Sund hud
Foto: Bulls

Sund hud

Spis dig til en sund hud

Din hud sladrer om din livsstil, og det kan ses, hvis du får for lidt søvn, for meget junkfood eller for meget sol. Men den sladrer også om alle de gode ting, du gør for dig selv. Hudterapeut Mads Timmermann giver ti tips til, hvad du skal spise for at få en sund og smuk hud.

1 Vand
Lider du af vandmangel, er huden den største sladrehank. Den står nemlig sidst i fødekæden, og indre, vitale organer har fortrinsret, hvis der er rationering på væsken i din krop. Får du for lidt vand, bliver din hud tør og grålig at se på. Derfor er det vigtigt, at du dagligt indtager mellem halvanden og to liter væske – her tæller kaffe og cola ikke, kun vand og urtete. Det sikrer, at du er godt gennemfugtet, og at din hud er sund, strålende og blød.

Læs også: Her skal du købe skønhedsprodukter på nettet


2 Bær
Bær har en høj koncentration af antioxidanter og bør derfor være én af de ting, du spiser, hvis ikke hver dag, så ofte. Store mængder af antioxidanterne sidder i skallen på frugt og bær, og fordi du oftest spiser mere end ét bær ad gangen, bliver det samlede overfladeareal større – og dermed også mængden af antioxidanter – når du spiser bær frem for eksempelvis et æble. Spis så mange antioxidanter som overhovedet muligt, de hjælper nemlig med at bekæmpe de frie radikaler, som kommer fra bl.a. cigaretrøg, smog og ozon, og som er med til at ælde din hud.

3 Gulerødder
Sol er som bekendt ikke godt for huden, fordi den ælder huden og kan give pigmentforandringer, hvis du ikke er forsigtig (og forsigtig betyder minimum faktor 30). Men du kan også beskytte huden indefra. Gulerødder indeholder betacaroten, som har en beskyttende effekt på huden, når den udsættes for UV-stråling. Samtidig forlænger gulerødder den eftertragtede kulør fra en tur i solen.

Læs også: Find solcremen der passer til din hudtype


4 Grøn og rød te
Rød og grøn te er ligesom bær enormt rige på antioxidanter, der sløver ældningsprocessen i huden. I eksempelvis Kina og Japan rammer synlige tegn på alderdom senere end den gør i vesten, og det skyldes bl.a. deres høje forbrug af te, i modsætning til vores høje forbrug af kaffe.

5 Chili, hvidløg og ingefær
God til at opbygge kroppen indefra og sikre en smuk hud udadtil. De er anti-inflammatoriske, og trioen fungerer som håndværkere, der genopbygger indefra, når ting som kaffe, cola og stress dagligt går til angreb på byggestenene i vores legeme.

 

6 Fed fisk
Gunnar og Minna gør atter deres på tv for at trænge igennem med budskabet om, at vi skal spise fisk to gange om ugen. Og det vil din hud takke dig for. Der er nemlig omega-3, -6 og -9-fedtsyrer i fede fisk som eksempelvis laks. Fedtsyrerne hjælper bl.a. til at opbygge vores celler og fungerer som en hammer, der kan bryde igennem til de fedtopløselige vitaminer såsom A-vitamin, der er vigtigt for synet og immunforsvaret.

7 Fuldkorn
Fuldkorn gør egentlig ikke direkte underværker for din hud, men de gør det indirekte. Det er umuligt at holde de sunde spisevaner, hvis du hele tiden er sulten. Derfor er det en god idé at spise rugbrød og andre former for fuldkorn for at sikre, at du ikke pludselig går amok i kagedåsen. For hvis du får for meget sukker, stiger dit blodsukker. Og det virker nedbrydende på hudens celler og giver grålig hud.

8 Nødder
Hvis du alligevel er gået ombord i en lækker muffin eller i flødeisen (for hånden på hjertet, det kommer jo til at ske ret så tit), kan du heldigvis gøre det godt igen, hvis du kaster en håndfuld mandler eller valnødder indenbords efterfølgende. De har nemlig en stabiliserende effekt på dit blodsukker. Og som ekstra bonus er de rige på de tre omegafedtsyrer, som er gode for din hud.

 

Læs også: Bliv smukkere med 10 gode vaner

9 Peberfrugt
Den farverige grøntsag har et højt indhold af C-vitamin, som hjælper huden til at producere elastiske fibre og bindevæv, hvilket giver dig en smidig hud og holder ældningen lidt på afstand.

10 Yoghurt naturel
De sunde bakterier i yoghurt bekæmper tør hud, eksem eller andre inflammatoriske betændelsestilstande i kroppen. Men du skal være opmærksom på, at det skal være uden for meget fedt og sukker, når du skænker dig selv en skål yoghurt, fordi du ellers er lige vidt. (Og hold dig helt fra mælkeprodukter, hvis du lider af akne, da det kan gøre det værre).

Se, hvad vi ellers skriver om: Vitaminer