ALT tester: Tab 5 kg på 4 dage
Marie på dag 1 med spændende aftensmad bestående af bønner og hårdkogte æg hjulpet godt på vej af Lene Hanssons saltblanding. Hertil danskvand med citrus som gjorde oplevelsen en anelse mere eksklusiv, end postevand havde formået.(Foto: Thomas Wahl).

ALT tester: Tab 5 kg på 4 dage

ALT tester: Tab 5 kg på 4 dage

Det hele startede med et hyggeligt morgenmøde med sundhedsredaktør Marie Kaufholz om forsommerens artikelserie "Bikini Bootcamp", men endte af uforklarlige årsager (og 2 café latte og et par croissanter senere) med, at vi besluttede os for at teste 80’er successen 4-dages kuren.

En kur jeg erindrede at have gennemført med en veninde fra gymnasiet, uden dog at kunne huske, om vi opnåede det lovede vægttab på 5 kg på kun 4 dage.

 

4-dages kuren blev skrevet af Margaret Danbrot i 1985, men er for længst udgået fra forlaget. Du behøver dog ikke at læse bogen for at følge kuren.

Ingen ved helt præcis, hvor kuren stammer fra, men der er blevet forfattet en bog over den, som jeg med lidt besvær fik fat i via et bogantikvariat. Bogen er lidt gammeldags, men der er nogle meget gode forklaringer til kuren og supplerende vægtreducerende forslag i form af et gymnastikprogram (!). En af bogens gode pointer er dog, at det er en god idé at købe ind til hele kuren, når først du har besluttet dig for at gennemføre den, så du ikke bliver unødigt fristet i supermarkedet under kuren.

Læs også:

Sådan taber du de sidste tre kilo

Køb ind til hele kuren på én gang så undgår du unødige fristelser undervejs. Kuren koster under 100 kr per dag - og kan gøres endnu billigere, hvis lammekød og bøf udskiftes til hakket oksekød.

KUREN

Du skal løbende drikke vand og må også drikke al den kaffe og te du vil, så længe den er "sort". Retterne må krydres med salt, peber og citron og kødet skal tørsteges.

 

Dag 1:

Morgenmad: ½ grapefrugt

Frokost: 120 g grillstegt bøf eller hakkebøf, 100 g salat, 1 tomat, 1 æble

Middag: 2 hårdkogte æg, 200 g grønne bønner, ½ grapefrugt

Dag 2:

Morgenmad: ½ grapefrugt

Frokost: 1 lammekotelet, 100 g salat, 2 dl tomatjuice

Middag: 150 g courgette, 110 g blomkål, 200 g grønne bønner, 2 dl usødet æblemos

Dag 3:

Morgenmad: ½ grapefrugt

Frokost: 120 g grillstegt kylling, 100 g salat, 100 g bladselleri, 1 æble

Middag: 120 g hakkebøf, 2 dl. skoldede og flåede tomater, 2 dl sveskejuice

Dag 4:

Morgenmad: ½ grapefrugt

Frokost: 2 hårdkogte æg, 200 g grønne bønner, 2 dl tomatjuice

Middag: 120 g bøfkød, 100 g salat, 1 tomat, 2 dl ananasjuice

Kuren er yderst kaloriefattig med fokus på proteiner fra kød og æg og få kulhydrater som udelukkende kommer fra grøntsager. Der indgår ingen korn og mejeriprodukter og den skal følges slavisk for at have effekt. Da den ikke kan sammenlignes med en diæt er den kun for kvinden som skal tabe sig et par kilo i en fart.

Læs også: Sådan tabte Maria Lucia 10 kilo

FORLØBET

I løbet af eftermiddagen den første dag begyndte jeg at få lidt hovedpine men min mave havde det fint – den blev hurtigt flad, så det var pinen værd. Da vægten næste morgen viste et vægttab på 1,3 kg fik min motivation endnu et boost, og jeg blev endnu mere spændt på, om forsøget ville lykkes. Jeg overvejede at tage en yoga-time, men jeg blev nemt svimmel, så jeg droppede idéen og gik i stedet tidligt i seng på dag 2.

Morgenvægten på dag 3 viste et samlet vægttab på 1,9 kg., og jeg kom fornøjet på arbejde med en rimelig udhulet fornemmelse i maven. På grund af det lave kalorieindtag var energien brugt op da arbejdsdagen sluttede så efter aftensmaden var jeg soveklar. Fjerde dag var lidt en triumf-dag fordi jeg kunne se enden på kuren og nu var oppe på et vægttab på 2,5 kg.

Da jeg vågnede på femte dagen, skulle den store test stå, og det viste et samlet vægttab på 2,8 kg, hvoraf 0,9 kg var rent fedt, hvilket blev målt på et impedansmeter.

 

BAGEFTER

Selvom jeg kun opnåede et vægttab på lidt over halvdelen af, hvad kuren havde lovet, var jeg ret godt tilfreds med resultatet. Ikke mindst fordi, at det havde været rimelig let at holde den strenge diæt, fordi jeg var motiveret for, at det skulle lykkes. Her efter et par måneder ligger min vægt rimelig stabilt på minus 1 kg., så et langvarigt resultat, har det ikke givet, men det var jo, hvad man kunne forvente.

Til gengæld har jeg fået bugt med min trang til at fortynde min kaffe med mælk og per automatik gribe ud efter alle de kager, der bliver budt rundt. Jeg har fået lyst til at leve sundere, fordi min mave fik det meget bedre end før, hvor den ofte var oppustet og utilpas, når jeg havde svælget i franskbrød med ost, kager og café latter. Det er helt sikkert på grund af min kostændring, at jeg har kunnet holde det sidste kilo væk, ellers tror jeg at jeg havde taget det hele på igen.

Jeg kunne godt forestille mig at tage kuren igen, hvis jeg skulle til tabe mig i en fart til en bestemt begivenhed, men jeg ville aldrig bruge den som en diæt. Det er den alt for restriktiv - og sandsynligvis også for usund - til i længden. Men til at gå en kjolestørrelse ned inden næste weekend, er den helt perfekt eller til at få en motiverende start på en længere diæt.

Se, hvad vi ellers skriver om: Slankekur, Kalorier, Vægttab, Tab dig hurtigt og Michael Robak