ting fra sig, så hvad vil det sige at finde balancen og roen for dig?

Du skal også begynde at tænke over, hvad en drømmekrop egentlig er for dig, for det er forskelligt fra menneske til menneske.

Læs også: Spis dig til en sund hud

– For mig er en drømmekrop en krop, der er rigtig god at leve i. Og så er det en krop, der er smuk at se på, og der er det vigtigt at huske, at en krop, der vejer fem kilo for meget, godt kan være smukkere end en krop, der er alt for tynd. En krop, der har ondt i psyken, er ikke en drømmekrop. En krop, der er drænet i stedet for trænet er heller ikke en drømmekrop. En drømmekrop er derimod en krop, der tygger sig til sin mad, nyder den og bruger alle sanserne. Og det er en krop, der kan finde roen, som tør slippe begrænsningerne, og som tør tage for sig af mulighederne. Lige meget hvilket punkt, du begynder at arbejde med, vil karakteren på alle de andre punkter også stige. At spise rigtigt fører mere positiv tankegang med sig. At træne og sove godt fører mere overskud og energi med sig. Og så videre.

Ting tager tid...
De færreste behøver at sætte ind over for alle de seks trin, som Ida Krak mener er nødvendige for at få en sund og afbalanceret krop, for måske har du allerede styr på din søvn og vejrtrækning eksempelvis. Derfor behøver der ikke at være så langt igen til at få det endnu bedre. Men tålmodighed er en dyd:

– Og husk så de tre T’er. Ting Tager Tid. Hvis du har gjort noget på en uhensigtsmæssig måde i mange år, tager det altså tid at indarbejde gode nye vaner, men det er det hele værd. Og husk så endelig også, at du bliver præcis som det du gør, tænker og føler – uanset om det er godt eller skidt. Så skal vi ikke prøve at gøre det godt? spørger Ida Krak.

Læs hvad du skal spise og drikke for at få drømmekroppen på næste side.

Sådan spiser og drikker du rigtigt

• Spis som en dronning til morgenmad, som en prinsesse til frokost og som en fattiglus til aften. Morgenmaden er i forholdet 1:3, det vil sige en del protein og tre dele kulhydrat. Frokosten er i forholdet 1:2 og aftensmaden i forholdet 1:1. På dage, hvor du træner, skal forholdet være 1:3 om morgenen, 1:3 til frokost og 1:2 om aftenen. Portionernes størrelse svarer til din håndflade i omfang og tykkelse. Spis altså en portion protein svarende til din håndflade i tykkelse og omfang og tre portioner kulhydrat i samme størrelse om morgenen og så videre.

• Der er ikke noget, der er rigtigt eller forkert. Jeg plejer at sige: For lidt og for meget fordærver alting. Og: Alt med måde. Det er okay at spise gluten, det er okay at spise tandsmør, det er bare ikke okay at gøre det hver dag og hele tiden.

Læs også: 9 veje til vitalitet  

• Se på kroppen som en motor. Spis med fornuften og ikke med lysten og øjnene. Kroppen har brug for vitaminer, mineraler, fibre, sporstoffer, proteiner, fedt og komplekse kulhydrater. Sørg for at variere kosten, så du spiser noget forskelligt til alle måltider.

• Spis mad, du skal bruge tid på at tygge. Frugt og grønt. Grove kornprodukter. Men pas på ikke at spise brød til alle måltider. Det bliver for meget. Det er okay at tage en smoothie engang imellem, men lad generelt være med at drikke dine måltider. Når du tygger, aktiverer du spytproduktionen og dermed enzymproduktionen, som bl.a. er med til at nedbryde og optage næringsstofferne, du gavner fordøjelsen, og du føler større mæthed. En smoothie er fastfood, som kan sende blodsukkeret på himmelfart, så drik det med måde.

• Protein er kroppens byggesten, og det bedste protein får du fra fisk, lyst kød og æg. Der er også gode proteiner i bønner og linser. Hold igen med rødt kød og svinekød, da det er tungt at fordøje.

• Spis to mellemmåltider om dagen, så der ikke går mere end to en halv til tre timer mellem dine måltider.

• Drik primært vand. Drik nok, men ikke for meget. Spæd gerne begrænset op med lidt danskvand og te. Det er okay at drikke op til tre kopper kaffe om dagen, men tænk over, at du indtager en del koffein på den måde. Mængden af væske du har brug for varierer i forhold til, hvor varmt det er, og hvor meget du træner. Tænk over at din ydeevne nedsættes med 20 procent, hvis du bare er to procent dehydreret.

Læs hvordan du rent praktisk skal få livsstilen til at fungere på næste side. Sådan gør du i praksis
Planlæg. Både for dig selv og for din familie. Hvem er hjemme til spisning? Hvad skal du have med som mellemmåltider? Hvis du har tænkt over det og købt ind, er det meget lettere at overholde din plan.

Forbered dig. Snit grøntsager til nogle dage. Kog nogle æg, så du har til flere dage. Gem rester af middagsmaden til mellemmåltider eller madpakken.

Spis hjemmefra. Hvis du skal ud, så husk at spise lidt sundt inden, så du ikke er så sulten, at du ikke kan kontrollere det. Så kan du bedre nippe og nyde.

Kontroller din sult. Husk, at vi lever i et samfund, hvor al slags mad er tilgængelig stort set døgnet rundt. Maden forsvinder ikke! Så hvis du ikke har specielt meget lyst til kage i dag, så spring over i stedet for at spise den, bare fordi den er der. Du kan sagtens få kage en anden dag, hvor du virkelig trænger.

Spis godt. Håndhæv måltiderne, så du får de næringsstoffer, du skal have. Spis dig mæt. Rigtig mange træner mere end en topatlet og spiser som en 3-årig, men det kan ikke betale sig, for hvis du hele tiden holder igen og aldrig spiser dig mæt i de rigtige ting, vil du lige pludselig gå helt amok i en masse mindre hensigtsmæssige fødevarer. Det er umuligt at forme en drømmekrop med for lidt mad og for meget og uhensigtsmæssig træning.

Læs også: Und dig selv det bedste

Artiklen har tidligere været bragt i ALT for damerne.

3 veje til en sund kost

Spis grøntsager til alle tre hovedmåltider. Morgen, middag og aften. Vælg forskellige typer af grøntsager og helst nogle, du skal bruge tid på at tygge.

Dine mellemmåltider skal være alt andet end brød, knækbrød eller kiks. Det kan være frugt eller grønt kombineret med protein eller fedt. Spis aldrig frugt alene, da det giver et ustabilt blodsukker. Tag et æg, en håndfuld mandler eller en frikadelle fra i går sammen med et æble eller en gulerod.

Drik nok vand. Du ved, at du har fået nok vand, når din urin er svagt lysegul dagen igennem. Hvis den bliver mørkere, drikker du for lidt. Bliver den helt klar, drikker du for meget og skyller alle næringsstoffer ud. Bemærk dog, at morgenurinen altid vil være mørkegul, og det er helt okay.