At have ét barn er den rene badeferie i forhold til at have to, hvis du skal tro vores skribent.
SPONSORERET indhold

9 forandringer, når du går fra ét til to børn

Pludselig vil det være helt uoverskueligt, at mascaraen også skal tages af om aftenen.

Af: Redaktionen Foto: Alamy
26. nov. 2015 | Livsstil | ALT for damerne

Af Amalie Nebelong

KLUMME: At have ét barn er den rene badeferie i forhold til at have to. Det fandt jeg ud af umiddelbart efter, jeg havde født min datter, vi havde fragtet hende hjem, og min søn dagen efter blev tilbageleveret efter at have overnattet hos sine bedsteforældre.

LÆS OGSÅ: Mikael Kamber: ”Så tag dog og fri til jeres kvinder!”

Hold nu op et kaos. Syntes jeg. Det var vildt udfordrende det hele. Og jeg elsker ellers at være mor, selvom jeg ikke er den der happy-go-lucky type, der bare kan klare det hele med et smil på læben og uendelige mængder af mor-overskud.

Nej, at få nummer to har været en stor omvæltning. Det er først her to år efter, hun kom ud, at der begynder at komme lidt mere ro på tingene.

Herunder har jeg oplistet de største forandringer, jeg har oplevet, da jeg gik fra at være mor til én til at være mor til to.

LÆS OGSÅ: Mor-bloggeren Trine blev forladt af faren til sin søn - nu blogger hun om at være enlig mor

1: Voksensamtaler er utopi

Voksensamtaler har du ikke. Aller højst på dit arbejde. For med to børn, er der altid én, der liiige skal have et stykke æble, én, der liiige skal vise dig, hvad hun/han kan, eller én, der liiige skal skiftes/tørres i bagen. Og når I er på besøg hos gode venner, skal du være heldig, hvis der er tid til rent faktisk at høre din gode veninde, hvordan hun egentlig så har det, efter hun er blevet fyret.

2: Fest. Hvad er det?

At gå til fest er noget, der sker yderst sjældent. For godt nok, kan du måske få din mand til at passe begge børn dagen efter, men det der med at sove tømmermænd ud med to børn i hytten, er noget nær umuligt. For din mand og børnene vil med stor garanti være i huset, og ungerne forstår ikke, at mor skal sove – med mindre du er gift med et sandt overmenneske af en mandsling, der helt frivilligt tager en baby og et større barn, med krudt i røven, med på legepladsen i regnvejr.

3: Sexlivets død

Sexlivet bliver for de flestes vedkommende sat på en prøve, når I pludselig deler soveværelse med ét styks spædbarn i en tremmeseng. Læg så trætheden oveni af at have været forældre i nogle år til storebror eller storesøster. Sex bliver noget i kaster jer over indimellem. Og mest af pligt. I nogle år.

4: Aldrig tid til dig selv

Måske har du altid været superkvinde-typen, der ikke har villet gå ned på udseendet, "bare fordi" du har fået børn. Men når du får nummer to, vil du ulykkeligvis nok oftere end før opleve dig selv springe mascaraen over. For den skal jo også tages af om aftenen. Og shopping efter de helt rigtige jeans vil foregå i nattens mulm og mørke over nettet (hvis du da er så heldig, at dine børn sover samtidig). Og det der med at tage et langt helsende bad med dybdefugtende hårmaske vil smuldre mellem dine hænder. Du vil nok nærmere pludselig se meningen med 2-i-1-shampoo (åh skræk og ve).

5: Når børnene endelig sover

Før i tiden – da det kun gjaldt ét barn – kunne du om aftenen snige dig ud og dyrke alle dine kulturelle interesser. Det var som noget helligt: Den tid, hvor dit barn sov. Når du har to børn, er du så træt, når de endelig sover, at du oftest vil foretrække sofaen og reruns af 'Games Of Thrones'. Alt, der kræver så lidt hjerneaktivitet som muligt, vil du hilse velkomment med en stor skål slik. For hvis du ikke får rigelig mængder af sukker, kan du ikke holde dig vågen. Og du VIL altså have en time eller to om aftenen uden børn (og mand, som ligger i den anden ende af sofaen og ser noget andet på computeren).

6: Altid nogle, der snakker

Når dit barn nummer to når en hvis alder, kan du være helt sikker på, at der altid er nogle, der snakker til dig. "MOAR se, hvad jeg kan", "Se MOAR, jeg kan det her – det er meget sejere". Samtidig prøver din mand sikkert at fortælle om en konflikt på arbejdet. Umulige forhold. Især om morgenen INDEN du har fået din morgenkaffe.

7: Løbe stærkere

Du vil opleve, hvordan du pludselig begynder at drømme om at have flere timer i døgnet. For hvordan kan det lade sig gøre at arbejde fuldtid, være en god mor til to børn, tale med din mand, lave sund mad, købe ind hertil, gøre rent og rydde op (hvilket kræves dagligt med to små børn), træne, så du har energi til alt det før nævnte, og være en god veninde? Det kan det heller ikke. Men på Instagram lader det til, at alle andre kan finde ud af det. Så du løber bare lidt stærkere.

LÆS OGSÅ: ”Moderskabstalent har ingen alder”

8: At have en almindelig arbejdsuge

Med to børn skal du være heldig, hvis du har én uge, hvor du og din mand ikke har været på kanten af at gå fra hinanden, fordi I igen har skullet finde ud af, hvem der er mindst vigtig på arbejdsmarkedet, og derfor kan blive hjemme med sygt barn. Efteråret er især slemt. Her er især lus, forkølelse, influenza og øjenbetændelse en fast del af inventaret i institutionen. De kravler nærmest rundt på væggene (og i alle plysbamserne).

9: Du bruger alle dine penge på andre

Institutionspladser, gode vinterstøvler, flyverdragter og tøj i lange baner. Da du var gravid med nummer to, tænkte du sikkert også, at din to'er da bare kunne arve alt tøj fra storebror. Men tro mig, når du i nogle måneder har kigget på din lille pige i bluser med traktor-print (eller din søn i lilla strømpebukser) vil du eksplodere og gå helt amok med rosa, liberty-mønster og veloursløjfer. Så det ender med at være (næsten) dobbeltdyrt at have to børn.

Der er kun to ting, der vil gøre, at du kan klare dig igennem et par år med to små børn: Ét er, at det netop kun er et par år, det drejer sig om, før det bliver væsentligt nemmere. Nummer to er, hvis du lærer at sætte pris på kaos. For det er til tider det vildeste kaos at være mor til to små børn, men også den vildeste og dejligste oplevelse.

LÆS OGSÅ: 19 ting, du kender til, hvis du har en teenager (eller flere) derhjemme

LÆS OGSÅ:5 udfordringer alle med to børn under 10 kender til

LÆS OGSÅ: Sådan skruer du op for glæden