løbetip

Spis dig maraton-klar

Har du sommerfugle i maraton-maven? Så få dem til at falde til ro med denne kostplan, der sikrer dig flest mulige ressourcer til dit store løb. Vi tæller ned til maraton sammen med dig med denne kostplan for ugen op til maraton.

Du kan ikke spise dig i maratonform. Beklager. Men mange vil kunne spise sig ud af den. Vingummier, chips og alkohol vil næppe gøre noget godt for din løbeform. Omvendt behøver maden ikke at være den store videnskab – maraton eller ej. Hvis du spiser almindelig sundt og varieret, behøver du næppe at lave det store om i hverdagen. Sørger du for at få en velafbalanceret kost, der både indeholder kulhydrater, protein og sunde fedtstoffer i fornuftigt forhold, er du godt på vej.

Ugen op til maraton kan det til gengæld godt betale sig at tænke lidt nærmere over, hvad du spiser. Se det som ugen op til eksamen – du kan dit stof, har kilometer i benene, og din krop er klar til at løbe de 42,2 km. Det, kroppen har brug for nu, er ro og stabilitet. Derfor skal du skære ned på kilometerne og hvile mest muligt. Kosten skal også være i orden, men det er vigtigt, at du ikke ændrer kostvaner fuldstændig i ugen op til et løb.

Spiser du i forvejen nogenlunde sundt, vil kostplanen på disse sider toptune din krop til løbet og fylde dine sukkerdepoter effektivt op. Ligger planen langt fra din nuværende kost, skal du til gengæld ikke begynde at lægge kosten radikalt om nu. Der er eksempler på løbere, der har klaret sig dårligt, fordi de har sultet sig eller proppet sig med kulhydrater op til et løb.

Gå jævnligt på vægten i denne uge og sørg for, at du ikke taber dig for meget. Det er vigtigt, at kroppens energi-lager er fyldt helt op. Du bruger mindst 3500 kcal på et maraton (det er et halvt kilo rent fedt!). Læg også en væskeplan og hold dig til den. På selve løbedagen skal du mindst drikke 500 ml sportsdrik om morgenen og 150 ml sportsdrik hver 5. km.

Download din 7-dages kostplan her