Test dig selv: Hvor sund er du?
SPONSORERET indhold

Test dig selv: Hvor sund er du?

Får din krop det, den har brug for, af grøntsager, væske og godt humør? Find ud af, hvor sund du egentlig er.

Af:: Jo Brand Foto: Alamy
07. sep. 2014 | Sundhed | ALT for damerne

1/ Fedt mellem organerne øger risikoen for livsstilssygdomme, derfor er det en god idé ikke at have et alt for højt taljemål, da det ofte vil være et udtryk for for meget fedt. Er dit taljemål under 80 cm?
Ja
Nej

2/ 70 procent af din krop er vand, så det siger sig selv, at det skal du have masser af. Væske er nemlig med til at skylle affaldsstoffer ud af kroppen og holde den i god form – hvis du f.eks. er dehydreret med bare to procent, falder din præstationsevne med 20 procent både fysisk og mentalt. Drikker du omkring to liter væske eller mere om dagen?
Ja
Nej

3/ Grønstager indeholder næsten igen kalorier, men masser af fibre, vitaminer og mineraler, så dem skal du have mange af! Spiser du 500 gram grøntsager eller mere hver dag?
Ja
Nej

4/ Fed fisk indeholder bl.a. omega-3-fedtsyrer, der forebygger betændelsestilstande i kroppen. Derfor skal du spise fisk som makrel, laks og sild (og helst ikke nogen, der svømmer rundt i sukker som makrel i tomat og karrysild, men gerne bagt eller røget). Får du fed fisk tre gange om ugen?
Ja
Nej

5/ Rødt kød øger risikoen for kræft i tarmen, derfor skal du ikke spise alt for meget svinekød, oksekød, lammekød osv. Nøjes du med at spise rødt kød maksimalt to gange om ugen?
Ja
Nej

6/ Der skal være plads til sukker (det smager jo så dejligt), men da det indeholder meget energi og ingen vitaminer, skal du ikke have for meget, hvad enten der er tale om slik, kage, is, dessert eller sodavand. Nøjes du med maksimalt tre enkeltportioner af de søde sager tre gange om ugen?
Ja
Nej

7/ Du ved det godt: Motion er afgørende for din sundhed. Dyrker du motion tre gange om ugen i ca. 45 minutter, hvor du både får styrketrænet og får pulsen helt? Og er du også typen, der tager trapperne og cykler, når du skal noget?
Ja
Nej

8/ Undgår du de værste sundhedsfælder som cigaretter, for meget alkohol (som kvinde højst syv genstande om ugen), for meget friturestegt mad, fastfood og for meget sol?
Ja
Nej

9/ Glæde er godt for din sundhed. Og så giver den dig overskud til at spise sundt og lyst til at træne. Desværre er den er også svær at måle, men en god indikator er, om du har lyst til at stå op om morgenen og gå i gang med dagen. Har du det?
Ja
Nej

Resultat: Hvor sund er du?
Under 3 jaer:
Det går ikke så godt med din sundhed. Faktisk ret dårligt... Men på den positive side: Der er plads til forbedringer. Drop den store vaffelis, og snup en mundfuld frisk luft og et glas vand i stedet.

4-6 jaer:
Det går udmærket, men altså: Det kunne være bedre. Drop Magnum-isen og elevatoren – og nap i stedet en filur og en tur på trappen.

7-9 jaer:
Du er sund. Heldige dig. Spis en is – med flødebolle (og fortsæt med at tage cyklen på arbejde med et smil).


LÆS OGSÅ: Test dig selv: Er du i form?