Airbnb
SPONSORERET indhold

7 ting jeg ville ønske mine Airbnb-gæster ikke havde gjort

Måske det skyldes kulturelle forskelle og – lad os kalde det – varierende fortolkninger af almindelig, god opførsel.

Af: Tilde Mariann Broge-Starck Foto: Alamy, Giphy
08. sep. 2015 | Livsstil | ALT for damerne

Lad mig starte med at slå fast: Jeg er en lykkelig Airbnb-udlejer. De sidste tre år har jeg hver sommer åbnet mit hjem for turister på besøg i København. Søde, høflige mennesker fra hele verden har fået lov til at sove i min seng og spise af mine tallerkener. Det får de lov til lidt endnu, for overodnet har jeg kun positive ting at sige om Airbnb – både som udlejer, og når jeg selv lejer et hjem langt væk fra hjem.

Når det er sagt, er der ting, jeg ville ønske, mine lejere var lidt bedre til. Måske det skyldes kulturelle forskelle og – lad os kalde det – varierende fortolkninger af almindelig, god opførsel. Her er 7 ting, jeg ville ønske, mine Airbnb-gæster ikke havde gjort. Og hvem ved, måske du bliver en bedre gæst af at læse med. 

1. Spist af min mad

Mine gæster har lejet hele min lejlighed. Også mit køkken, og selvfølgelig skal de have lov til at bruge det. Derfor forventer jeg heller ikke, at de selv går ud og køber et basislager af salt, peber, olie for at kunne lave aftensmad. Men. Glassene med asiatiske specialiteter, jeg har jagtet i små eksotiske butikker på Vesterbro og den helt sikkert dyre gourmetkaffe, jeg fik i bryllupsgave af mine gode venner (og som jeg desuden har gemt af vejen på øverste hylde i skabet) er no-go. Hvis du som Airbnb-gæst tømmer flasken med olivenolie, er det god stil at købe en ny. Og ikke den allerbilligste fra hylden nede i Lidl.

LÆS OGSÅ: 8 tips når du skal leje din bolig ud

2. Klippet negle i min spisestue

Det er klart, at man også som Airbnb-lejer har brug for at holde den personlige hygiejne ved lige. Men hvis man absolut skal klippe tånegle, mens man bor i et andet menneskes hjem, kan man jo vælge at gøre det over toilettet på badeværelset eller at støvsuge efterfølgende, så man ikke efterlader spor. Afklippede tånegle på gulvet under spisebordet er ikke appetitligt.

3. Efterladt hår i afløbet

Hår hører til i samme kategori som tånegle. Og jo, selvfølgelig betaler mine lejere mig et rengøringstillæg, jeg forventer ikke, at de gør hovedrent. Men derfor er det stadig god pli at samle egne hår op fra afløbet på badeværelset. Uanset om det er din udlejer eller din mor, der gør rent efter dig.

4. Været uærlige

Der ryger et glas, nogle gange også en tallerken. Sådan er det, og det sker også, at jeg selv taber service på gulvet af og til. Hvor den ærlige Airbnb-gæst lægger en seddel med en undskyldning (og måske også en 50'er i erstatning, men det er en mindre detalje), lader den uopdragne lejer som ingenting og håber på ikke at blive afsløret. Mest irriterende er det, hvis lejeren påstår, det i hvert fald ikke er ham, der har slået en flig af min vandkaraffel, når jeg ved, den var hel, da jeg overlod lejligheden til ham. Kom nu, jeg er ikke sur. Uheld sker. Alt, jeg forlanger, er lidt ærlighed.

LÆS OGSÅ: Sådan undgår du at blive snydt på nettet

5. Givet mig uretfærdige anmeldelser

Hver gang en gæst har forladt min lejlighed, skal vedkommende give mig en anmeldelse på Airbnb's hjemmeside, lige som jeg skal anmelde mine gæster. Retfærdige anmeldelser giver et fingerpeg om, hvad jeg kan gøre endnu bedre som vært. Det er kun godt. Men lad være med at brokke dig over, at ekstrasengen er en luftmadras, når det var en oplysning, du fik, allerede inden du lejede mit hjem. Tag lige og vær lidt fair.

6. Efterladt mad i køkkenet

Jeg er tilhænger af Stop madspild-bevægelsen og tror på, at vi skal udnytte vores ressourcer bedst muligt. Alligevel har jeg ikke lyst til at spise den halve pakke kiks eller resten af den yoghurt, mine gæster har efterladt i mit køkken. Efterladte madrester er rod i lige så høj grad som efterladt opvask. Dog er det underholdende at lege "gæt hvilke rester, der står i køleskabet", hver gang jeg vender hjem til min lejlighed igen.

7. Forlangt at blive hentet i lufthavnen

Jeg er ikke en hotelkæde med shuttleservice. Lejer du en Airbnb-lejlighed, lejer du – som oftest – et privat hjem, og de mennesker, der bor der, står ikke til rådighed for dig. Det er kun lejligheden, du har lejet, ikke beboerne. Tit er de faktisk selv rejst væk på ferie. Det er helt i orden at bede om gode råd til nabolaget og forhøre sig om de lokale forhold. Det er en del af Airbnb-oplevelsen, at man kommer hinanden en smule ved. Og springer der et vandrør i lejligheden, hvor du er gæst, skal ejeren selvfølgelig komme dig til undsætning. Men forvent ikke roomservice og taxakørsel. Kan du ikke leve uden, må du booke et hotelværelse.

LÆS OGSÅ: Sådan undgår du shampoo i din kuffert og 18 andre uundværlige tricks til flyveturen

Listen over skønne, dejlige, hyggelige ting, mine gæster har gjort, opvejer gudskelov de små irriterende episoder, man kan opleve som udlejer.

5 gode ting, mine Airbnb-gæster har gjort:

 

1. Skrevet et sødt brev

Et håndskrevet brev med en personlig hilsen og beretninger om, hvad mine gæster har lavet, mens de har boet i København, er hyggeligt at vende hjem til. Om det er kort og skrevet på en post-it eller flere sider langt – det er dejligt at vide, at folk har haft et godt ophold i mit hjem.

2. Gjort super godt rent

Mine gæster betaler et rengøringstillæg for, at jeg gør rent, når de er rejst igen. Men af og til er jeg så heldig, at en familie med en rengøringsglad mor flytter ind, og så er mit hjem renere, når jeg vender tilbage, end da jeg forlod det. Af uransagelige grunde, er det som oftest de tyske mødre, der er ekstra ivrige med knofedtet. Et godt tip herfra.

3. Taget en gave med fra deres hjemland

Jeg er selv begyndt at bringe gaver med fra Danmark efter at have oplevet, hvor glad man bliver for at komme hjem til en souvenir fra udlandet. Jeg har bl.a. fået viskestykker med billeder af australske seværdigheder, gipsafstøbninger af fisk og franske LP'er til pladesamlingen – nogle ting er mere brugbare end andre.

4. Efterladt mig blomster

Det er altid skønt at få blomster. Og så oven i købet af folk, jeg slet ikke kender.

5. Inviteret mig på besøg i deres hjemland

Åbne invitationer til at drikke en kop kaffe eller et glas vin, næste gang jeg er i Melbourne, New York eller Lissabon er hyggelige at få. Jeg er ikke sikker på, jeg nogensinde kommer til at gøre brug af dem, men tanken er sød.

LÆS OGSÅ: 17 gode råd når du lejer dit hjem ud på Airbnb

LÆS OGSÅ: Nyt bikinibillede får kvinder til at rase på nettet - se her hvorfor

LÆS OGSÅ: Har dit tis denne farve? Så skal du gå til lægen