Alt for damernes kvindeløb
SPONSORERET indhold

"Det var skønt efter mange års overvægt at opdage, at jeg kunne løbe"

Mød Sandie Andersen, der er folkeskolelærer, vild med løb og ambassadør for ALT for damernes Kvindeløb.

Af: Susanne Knutzen Foto: Privat
22. feb. 2017 | Sundhed

"Jeg begyndte for alvor at løbe fast for to år siden. Det var en helt anden måde at bruge min krop på, og det var skønt efter mange års overvægt at opdage, at jeg kunne løbe. I starten kunne jeg dog kun lunte to lygtepæle frem, men jeg satte mig det mål, at jeg ville kunne løbe 10 kilometer uden at skulle holde pauser og på under 1 time, og i dag er løb blevet mit mantra.”

37-årige Sandie Andersen bor i Fredericia og arbejder som lærer på en privatskole. Hun har indenfor de sidste år gennemgået noget af en forvandling, hun har nemlig tabt 60 kilo uden operation, men ved hjælp af sund kost og motion. Hun er ambassadør for ALT for damernes Kvindeløb, og du kan løbe sammen med hende og mange andre glade kvinder, når vi løber i Fredericia d. 19. juni.

”Jeg begyndte vægttabet ved at gå til vejninger hos min egen læge, og da jeg havde tabt de første 10 kilo, så jeg mig ikke tilbage – jeg havde dog aldrig drømt om, at det skulle gribe så meget om sig."

Hvorfor valgte du løb som motion?

”Løb er en nem måde at få motion ind i ens liv, jeg behøver ikke at booke en time i fitnesscentret, jeg tager bare løbeskoene på, og så er jeg i gang. Jeg bor også tæt på skov og natur, og det er skønt at tage en tur og få blæst hovedet igennem. Løbeturen er min timeout fra en travl hverdag, hvor jeg kobler fra, putter musik i ørene og kommer ud i den friske luft."

Hvordan kom du i gang med at løbe?

”Jeg begyndte at løbe sammen med en bekendt, der er triatlet. Hun lærte mig, hvordan jeg kom godt i gang, selv om jeg i starten lød som et damplokomotiv, og tempoet var så langsomt, at hun ikke fik noget ud af turene. Men vi løb omkring 15-20 gange og det var godt givet ud, fordi hun coachede mig undervejs, så jeg kom sikkert i gang uden skader, hun viste mig den rette løbeteknik, og jeg oplevede succes ved hele tiden at sætte nye delmål, som fx at løbe 5 km uden pauser."

"For lidt over et år siden, nåede jeg mit største mål, nemlig at løbe 10 km under en time – og det kan godt være, at tiden sagde 59.47, men jeg gjorde det, og det var en kæmpe sejr for mig. I dag behøver jeg ikke at sætte mig mål, for jeg har fundet glæden ved at løbe og gør det helt af mig selv. Jeg løber meget efter humør, hvis jeg har haft en dårlig dag, er det jo en fantastisk måde at få afreageret på, og så gør jeg det oftest af ren lyst.”

Tilmeld dig ALT for damernes kvindeløb 

Hvor langt løber du?

”Jeg løber mellem 5 og 10 kilometer på mine ture, men hvis jeg en dag har gode ben, kan jeg løbe 12-13 km, og er der dage, hvor benene er tunge, løber jeg mindre. Jeg løber 3 gange om ugen, og derudover styrketræner og cykler jeg, så jeg træner hver dag.”

Hvad er din favoritrute?

"Min favoritrute er ved Øster Strand, hvor jeg løber langs vandet, og turen går til fælledet og kastellet. Der er udsigt til både vand og skov – det er simpelthen smukt og skønt. Da jeg var allerstørst, luftede jeg altid min hund der, og jeg smågrinte lidt af alle de løbere, der hilste på hinanden. I dag hilser og nikker jeg også til alle de løbere, jeg møder.”

Hvad giver det dig at løbe?

”Løb giver mig en personlig tilfredsstillelse. Det er jo fantastisk at bruge kroppen. Det giver mig energi i hverdagen, og jeg har som skolelærer brug for at være på, så at begynde dagen med en tur i frisk luft sammen med min skønne løbemakker, gør, at jeg er fyldt med energi resten af dagen.”

Hvad er din motivation for at komme afsted?

”Min motivation er to ting. Jeg vil ikke falde tilbage og blive store-Sandie igen, og så kan jeg mærke, at jeg motiverer andre. Jeg oplever en stor respekt fra både veninder og kolleger, for det jeg gør – og det at kunne motivere andre, motiverer mig.”

"Jeg løber en gang i ugen med en kollega, Cirkeline. Vi mødes foran skolen og løber 10 kilometer, inden skoledagen starter. Vi kan bade i hallen, skal lige tilføjes. Det er fedt, fordi vi holder hinanden oppe på det, og hun er en god støtte til at komme afsted på de dage, hvor det er træls. Vi løber hele året både i solskin, sne og regn, så er det bare på med pandelygten og reflekser. Vi er også gode til at støtte hinanden og er den ene morgensur, så pjatter den anden lidt ekstra.”

SE OGSÅ: Årets løbetrøje er designet af Custommade

Hvordan finder du tid til at dyrke motion i en travl hverdag?

”Jeg tager mig tid til at få løbet. Jeg gør det oftest om morgenen, men i weekenderne bliver det dog i løbet af dagen, når det lige passer ind. Det er ikke en sur pligt, det er selvforkælelse at gøre noget godt for mig selv, det giver jo et kæmpe boost til humøret og energiniveauet. Jeg har i mange år behandlet min krop dårligt, så i dag giver det mig et skub opad på glædeskontoen at kunne løbe en tur."

Hvad giver det dig at deltage i fx et kvindeløb?

”Kvindeløb er så fedt at deltage i. På løbsdagen ser jeg så mange andre glade kvinder i alle aldre, højde og drøjde. Det er fællesskabet, det er veninder, der hygger sig sammen, det er det at løbe sammen med så mange andre og bare have en dag, hvor alle er glade og får sved på panden sammen. Og så sker der noget, når man får et løbenummer på, man vil jo gerne præstere lidt ekstra.”

”Cirkeline og jeg melder os altid til løb for at få et mål med vores ture – udover at vores ture sammen selvfølgelig er både hyggelige og sjove. Der går også lidt konkurrence i den, når vi er til løb. Til Alt for damernes kvindeløb sidste år løb Cirkeline i mål med kun en sko. Hendes snørebånd var gået op, men da hun alligevel nærmede sig målstregen, smed hun skoen for hun skulle ikke overhales.”

Hvad drikker/spiser du før/efter din løbetur?

”Jeg sørger for at drikke meget væske i løbet af dagen, og jeg spiser sundt og varieret. Det er vigtigt, at jeg får spist, for ellers kan jeg ikke præstere.”

Dit bedste råd til en nybegynder?

”Mit bedste løberåd er bare at gøre det. Få lavet en løbetest, så du kan købe gode sko. Lav aftaler med nabo, kollega eller veninde, så I er sikre på at komme afsted. Gør det, selv om du kun kan løbe mellem tre lygtepæle, før du bliver nødt til at gå. Formen kommer ret hurtigt, og vi har alle været der, hvor formen ikke var i top.”

Dit bedste råd til at hoppe i løbeskoene?

”Det er følelsen bagefter. Den der, jeg gjorde det – hvor er det bare fedt. Jeg fortryder altid, når jeg ikke får det gjort.”

Tilmeld dig ALT for damernes kvindeløb