Barberblade

Foto: Getty Images Sådan undgår du at få skægpest.

Lider du af skægpest? Sådan undgår du bakterier ved intimbarbering

Er du også generet af rødme, kløe og røde knopper i det intime område efter barbering? Skægpest er en meget almindelig og udbredt infektion, og de fleste kvinder, der barberer eller vokser sig, har prøvet at få det. Men hvad er skægpest egentlig, hvorfor opstår det – og hvordan du undgår du det. Få gode råd her.

Kløe, rødme, knopper og indgroede hår. De fleste kvinder intimbarberer sig i dag, og uanset om du kun barberer dig i bikinilinjen eller glatbarberer intimområdet, så har du sikkert oplevet at få irritation af huden og små røde knopper eller det, som i daglig tale også kaldes skægpest.

LÆS OGSÅ: 11 skønhedsvaner du skal stoppe med nu!

På trods af det noget afskrækkende navn, så har skægpest intet med sygdommen ”pest” at gøre. Skægpest eller hårsæk-betændelse er en meget almindelig og udbredt infektion, der opstår efter barbering eller hårfjerning. Og selvom de fleste måske forbinder skægpest med mænd, så er det faktisk ikke kun mænd, der rammes. De fleste kvinder, der barberer eller vokser sig i fx bikinilinjen eller under armhulerne, har også prøvet at få det.

Almindelig men udbredt infektion

Selvom skægpest ikke er direkte farligt, så er det en ubehagelig tilstand i huden, da det kan være ledsaget af blandt andet ømhed og irritation i huden, og så ser det heller ikke særlig pænt ud. Skægpest skyldes en infektion i hårsækkene med milde stafylokokker – nogle særlige bakterier, som vi alle sammen har i huden.

LÆS OGSÅ: 7 årsager til at din skede klør noget så forfærdeligt

Når du barberer dig, opstår der bitte små rifter i huden, og bakterierne får derved mulighed for at lave små betændelseslignede tilstande inde i huden. Mange, der fjerner hår, vil opleve, at knopperne og hudirritationen særligt opstår de steder, hvor tøjet sidder og generer mod huden, og derfor er det typisk lårene, bikinilinjen, balderne og armhulerne, der er udsat for infektion, og for mænds vedkommende også halsen.

Kan udvikle sig til bylder

I første omgang viser infektionen sig som små røde hævelser omkring hårsækkene og udvikler sig herefter til meget små bumser eller en slags pudsfyldte blærer. Der er ofte tale om en mild og ufarlig betændelsestilstand, men i meget sjældne tilfælde kan disse blærer risikere at udvikle sig til bylder, der kræver behandling. Er du hårdt ramt af skægpest, eller hvis der kommer en rigtig byld, bør du kontakte din læge, da det kan være nødvendigt at behandle enten med antibiotikasalve og i alvorlige tilfælde antibiotikapiller.

Skægpest kan smitte

Skægpest skyldes som sagt infektion med bakterier. Grunden til smitten kan bl.a. skyldes, at barberbladet på din skraber eller barbermaskine ikke har været helt ren, eller at bakterierne har været til stede på huden og herefter er ført ned i hårsækken under barberingen. Skægpest opstår oftest, hvis du bruger en sløv skraber, der irriterer huden og skaber små rifter, eller hvis du barberer dig mod hårenes retning, da bakterierne på den måde har nemmere adgang til hårsækken.

Skægpest kan smitte enten ved direkte eller indirekte kontakt. Du kan fx blive smittet ved at dele håndklæder eller vaskeklud med en, der er smittet eller ved direkte kontakt med skægpesten på hudområder, der er særligt modtagelige. For at undgå at blive smittet er det derfor vigtigt, at du ikke  bruger andres skraber eller låner din egen ud. 

Gode råd: Sådan undgå du skægpest

Du kan nedsætte risikoen for skægpest og undgå gener i form af knopper og hudirritation ved at tage nogle forholdsregler og følge disse råd før, under og efter barbering.

 1. Sørg for at din skraber er helt ren før brug. Du kan eventuelt desinficere den med kogende vand. Brug aldrig andres skraber og lån heller ikke din egen ud.
 2. Undgå at barbere dig med et sløvt barberblad. Sørg for at skifte barberbladet ud med jævne mellemrum. En ”gammel” skraber vil både være fyldt med bakterier og desuden irritere og lave flere rifter i huden.
 3. Vask altid huden inden barberingen for at skylle snavs og bakterier af huden. Det er også en god ide at barbere sig i badet. Det varme vand er med til at blødgøre hårene, så barberingen bliver mere skånsom.
 4. For at skåne huden og undgå rifter og irritation bør du altid bruge barberskum eller gel - gerne en desinficerende og antibakteriel - og varmt vand, når du barberer dig.
 5. Fjern hårene i samme retning, som de vokser i. Hvis du barberer dig mod hårenes retning, giver det bakterierne nemmere adgang til hårsækkene.
 6. Giv dig god tid til barberingen. Det er nemt at komme til at lave unødig skade på huden, hvis du er ukoncentreret eller har travlt.
 7. Efter barberingen er det en god ide at give huden ”et koldt gys” Det kolde vand lukker porrerne og forhindrer, at bakterier trænger ned og generer hårsækkene.
 8. Det kan i øvrigt være en god ide at bruge en mild lotion, når du har barberet dig. Den er med til at holde huden fugtig og mindske irritationen. Vælg gerne en lotion, der er uden parfume og evt. anti-bakteriel.
 9. En måde til at undgå røde knopper og skægpest efter barbering er ved at eksfoliere huden regelmæssigt. Når du eksfolierer huden, fjerner du døde hudceller og andet skidt og snavs, der kan være med at tilstoppe hårsækkene, og give skægpest.

Kort om skægpest

 • Skægpest er en infektion i hårsækkene, som opstår i forbindelse med barbering.
 • Skægpest opstår hyppigst på halsen, lår, bikinilinje, balder og armhuler
 • Skægpest viser sig som små røde knopper, kløe, ømhed af huden og små pusfyldte blærer
 • Skægpest skyldes infektion af stafylokokbakterier i hårsækkene. Bakterieinfektionen opstår i hårsækkene og viser sig som små røde hævelser omkring hårsækkene og udvikler sig til betændte, pudsfyldte blærer. I visse tilfælde kan blærerne risikere at udvikle sig til bylder.

Kilder: Sundhed.dk, netdoktor, Samvirke.dk

Se, hvad vi ellers skriver om: Hårfjerning, Skønhed og Bakterier