Ældre kvinder med yngre mænd
Demi Moore er et eksempel på en moden kvinde, som valgte en ung kæreste - hun er dog ikke længere sammen med Ashton Kutcher.

"Hvorfor ligge med en gammel rynket rosinbolle?"

Når modne kvinder vælger en ung elsker eller kærestehandler om sex, bekræftelse, trang til at holde sig ung.

Sexologen: "Som cougar kan man stjæle sig til lidt ungdom"
Fra at være et nyt fænomen, er det at kvinder over 40 snildt kan være sammen med mænd, der er ti eller 20 år yngre end dem selv blevet mainstream, siger sexolog Jakob Olrik, der bl.a. er kendt fra programmet "I seng med DR2".

– Som så mange andre strømninger kommer cougar-begrebet fra USA, men som kulturfænomen har det en anden baggrund, nemlig den almindelige kvindefrigørelse. Det er ikke nok med ligestilling på arbejdspladsen, kvinderne vil også have det seksuelt. Hvis der er nogen, der kan forstå det, må det være os mænd, der i årtusinder har praktiseret at have unge elskerinder. Hvorfor ligge med en gammel rynket rosinbolle, når man kan få en frisk morgencroissant? De unge og de unges liv er blevet det værdifulde, og som cougar kan man stjæle sig til lidt ungdom ved at få sig en ung elsker, siger sexolog Jakob Olrik.

En cougar er ifølge Jakob Olrik typisk en kvinde med et velfungerende arbejdsliv, der tjener godt og udstråler selvstændighed. Ofte har hun tidligere været i et mere konventionelt forhold med en jævnaldrende mand, måske har de børn, og hun har oplevet de mange kompromisser og problemer, der kan følge med.

– Sådan en kvinde kan så vælge denne unge fyr, hvor statusforholdet i højere grad er givet på forhånd, og det er hende, der stiller kravene. Det giver en slags frihed, faktisk er det en klassisk maskulin seksualitet, der bliver udøvet. Hun får næsten en alfa-agtig rolle i forholdet.

– Hvorfor skulle hun gentage konformiteten i det tidligere parforhold med stationcar, villa og vovhund? Hos en yngre mand uden forpligtelser kan hun få spontaniteten, grinet, pudekampen, det legende element.

Kærlighed er mulig
– Alle mænd har på et tidspunkt oplevet en følelse eller seksuel tænding i forhold til en voksen kvinde. En vens mor, der var lidt sexet, en lærerinde eller andre. Som ung fyr har man stor lyst til at eksperimentere i modsætning til de unge kvinder, som ofte først slipper sig selv løs seksuelt efter de 30. Den unge mand er på den måde mere seksuelt ligeværdig med den modne kvinde. Han kan få opfyldt nogle fantasier og ønsker, som han ikke kan finde hos en jævnaldrende.

Jakob Olrik pointerer, at kærlighed ingen alder har, og der kan naturligvis opstå reel kærlighed også blandt en cougar og hendes unge elsker.

– Hvis forelskelsen indtræder, bliver ulighederne uundgåeligt tydelige. Når hun sidder til middag med hans venner og føler sig som bedstemor, bliver han en grønskolling. Og en ung fyr vil også sandsynligvis på et tidspunkt have lyst til at få børn, hvilket er et overstået kapitel for hende. Der er risiko for problemer, men også eksempler på at det har udviklet sig til kærlighed.

For nylig har Jakob Olrik været i Los Angeles i forbindelse med en række nye programmer til DR2 om sexlivet verden over. Her interviewede han en 40-årig kvinde til det kommende tv-program.

– Hun er speaker på Disney Chanel og bruger 200.000 kr. om året på at holde sig ung. En gang i kvartalet skal alle præparaterne fornyes, ellers holder de op med at virke. Så slutter hun sig til Gucci-damerne i bandager i Palm Springs. Jeg smigrede hende med at sige, at hun lignede en på 28. Egentlig så hun ud til at være sin alder, for det kan jo ses i øjnene, hvor længe man har levet. Næsten fornærmet sagde hun, at hun plejede at få at vide, at hun lignede en på 24. Hun gik efter de helt unge fyre mellem 23 og 26 år, og alderen var et krav. Den selvtillid, hun fik af det, betød alt for hende.

Selv om det, der foregår i USA, er ekstremt, viser cougar-tendensen, at selvstændige kvinder ikke vil gå på kompromis, mener Jakob Olrik.

– Det sætter os mænd i en ny situation. Vi bliver nødt til at følge med og holde vores indre drengerøv ved lige og blive ved med at være legende, sjove og impulsive. Det nytter ikke at være den mand, der falder ned i sofaen og grynter, mens dåsebajerne vokser om maven på ham. Vi kan jo tage det til os, og selv gøre noget for at holde os fit, både mentalt, fysisk, seksuelt, kreativt osv. så vi bliver ved med at være attraktive.

Psykologen: "Modne kvinder vil have ordentlig sex"
Hvad sker der med kvinder, når de bliver ældre, som gør, at de bliver tiltrækkende for yngre mænd? Psykolog, parterapeut og sexolog Hanne Pedersen er ikke i tvivl: Kvinderne er modne og afslappede. De hviler mere i sig selv og har antageligt for længe siden sluppet den blufærdighed, som yngre kvinder kan have.

For nogle yngre mænd kan det være en fordel, at den ældre kvindes biologiske ur ikke længere tikker højlydt. Måske har cougaren fået de børn, hun skal have, og hvis han selv har børn og ikke vil have flere eller slet ikke ønsker at få børn, er hendes alder også her på positivlisten, mener sexolog Hanne Pedersen.

– Det kan også være en cadeau til ham, at en mere moden kvinde synes, han er spændende og har noget at byde på. Jeg tror ikke på den forældede forestilling om, at han traumatisk leder efter en mortype.

Mange unge mænd i dag er vokset op alene med deres mor, og det betyder, at de kender til de blødere værdier og kan agere i dem, siger Hanne Pedersen.

– Det er jo netop noget af det, den ældre kvinde efterlyser. De er trætte af teflonmænd, hvor alt glider af, og som er svære at nå ind til – ikke mindst følelsesmæssigt.

Kvinder kan godt lide mænd med godt selvværd, der både kan være macho og opmærksomme i hverdagen.

– Kvinder i en moden alder gider ikke mænd, der kommer for hurtigt eller er så sexforskrækkede, at de gang på gang taber rejsningen eller kysser som et piskeris. Hun vil have ordentlig sex. Så vil de hellere finde en ung fyr, der ved, hvad han vil, uden de store hæmninger, topmave eller klædt i morfartøj. Der er nogle mænd i 50'erne, men heldigvis ikke dem alle, der har en tendens til, at de skal se ud som deres far. De har mistet lysten til at gøre noget ud af sig selv.

Se, hvad vi ellers skriver om: Psykologi