25 romantiske film du skal se
Foto: Moulin Rouge Nyd Valentinsdag med Vivian og Edward fra kærlighedsklassikeren 'Pretty Woman'.

25 romantiske film du skal se

25 romantiske film, du skal se

Mangler du godt selskab til din Valentinsdag får du her 25 film, der får hjertet til at banke tungt.

I anledning af Valentinsdag har vi samlet 25 af de bedste romantiske film.

På listen finder du nogle af tiden absolut bedste klassikere fra 'Casablanca' til anmelderroste film som 'Lost in Translation' og 'Eternal Sunshine of a Spotless Mind'. 

Der er dømt kærlighed for alle pengene - god fornøjelse!

1. Sleepless in Seattle, 1993

'Søvnløs i Seattle', som filmen hedder på dansk, er løst baseret på filmklassikeren 'An Affair to Remember' og handler om Annie og Sam, spillet af henholdsvis Meg Ryan og Tom Hanks. Sams kone, Maggie, dør af kræft og efterlader ham ulykkelig og alene med sønnen Jonah. I et forsøg på at starte på en frisk flytter de til Seattle, Washington, men Sam bliver ved med at sørge over sin kones død. Jonah vil gerne gøre sin far lykkelig, og han ringer derfor til en lokal radiostation og får Sam til at fortælle, hvor meget han savner Maggie. Det får hundredvis af kvinder til at skrive til ham, og det fanger en vis journalists opmærksomhed. Den journalist er Annie Reed, og Sams oprigtige fortælling bliver starten på en smuk romance.

2. Gegen die Wand' ('Mod muren'), 2004

Tyrkisk-fødte Fatih Akin har skabt en smuk, men også barsk og upoleret fortælling om et elskende par. Cahit er en fordrukken og aggressiv person, der tumler med en depression og en barsk fortid. Efter en ikke helt tilfældig bilulykke bliver han indlagt, og på hospitalet møder han den lidenskabelige Sibel, som bare gerne vil leve og elske. Det er hun forhindret i, for hendes familie er konservative muslimer, som ikke vil lade hende have kærester. Hun tilbyder Cahit sine penge og huslig hjælp mod, at han gifter sig med hende, så hun kan gå ud og få stillet sin glubende livsappetit. Selvom forholdet starter som et proforma-ægteskab, udvikler begge parter dog følelser for hinanden, og det komplicerer kun situationen yderligere.

3. When Harry Met Sally, 1989

En klassiker, som har høstet referencer i et hav af tv-serier og film. Meg Ryan og Billy Crystal spiller hovedrollerne i filmen om to mennesker, der møder hinanden tilfældigt. Det første møde går ikke specielt godt, og ingen af dem bryder sig om hinanden. De bliver dog ved med at løbe ind i hinanden, og derfor beslutter de sig for at blive venner. Et tæt venskab udvikler sig dog ikke overraskende til noget mere kompliceret, og så går det helt galt, inden det hele bliver godt igen.

4. Matador ('Kærlighedens matadorer'), 1986

En forhenværende succesrig tyrefægter og en kvindelig advokat har begge en umættelig sadistisk lyst. De myrder deres elskere og slipper afsted med det, men pludselig begynder en af tyrefægterens unge beundrere at lægge to og to sammen, og det fører blot det sadistiske par tættere sammen.

5. Titanic, 1997

Leonardo DiCaprio og Kate Winslet spiller det unge par, som møder hinanden på den skæbnesvangre rejse med skibet Titanic. Rose (Winslet) kommer fra en fornem familie og er forlovet med den stenrige Caledon. Jack (DiCaprio) har ikke en øre på lommen, men forelsker sig i Rose ved første blik og viser hende en verden, hvor hun kan føle sig fri.

6. The English Patient, 1996

Baseret på bogen af samme navn, handler 'Den engelske patient' om kærlighedsforholdet mellem den ungarske kartograf Lázló og den engelske kvinde Katherine, som finder hinan mens 2. verdenskrig buldrer. 

7. Inventing the Abbotts, 1997

To brødre fra en arbejderfamilie forsøger at forføre tre, smukke søstre fra en velhavende familie. Handlingen udspiller sig i 1950'erne, og hovedrollerne spilles blandt andre af Liv Tyler og Joaquin Phoenix.

8. West Side Story, 1961

En musical baseret på Shakespeares drama 'Romeo og Julie'. Smukke Natalie Wood (som i øvrigt ikke har lagt stemme til de sange, der synges i filmen) spiller Maria, en ung pige fra Puerto Rico, som er bosat i New York i en tid, hvor hvide og farvede ikke kunne enes. Tony er med i banden 'Jets', som kæmper mod rivalerne i 'Sharks', ført an af Marias storebror, Bernardo, men Tony er egentlig bare en stille og rolig romantiker. Maria og Tony forelsker sig i hinanden, og det får en krig til at bryde ud mellem de to bander.

9. Pretty Woman, 1990

En romantisk fortælling om den prostituerede Vivian og rigmanden Edward. Selvom deres forhold til at starte med udelukkende handler om forretning, forelsker de sig hovedkuls i hinanden. Især berømt for citater som "wake up, it's time to shop" og sangen 'Oh, Pretty Woman'.

10. Ten Things I Hate About You, 1999

En romantisk komedie baseret på Shakespeares 'Trold kan tæmmes'. Julia Stiles spiller den umulige og asociale Kat, som gerne vil skille sig ud og gøre tingene på sin egen måde. Hendes lillesøster, Bianca, er derimod udadvendt og nyder opmærksomhed fra skolens mest populære fyr. Problemet er bare, at Bianca kun må date, hvis Kat også gør det, og det får tilflytteren Cameron, som forelsker sig i Bianca ved første blik, til at arrangere en date for Kate med skolens slemme fyr, Patrick, spillet af Heath Ledger.

11. Brief Encounter, 1945

En rørende filmklassiker, som vil få dig til at række ud efter lommetørklædet. Filmen fortæller den mere realistiske side af kærligheden i 1940'erne, hvor et høfligt og pænt ægteskab kom før en passioneret kærlighed. Husmoderen Laura går og drømmer sig væk fra hverdagens trivialiteter, men så møder hun Alec, som også er gift og har børn. Selvom deres forhold først er venskabeligt, udvikler det sig langsomt til en følelsesmæssig affære.

12. Casablanca, 1942

Humphrey Bogart spiller Rick Blaine, ejeren af en eksklusiv natklub i Marokko. Filmen foregår under 2. verdenskrig, hvor Marokko var besat af Nazitysklands franske allierede, Vichy-regeringen. Rick hævder, at han er politisk neutral, men da hans livs kærlighed dukker op i Marokko med sin kæreste, som er en helt i modstandsbevægelsen, og beder ham om hjælp, må han tage sine værdier op til overvejelse. 

13. Moulin Rouge, 2001

Nicole Kidman og Ewan McGregor viser både skuespil- og sangtalent i filmen 'Moulin Rouge', der handler om den unge forfatter Christian, som opsøger boheme-livet i Montmartre midt i Frankrigs belle epoque. Han møder den absint-drikkende Toulouse-Lautrec, som introducerer ham til en verden af sex, dans, stoffer og teater. Det fører til mødet med den smukke prostituerede Satine, som han indleder en forbudt affære med, for kærlighed er ikke tilladt i en verden, hvor penge er den eneste gyldige valuta.

14. Some Like it Hot, 1959

Marilyn Monroe er som altid dårende dejlig i filmen 'Ingen er fuldkommen' fra 1959. Og filmen er da også både underholdende og sød på den lyserøde måde. Den handler om musikerne Joe og Jerry, som tilfældigt bliver vidner til en massakre og derfor må flygte, fordi gerningsmændene vil slå dem ihjel. De søger tilflugt, men prøver at finde et job uden at afsløre deres sande identitet, og derfor forklæder de sig som kvinder og bliver hyret til at spille i et pigeorkester, hvor de møder Sugar. Både Joe og Jerry forelsker sig i hende, men problemet er bare, at hun tror, at de er kvinder og søger en rig mand, hun kan gifte sig med.

15. Juno, 2007

Ellen Page spiller Juno, en teenager som bliver gravid. Hun beslutter sig for at beholde barnet, og det bliver begyndelsen på en rejse, hvor hun modnes og forelsker sig.

16. Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain ('Den fabelagtige Amélie fra Montmartre'), 2001

En charmerende fortælling om enspænderen Amélie, som bor i Montmartre, hvor hun arbejder på en café. Hun drømmer sig væk fra virkeligheden og betragter sine medmennesker med stor nysgerrighed. En dag finder hun dog et levn fra fortiden, og hun beslutter sig for at engagere sig i andres liv, hvilket fører til venskaber og forelskelse.

17. Four Weddings and a Funeral, 1994

Filmen blev en overraskende succes og gjorde Hugh Grant, som har titelrollen, til en eftertragtet skuespiller. Han spiller overfor Andie MacDowell i en fortælling om en ung og usikker britisk fyr, som forelsker sig i en amerikansk kvinde, han møder til et bryllup.

18. The Unbearable Lightness of Being, 1988

En filmatisering af Milan Kunderas bog af samme navn, som foregår i 1968, hvor en tjekkisk læge med et aktivt sexliv møder en ung kvinde, som forelsker sig i ham og ønsker et monogamt og kærligt forhold. Pludselig befinder han sig i et dilemma, som kompliceres yderligere, da sovjetiske tropper invaderer Tjekkiet, og parret må flygte.

19. Big Fish, 2003

En mand er træt af sin fars vandrehistorier, men da faderen pludselig bliver alvorligt syg, bliver historierne fortalt på ny, og så begynder han langsomt at værdsætte deres sande værdi.

20. Fucking Åmål, 1998

En svensk film om teenagepigerne Elin og Agnes. Elin er udadvent og populær, mens Agnes er stille og genert. De to pigers veje krydses dog til Agnes' fødselsdagsfest, som Elin først kun deltager i for at undgå at tage til en anden fest. Her udfordrer Elins storesøster hende til at kysse Agnes, som er forelsket i Elin. Elin opdager, at hun også føler sig tiltrukket af Agnes, og selvom hun ikke tør indrømme det, vil følelserne ikke forsvinde.

21. An Affair to Remember, 1957

En romantisk filmklassiker med Cary Grant og Deborah Kerr i hovedrollerne, som er en nyere udgave af filmen 'Love Affair' fra 1939. Filmen handler om to mennesker, der mødes på et krydstogt. Begge er forlovede med andre, så de nøjes med at blive venner. Alligevel udvikler de følelser for hinanden, og da deres veje skilles ved rejsens ende, aftaler de at mødes seks måneder senere på toppen af Empire State Building i New York, hvis det er lykkedes dem at afslutte deres forhold.

22. Lost in Translation, 2003

Filmen, der for alvor gjorde Scarlett Johansson til en verdensstjerne. Den handler om et umage venskab, der opstår mellem en ung nygift kvinde og en kendt skuespiller, mens de begge er i Tokyo.

23. Les Parapluies de Cherbourg ('Pigen med paraplyerne'), 1964

Alle filmens replikker bliver sunget til den samme melodi, så er du ikke til musicals, er det her nok ikke en film for dig. Er du derimod vild med kombinationen af musik og film, vil du elske 'Pigen med paraplyerne', som har Catherine Deneuve i hovedrollen som Geneviève, en ung og velopdragen pige, som trods gode råd fra sin mor forelsker sig og kaster sig hovedkulds ud i en kærlighedsaffære, der på godt og ondt ændrer hendes liv for evigt.

24. Gone With the Wind, 1939

Under den amerikanske borgerkrig ændrer livet sig drastisk for den ellers forkælede Scarlett. Hun bruger meget af sin tid på at forføre Ashley, som dog allerede er lykkeligt gift. Det lægger Scarlett bare ikke mærke til, ligesom hun heller ikke lægger mærke til, at charmøren Rhett Butler gør kur til hende.

25. Eternal Sunshine of the Spotless Mind, 2004

Da deres forhold går i stykker, forsøger Joel og Clementine, spillet af Jim Carrey og Kate Winslet, at glemme alt om hinanden. I bogstaveligste forstand. I løbet af processen, hvor alle minder om hinanden skal slettes, kommer de dog i tanke om, hvad de havde sammen. En smuk fortælling med glimrende skuespilpræstationer fra både Winslet og Carrey.

Se, hvad vi ellers skriver om: Valentinsdag, Film og Kærlighed