Effektivt vægttab på en uge: 7 trin på 7 dage
SPONSORERET indhold

Effektivt vægttab på en uge: 7 trin på 7 dage

Sæt fut i din forbrænding og sig farvel til overflødige kilo. Her får du træningsekspert Birgitte Nymanns 7 trin til at få dit blodsukker under kontrol og gøre dine celler bedre til at fedtforbrænde. Alt sammen på bare 7 dage.

Af: Birgitte Nymann og Vibeke Lehn Foto: Getty
03. jan. 2020 | Sundhed | Hendes Verden

7 trin på 7 dage

Du kan bruge én dag pr. trin, eller du kan bruge én uge eller en måned. Du skal altid tage dit nuværende trin med ind i næste trin, så du hele tiden bygger ovenpå kuren. Hvis du vil have den bedste langsigtede effekt, anbefaler Birgitte Nymann, at du holder fast i principperne i minimum 4 uger i træk, men som sagt gør 7 dage på denne kur også underværker.

Dag 1: Farvel stivelse 

Et blodsukker, der svinger meget, og et blodsukker, der ofte ligger for højt, kan give et væld af symptomer. Desuden er et for højt blodsukker skyld i, at du lettere bliver overvægtig.

Styr på blodsukkeret
Undersøgelser viser, at 1,5 millioner dansker har et blodsukker, der er for højt – dagen lang. Det betyder, at fedtforbrændingen er på lavpunktet dagen lang – og at fedtlagringen er øget dagen lang. Selvom du HAR ændret kostvaner, så kan det stadig være, at dit blodsukker ligger for højt.En måde at få syn for sagen på er ved at måle blodsukkeret. Du kan købe en blodsukkermåler fx på apoteket eller i Matas. Dit morgenblodsukker skal ligge under 6 mmol/l hver dag 7 dage i træk, for at du er sikker på, at du er god til at regulere dit blodsukker.

Første skridt
Hvis du vil have cellerne til at arbejde bedre, så din blodsukkerregulering bliver bedre, og din fedtforbrænding skyder i vejret, kan du ”sulte” cellerne i 7 dage, hvor de stort set ikke skal håndtere glukose eller fruktose. Første skridt er derfor, at du udelukker al stivelse fra din kost. Spis kød, fisk, fjerkræ, æg, surmælksprodukter, smør, fløde, grøntsager, olier, nødder, kerner og frø i stedet.
Stivelse finder du bl.a. i: Alle slags ris, byg, couscous, durumhvede, havre, hirse, hvede, kartofler, majsmel, pasta, rismel, rug, spelt.

Dag 2: Drop sukkeret 

Hvis du vil holde blodsukkeret i ro og booste din fedtforbrænding, skal produkter med sukker i helt væk fra kosten. Fra i dag skal du derfor fjerne alt synligt og usynligt sukker. Spis i stedet frisk eller tørret frugt. Det påvirker også blodsukkeret, men det giver ikke samme påvirkning på kroppen som raffineret, tilsat sukker. Lige nu skal du fokusere på at slippe af med alle de tomme kalorier. Frugt og tørret frugt er ikke tomme kalorier.

Fra i morgen er det dog også slut med frugten, så spis løs i dag. Den nemmeste måde at undgå unødvendigt sukker på er ved at spise så uforarbejdede fødevarer som muligt. Indeholder meget sukker: Chokolade, energibarer, slik – alle slags, juice (ikke den friskpressede og naturlige), kager, kiks, morgenmadsprodukter, Nutella, saft, småkager, sodavand, wienerbrød.
Kan indeholde sukker: Fastfoodretter, fryseretter, krydderiblandinger, kødpålæg, light dressinger, pommes frites, kartoffelbåde, pølser, remoulade, supper, sushi.

Læs også: Start dagen med nye sunde vaner

Dag 3: Fjern frugt 

Frugt og tørret frugt indeholder mikronæringsstoffer og kostfibre. Men lige nu skal du kvitte det for at få styr på blodsukkeret, og få fedtforbrændingen op i gear. Tilsæt fedt til din kost, hvis du vil klare sukkerstoppet på den letteste måde. Du må gerne spise bær i moderate mængder.

Symptomer
Her på tredjedagen vil du sandsynligvis få symptomer på, at du har fjernet stivelse og sukker. Det kan være, du har hovedpine, er i dårligt humør, føler dig oppustet, sover dårligt og er mere bekymret end normalt. Og det er helt normalt. Jo mere, du ”lider” lige nu, jo mere er det et tegn på, at din krop er ude af balance. Du kan mildne symptomerne ved at gøre noget godt for dig selv: Gå en tur, drik en kop urtete, læs en bog osv.

Spis mere fedt: Smør eller peanutbutter på stenalderbrødet, fløde i kaffen, olie i dressingen, nødder og mandler, humus eller pesto til dine grøntsager, frø og kerner i dine brød.

Tip: Et olieshot morgen og aften tager sukkertrangen. 1 spsk. hørfrø-, rapseller olivenolie pr. shot.

Dag 4: Bevæg dig nok

Hvis du gerne vil sætte fut i fedtforbrændingen og få dine celler til at regulere blodsukkeret bedre, er bevægelse vejen frem. Med det rette træningsprogram kan du nøjes med at træne, altså være i træningstøjet og svede aktivt, 3-4 gange om ugen i 15-25 minutter. Derudover skal du bevæge dig ved at gå, cykle, lege med dine børn/ børnebørn, lave havearbejde osv. Hver dag.

Dag 5: 12 timers faste 

Hvis jeg kun måtte give dig ét slankeråd, så ville det være dette: At give kroppen en pause fra at skulle indtage mad gør underværker for din appetit, blodsukkerregulering, oppustethed, nattesøvn mv. Hold 12-14 timers faste pr. døgn. Fra i dag og resten af ugen. Og meget gerne i længere tid. Spis ikke fra f.eks. klokken 19-07 eller klokken 20-08. Hold gerne fasten på det samme tidspunkt hver dag, så bliver den ekstra effektiv. Du kan drikke vand, danskvand, kaffe og te under fasten. Tip: At faste er slet ikke så svært, så længe du sover det meste af tiden.

Læs også: Er veganere det nye sort?

Dag 6: Spis 3 hovedmåltider 

Det er en myte, at der skal mange måltider til for at holde blodsukkeret stabilt. Hører du til blandt de 1,5 millioner danskere, der har forhøjet blodsukker, er det endnu vigtigere, at der bliver pauser i spisningen. Både ved at du faster i 12-14 timer hvert døgn, men også imellem måltiderne. Dine celler bliver simpelthen bedre til at optage sukker fra dit blod. I dag og i morgen skal du altså kun spise morgenmad, frokost og aftensmad. Du kan f.eks. lave opskrifterne her på siderne. De to mellemmåltider skal du selvfølgelig springe over, eller du kan bruge dem som morgenmad.

Tip: Hvis du føler sult imellem måltiderne kan du drikke et glas vand, børste tænder eller gå en tur.

Dag 7: Sov godt 

Søvn, hvile og ro er vigtige ingredienser til at få blodsukkeret ind i fedtforbrændingszonen. Måler du dit blodsukker regelmæssigt, vil du kunne se, at der er en tydelig sammenhæng imellem dårlig nattesøvn og blodsukkermålinger foretaget om morgenen. Sov derfor i 7-9 timer i et mørkelagt rum om natten og hvil i løbet af dagen. Tag en powernap eller lav ti minutters meditation, f.eks. til appen Mindfulness.

Tip: Magnesium hjælper til en bedre søvn så tag et tilskud en times tid før sengetid. Magnesiumcitrat er lettest at optage.

Anbefalet til dig