Airbnb
SPONSORERET indhold

17 gode råd når du lejer dit hjem ud på Airbnb

Det skal du vide, hvis du vil tjene penge på Airbnb.

Af:: Tilde Mariann Andersen Foto: Alamy
29. apr. 2015 | Livsstil | ALT for damerne

Du har sikkert hørt skrækhistorier om Airbnb-gæster, der smadrer din lejlighed og rejser derfra uden at efterlade deres rigtige navne, endsige betaler for skaderne. Rolig nu, så galt går det sjældent.

I de tre år, jeg har lejet min lejlighed ud til turister, der kommer til Danmark for at spise vores mad og vinke til vores dronning, er jeg aldrig kommet hjem til hverken huller i væggen, vandskader eller brandmærker efter et bål på stuegulvet. Derimod er det en genial måde at spare penge på. Du kan enten leje ud, mens du selv er på ferie, eller du kan flytte i sommerhuset eller over til kæresten, imens dine udenlandske gæster bor i dit hjem. Hvis det da ikke er fordi, du har et ekstra værelse eller en hel lejlighed til overs, du gerne vil leje ud på fast basis.

Her får du 17 råd, der er guld værd, hvis du gerne vil tjene penge på at leje dit hjem ud på Airbnb.

1. Start med at sætte prisen lavt
Du er i konkurrence med flere tusinde andre danskere, når du registrerer dit hjem på Airbnb, og derfor vil din profil sandsynligvis ikke dukke op som det øverste søgeresultat, når dine kommende gæster søger efter et sted at bo i din by. Især hvis du bor i København, er der mange lejligheder at vælge imellem. Jo mere du lejer ud, og jo bedre anmeldelser du får af dine lejere, jo højere i søgeresultaterne vil din bolig rangere. For at få dine første lejere i hus er det derfor et godt trick at sætte prisen lavt de første gange, du har Airbnb-gæster boende. På den måde får du lokket dine første lejere i hus – for hvem vil ikke gerne bo billigt? Derefter kan du lige så stille begynde at sætte prisen op for hver gang en ny gæst lejer sig ind. På et tidspunkt vil du opleve, at prisen bliver for høj, og efterspørgslerne ebber ud. Sæt den en lille smule ned igen, og du vil have nået et naturligt niveau for, hvad dit hjem skal koste at leje.

2. Få taget gode billeder af dit hjem
Det er billederne på din Airbnb-profil, der skal sælge dit hjem til turisterne, så sørg for at de er gode. Der skal selvfølgelig være billeder af køkken, bad, spiseareal og soveværelse, så dine gæster kan se, hvad det er, de booker, men sørg også for at få taget nogle stemningsbilleder. Når man lejer en privat lejlighed, lejer man jo ikke bare en seng. Man lejer et hjem med atmosfære. I større byer tilbyder Airbnb at sende en fotograf hjem til dig kvit og frit for at tage billeder. Bruger du deres fotograf, får billederne samtidig et Airbnb-vandmærke som garanti for, at din lejlighed rent faktisk ser ud som på billederne. Det er en rar sikkerhed for dine kommende gæster at have.  

LÆS OGSÅ: Sådan lever du billigt: Spareguide fra A til Å

3. Skriv en god profiltekst – på engelsk
Du skal skrive en tekst til din Airbnb-profil, der sælger din lejlighed godt. Beskriv området, hvilke muligheder der er for indkøb og restaurantbesøg, og hvor nemt det er at komme til med offentlig transport fra lufthavnen. Slå på alle de positive ting der er ved at bo hos lige netop dig. Tjek evt. hvordan andre populære Airbnb-boliger i dit område er beskrevet. Og vigtigst af alt: Skriv teksten på engelsk. Langt de fleste Airbnb-brugere kommer fra udlandet.

4. Køb en ekstra madras
Det er god idé at anskaffe dig en ekstra madras, evt. en luftmadras som du nemt kan puste op i stuen og gemme væk igen, når dine gæster er rejst. Jo flere mennesker du kan huse, jo større chance er der for at dit hjem bliver lejet ud.

5. Køb ekstra sengetøj
Har du ikke lyst til at dele pude og dyne med fremmede, kan du forholdsvis billigt købe puder, dyner, en ekstra topmadras og sengelinned i Jysk Sengetøjslager eller Ikea. Det er også rarere for lejerne ikke at skulle sove i dine brugte dyner. Hvis du har tænkt dig at leje dit hjem ud til flere forskellige gæster over en længere periode, er det smart at købe dobbelt op af både dyne- og pudebetræk og håndklæder. På den måde kan du vaske det brugte, mens det ene hold gæster bor hos dig, og så nemt smutte hjem og skifte til rent, inden det næste hold ankommer.

6. Lad dine gæster låne din cykel
Hvis du er ok med at låne din cykel ud til dine gæster, så gør det og sørg for at gøre opmærksom på det i din profiltekst. Det er nemt og sjovt for dem at opleve din by fra en saddel, og dine gæster kan spare mange penge, hvis de er fri for at leje cykler.

7. Tilbyd dine gæster wifi
Dine gæster har fundet din bolig på Airbnb.com, hvilket betyder, at de ved, hvordan man bruger internettet. Det kan tænkes, de gerne vil skrive en statusopdatering på Facebook, tjekke de lokale togtider eller se en film på Netflix, mens de bor hos dig. Tilbyd dem, at de kan bruge dit wifi kvit og frit.

LÆS OGSÅ: Sådan sparer du op til drømmeferien

8. Få dine gæster til at verificere sig
Airbnb har et solidt sikkerhedssystem, der skal sørge for, at du ikke lejer dit hjem til en røverbande, der løber med alt dit arveguld. F.eks. kan Airbnb-brugere verificere, at de er dem, de udgiver sig for at være, på forskellige måder via udlejningstjenesten – bl.a. over telefonen, Google, Linkedin eller med pas og kørekort. Får du en forespørgsel fra en mulig lejer, der ikke er verificeret, så bed vedkommende om at blive det. Det er trods alt rarest, at du ved, hvem der skal sove i din seng. Det samme gælder, hvis du selv vil leje en bolig i udlandet, når du er på ferie. Det er bare tryggest, når dine værter har en garanti for, at du virkelig er dig. Det er ganske let at verificere sig og kan gøres på Airbnb.com.

9. Tag et depositum
Selv om de fleste gæster passer godt på dine ting, mens du er bortrejst, kan det ske, at der ryger et vinglas på gulvet eller der kommer en ridse i dit spisebord. Det er sjældent nødvendigt at holde depositummet tilbage, men hvis der nu skulle være noget, der går i stykker, er det bedst at være på den sikre side.

10. Lyt til din mavefornemmelse
Selv om dine mulige lejere er både verificerede og betaler depositum, er det en god idé at lytte til din mavefornemmelse. Virker vedkommende besværlige, uhøflige eller er der et eller andet, der gør dig urolig, når de først anmoder om at leje din lejlighed, så er det altså ok at sige pænt nej tak. Det er trods alt dit hjem, de skal bo i.

11. Svar alle så hurtigt som muligt
Sørg for at svare alle der anmoder og at leje dit hjem. Også selv om dit svar er nej. Airbnb har et udviklet et sindrigt system til at holde styr på, hvem der er gode værter, og det betyder, at du ryger langt ned i søgeresultaterne, hvis du ikke er god til at pleje dine mulige gæster – også selv om de ikke har lejet sig ind hos dig endnu. Så svar alle med det samme.

12. Kommuniker kun via Airbnb
Når du får en forespørgsel på din lejlighed, vil dine kommende gæster typisk skrive lidt om dem selv til dig i en besked på Airbnb's hjemmeside. Måske de også har et par spørgsmål, de gerne vil have dig til at svare på. Sørg for at al kommunikation med dine gæster går via Airbnb's site. Er der nogen misforståelser, eller bliver I uenige om noget, er det vigtigt, at Airbnb kan få adgang til jeres korrespondance. Hvis dine gæster f.eks. er kommet til at ødelægge noget, som du gerne vil have dem til at betale for, kan udlejningstjenesten trække pengene fra depositummet. Som regel er det ikke nødvendigt, at Airbnb blander sig, men hvis uheldet skulle være ude, er det smart, at du kan bevise, præcis hvad I har skrevet frem og tilbage til hinanden.

LÆS OGSÅ: Kurvede kvinder du skal følge på Instagram

13. Efterlad en snack til dine gæster
Som gæst er det både hyggeligt og tit også tiltrængt, at der ligger en snack og venter på køkkenbordet efter en lang og anstrengende rejse. Efterlad en myslibar, et stykke frugt eller en pose dansk slik. Vil du gøre noget ekstra ud af det, kan du efterlade et par kolde øl i køleskabet. Et stykke chokolade på hovedpuden giver lidt hotelstemning.

14. Skriv en grundig guide
Efterlad en grundig guide til dit nærområde. Forklar, hvor det nærmeste supermarked ligger, hvor man køber det lækreste bagerbrød, hvilken legeplads der er den bedste, hvor man kan få en god kop kaffe, og hvordan man kommer nemmest rundt med offentlig transport.

15. Sørg for at dine gæster har et kort

Tag en stor stak kort over din by med næste gang du går forbi det lokale turistkontor. Mange gange kan du også finde gratis kort i lufthavnen eller på banegården. Det er rart for dine gæster at have et kort, de kan tage med i tasken. Det er også en god idé at efterlade kort til andre byer, dine gæster kunne finde på at besøge. Bor du i København, er Roskilde og Helsingør f.eks. populære steder at besøge.

16. Sørg for at dit hjem er rent
Det siger måske sig selv, men ikke desto mindre er det en vigtig pointe. Du har ikke selv lyst til at ankomme til et fremmed hjem, hvor der er snavs i hjørnerne og beskidte tallerkener i vasken. Når dine gæster rejser hjem, vil de automatisk blive bedt om at give dig en anmeldelse på Airbnb.com. Bl.a. skal de tage stilling til, om dit hjem er rent. Jo bedre anmeldelser du får, jo større chance er der for, at du får din lejlighed lejet ud igen.

17. Ryd en hylde i køleskabet
Dine gæster vil sikkert gerne handle ind til morgenmad og til de madpakker, de skal have med på tur. Sørg for, at der er plads til deres indkøb i dit køleskab og ryd gerne en hel hylde til dem. Husk at sørge for at køleskabet er rent og ikke lugter. Det giver dine gæster det bedste indtryk.

LÆS OGSÅ: Sådan bliver det billigere at være single

LÆS OGSÅ: 8 tips når du skal leje din bolig ud

LÆS OGSÅ: 18 uundværlige app's til din storbyferie