"Selv som introvert kan man få nok af at være alene"

Foto: Getty Images Rikke Thuesen giver gode råd til den introverte.

"Selv som introvert kan man få nok af at være alene"

Hvor de ekstroverte har længtes efter fester og gæster i månedsvis, har coronarestriktionerne passet bedre til de introverte. Men selv for en introvert kan den ellers dejlige pause fra sociale aktiviteter blive for lang og belastende. Her hjælper Rikke Thuesen en singlekvinde, der opdager, at isolationen har aktiveret en grundlæggende frygt.

Birgitte er en kvinde i 50´erne, som bor alene i et dejligt rækkehus, hun er fraskilt og har en søn, der bor i en anden landsdel, og som hun taler i telefon med ca. hver 14 dag. Hun er kommet i terapi, fordi hun mærker en uro i forhold til coronakrisen.

"Jeg er næsten flov over at indrømme, at det har været en lettelse at have så lidt social kontakt. Jeg har ikke skullet komme med undskyldninger for ikke at deltage i noget, og jeg har ikke skullet føle mig forkert eller skamfuld over ikke at sige noget i forsamlinger eller over at tage tidligt hjem. Det er ellers noget, jeg ofte slås med under normale omstændigheder. Og så har det været dejligt at kunne passe mig selv og min skønne have og gå lange ture og læse en masse bøger. Men nu mærker jeg en form for uro – måske fordi det er blevet koldt og mørkt, og der ikke er så mange timer, hvor jeg kan være ude, eller måske fordi pausen fra det sociale er begyndt at føles som en belastning."

Ved du, hvad det er, du er urolig over?

Birgitte kigger ud ad vinduet, går på opdagelse i sit eget indre og er stille længe, men jeg kan se, at hendes vejrtrækning øges, og hun fingererer lidt ved snippen på sit ærme.

"Jeg tror, jeg er bange for at forsvinde … Det er som om, jeg bliver trukket mere og mere ind i mig selv, der er jo kun mig lige nu, og eftersom jeg er så dårlig til at række ud og tage kontakt til andre mennesker, bliver jeg bange for, om jeg helt holder op med at eksistere. Før i tiden var jeg jo løbende i kontakt med folk både på arbejde og ude i samfundet, og de små snakke her og der – nu ser jeg bare, hvor vigtige de egentlig er …"

Hun stopper op og kigger igen ud ad vinduet, jeg kan se, hun holder vejret.

Hvad sker der lige nu?

"Det er så fjollet, men nogle gange er jeg bange for at dø, uden at nogen vil opdage det. Jeg bor alene og taler primært med mine kollegaer, og nogle gange tænker jeg, at hvis jeg faldt om herhjemme en fredag – så ville der sandsynligvis ikke være nogen, der opdagede det før mandag eller tirsdag, det gør mig vildt bange …"

Læs også: Psykologi: "Jeg har følt mig forladt af mine veninder og kan ikke tilgive dem"

Introvert/ekstrovert

Den største forskel på introverte og ekstroverte typer er måden, vi får energi på. Den introverte lader op indefra, altså fra sin indre verden, tanker og følelser, hvor den ekstroverte henter energi ude fra den ydre verden, andre mennesker og handlinger. Det var den schweiziske psykiater Carl Gustav Jung, der i 1920’erne fremsatte teorien om personlighedstyperne.

Et fælles tredje

Hermed når vi ind til kernen af Birgittes uro: Hun er grundlæggende bange for, at ingen vil opdage det, hvis hun kommer til skade, og hun har også erfaret, at den sociale kontakt, som normalt kan være en udfordring og belastning for hende, faktisk giver hende en masse positive ting.

Læs også: ”Jeg skulle samle al min mentale energi for at kunne kravle ud af sengen”

Hun ser også, hvordan hun selv har svært ved at række ud til de sociale kontakter, hun har, og tage initiativ til at ses. Vi snakker om, hvilke mennesker hun kunne have lyst til at række ud efter, og hun beslutter sig for en kollega og en veninde, som hun vil forsøge at lave aftaler med hen over vinteren.

Hun beslutter sig også for at melde sig ind i en læsekreds, både for læsningens skyld og for at komme ud og være sammen med andre på en måde, hvor der er et fælles tredje at mødes om, så presset over at skulle sige noget letter. På den måde vil Birgitte kunne dæmpe sin uro og føle sig i kontakt samtidig med, at hun har fået en indre forståelse for, at isolationen fik aktiveret en grundlæggende frygt for at forsvinde.

5 råd til den introverte i julemåneden

1. Sæt en ekstrovert i sving

Hiv fat i en af dine ekstroverte venner, og bed ham eller hende om at tage initiativ. De vil elske både din henvendelse og opgaven om at få skabt en kontakt og en aktivitet, I kan lave sammen. Husk at ekstroverte får energi af den kontakt, de har med andre mennesker, så de vil virkelig sætte pris på at blive brugt.

2. Skab digital hygge

Lav virtuelle møder med familie, kollegaer og venner. Aftalt evt. en bagedag eller klippeklistredag, hvor I mødes i et virtuelt rum og hygger jer med juleknas og klipperier. Det at have noget at se frem til og mødes om, selvom vi ikke kan mødes så meget fysisk, kan give stor glæde og en følelse af at høre til.

3. Nyd naturen sammen

Find en udendørs aktivitet som en gåtur, du kan gøre med andre. De fleste mindre byer eller byområder har en Facebook-gruppe, hvor lokale tiltag kan tages op. Tjek om der er en gåtursaktivitet i dit område, eller foreslå selv en fast ugentlig gåtur, f.eks. søndag kl. 10. Der vil garanteret være mange, der også trænger til luft og bevægelse, og her har du mulighed for at være i selskab med andre uden at skulle bidrage med så meget snak.

4. Hold dig i gang

Risikoen ved at nyde sit eget selskab og aleneheden kan være, at det kan blive et chok at komme ud i det pulserende liv igen. Så beslut dig for at være aktiv mindst en dag om ugen. Tag en tur ind til byen og gå en strøgtur, sæt dig på en cafe og drik en kop kaffe, tag i svømmehallen eller biografen og kom ud og mærk andres energi, også selvom det ikke lige er øverst på din prioriteringsliste.  

5. Til dig, der er ekstrovert... 

… det siger sig selv, at hvis du er ekstrovert og kender en introvert person, så kan det være en god ide at gribe fat i dem og lægge op til samvær, men husk at foreslå samvær på en måde, der tilgodeser din vens personlighedsstruktur. Ekstroverte kan i deres sociale begejstring være tilbøjelige til at finde på supersnakkesaligt overaktivt samvær, som selvsagt fylder dem selv op, men dræner de introverte personlighedsstrukturer. Så tænk over, hvad I kan gøre sammen, som giver mening og næring og overskud for din introverte ven.

Rikke Thuesen

Rikke Thuesen er psykoterapeut, sexolog og parterapeut og certificeret PREP-leder. Hendes passion er parforholdet, og hun tilbyder individuelle parsamtaler og holder foredrag om, hvordan man bliver en bedre kæreste og får et godt og udviklende parforhold. Hun hjælper par til at forstå hinandens forskelligheder og behov og at kunne kommunikere hensigtsmæssigt og tydeligt. Læs mere på Rikket.dk

Se, hvad vi ellers skriver om: Psykologi og Ensomhed