Barberblade
SPONSORERET indhold

Lider du af skægpest? Sådan undgår du bakterier ved intimbarbering

Er du også generet af rødme, kløe og røde knopper i det intime område efter barbering? Skægpest er en meget almindelig og udbredt infektion, og de fleste kvinder, der barberer eller vokser sig, har prøvet at få det. Men hvad er skægpest egentlig, hvorfor opstår det – og hvordan du undgår du det. Få gode råd her.

Af: Pernille Lewinsky Kofoed Foto: Getty Images
26. maj. 2022 | Sundhed | ALT.dk

Kløe, rødme, knopper og indgroede hår. De fleste kvinder intimbarberer sig i dag, og uanset om du kun barberer dig i bikinilinjen eller glatbarberer intimområdet, så har du sikkert oplevet at få irritation af huden og små røde knopper eller det, som i daglig tale også kaldes skægpest.

LÆS OGSÅ: 11 skønhedsvaner du skal stoppe med nu!

På trods af det noget afskrækkende navn, så har skægpest intet med sygdommen ”pest” at gøre. Skægpest eller hårsæk-betændelse er en meget almindelig og udbredt infektion, der opstår efter barbering eller hårfjerning. Og selvom de fleste måske forbinder skægpest med mænd, så er det faktisk ikke kun mænd, der rammes. De fleste kvinder, der barberer eller vokser sig i fx bikinilinjen eller under armhulerne, har også prøvet at få det.

Almindelig men udbredt infektion

Selvom skægpest ikke er direkte farligt, så er det en ubehagelig tilstand i huden, da det kan være ledsaget af blandt andet ømhed og irritation i huden, og så ser det heller ikke særlig pænt ud. Skægpest skyldes en infektion i hårsækkene med milde stafylokokker – nogle særlige bakterier, som vi alle sammen har i huden.

LÆS OGSÅ: 7 årsager til at din skede klør noget så forfærdeligt

Når du barberer dig, opstår der bitte små rifter i huden, og bakterierne får derved mulighed for at lave små betændelseslignede tilstande inde i huden. Mange, der fjerner hår, vil opleve, at knopperne og hudirritationen særligt opstår de steder, hvor tøjet sidder og generer mod huden, og derfor er det typisk lårene, bikinilinjen, balderne og armhulerne, der er udsat for infektion, og for mænds vedkommende også halsen.

Kan udvikle sig til bylder

I første omgang viser infektionen sig som små røde hævelser omkring hårsækkene og udvikler sig herefter til meget små bumser eller en slags pudsfyldte blærer. Der er ofte tale om en mild og ufarlig betændelsestilstand, men i meget sjældne tilfælde kan disse blærer risikere at udvikle sig til bylder, der kræver behandling. Er du hårdt ramt af skægpest, eller hvis der kommer en rigtig byld, bør du kontakte din læge, da det kan være nødvendigt at behandle enten med antibiotikasalve og i alvorlige tilfælde antibiotikapiller.

Skægpest kan smitte

Skægpest skyldes som sagt infektion med bakterier. Grunden til smitten kan bl.a. skyldes, at barberbladet på din skraber eller barbermaskine ikke har været helt ren, eller at bakterierne har været til stede på huden og herefter er ført ned i hårsækken under barberingen. Skægpest opstår oftest, hvis du bruger en sløv skraber, der irriterer huden og skaber små rifter, eller hvis du barberer dig mod hårenes retning, da bakterierne på den måde har nemmere adgang til hårsækken.

Skægpest kan smitte enten ved direkte eller indirekte kontakt. Du kan fx blive smittet ved at dele håndklæder eller vaskeklud med en, der er smittet eller ved direkte kontakt med skægpesten på hudområder, der er særligt modtagelige. For at undgå at blive smittet er det derfor vigtigt, at du ikke  bruger andres skraber eller låner din egen ud. 

Anbefalet til dig