Brutal historie, storbycharme og enestående arkitektur: Er denne destination det billige alternativ til London, Berlin og Prag?

Foto: Getty Images Rejs til historiske Riga, hvor du kan få kunstneriske oplevelser, god mad og masser af kultur til ingen penge.

Brutal historie, storbycharme og enestående arkitektur: Er denne destination det billige alternativ til London, Berlin og Prag?

Drop tankerne om dyre feriedestinationer, tætpakkede shoppinggader og kønsløse måltider. Med enestående charme og en uhyggelig historie er Riga det billige alternativ til den klassiske storbyferie.

Billigt, anderledes og fyldt med charme.

Lyder det som en rejsedestination for dig?

Så skal du pakke taskerne, suse forbi lufthavnens gates til London, Berlin eller Prag og hoppe på et fly med destination: Riga, Letland.

I den østeuropæiske hovedstad får du nemlig alt fra kulturelle perler og historiske vingesus til eminente kulinariske spiseoplevelser – alt sammen til næsten ingen penge.

Byen er en lille én af sin slags, og du behøver således ikke meget mere end en weekend med din familie, veninde eller kæreste under armen, før du har fået én på opleveren.

Far vild i de små, charmerende gader med imponerende kirker, smukke bygninger og masser af grønne parker, og sug til dig af den brutale, østeuropæiske stemning og historie.

Der er nok at tage sig til i den hyggelige storby, men ved du ikke, hvor du skal starte, har vi udvalgt et par gode tip til den lettiske hovedstad.

Det skal du se

Oplevelser er der mange af i den lille, lettiske hovedstad, der især er kendt for sin samling af smuk arkitektur. Her kan du få alt fra spændende museer til hyggelige parker og flotte gader, ligesom du kan gå på opdagelse i kontrasterne mellem den gamle og nye bydel. Vi har udvalgt en håndfuld spændende aktiviteter til dig herunder.

Den gamle bydel

Riga Old TownDe små, snoede gader i Rigas gamle bydel er lige dele hyggelige og fascinerende. Foto: Amalie Louise Larsen.

Rigas gamle bydel er retfærdigvis med på UNESCOs Verdensarvsliste. Som en af de største samlinger af Art Nouveau-bygninger i Europa er bydelen en smuk fornøjelse af farverig arkitektur med små krummelurer, der kan holde dine øjne beskæftiget i timer. Tag på slentretur gennem de smalle brostensgader til fods og sug stemningen til dig. Læg særligt mærke til Saint Peter’s Church, House of Blackheads og Riga Cathedral. Det tager ikke meget mere end et par timer at nå hele bydelen rundt, så tag dig god tid og søg ly i en af de mange bagerier, når benene bliver trætte.

Den nye bydel

Forskellen på Rigas gamle og nye bydel er slående, nærmest brutal. Fra at have slentret gennem gammel arkitektur med fine detaljer i den gamle del, bliver du mødt af en bombastisk, grå og faldefærdig stemning i den nye del af hovedstaden. Måske lyder det ikke som et sted, du skulle få lyst til at hænge ud - men gør det alligevel. Her holder de unge nemlig til, og bydelen er meget mindre turistet end den gamle del, der godt kan emme lidt af en ”vi-er-til-for-turisterne”-stemning. I den nye bydel finder du i stedet hippe butikker, finurlige caféer og fantastiske restauranter, ligesom du kan gå på opdagelse i den mindre flatterende del af Rigas nyere historie – dengang KGB havde kontrollen.

Riga Central Market

Riga Central Market

Riga Central MarketDu kan få alt, hvad hjertet begærer, hos Rigas største madmarked. Foto: Amalie Louise Larsen.

Et absolut must-see i Riga er det store, lidt kønsløse og utroligt østeuropæiske Riga Central Market, hvor tusindvis af lokale hver dag strømmer til for at købe proviant. Her kan du gå på opdagelse i friskfangede fisk (så friske at nogle stadig lever), ko-tunger, kød, alverdens syltede grøntsager, blomster, frugt og plastik-dimser til dit hjem. Måske finder du intet, du må eje, men oplevelsen er uden tvivl en af dem, du husker.

Riga Central Market
Nēģu iela 7

KGB-museum: The Corner House

Riga KGB-museumRiga KGB-museumRigas nyere historie er langt fra lutter idyl. I KGB-museet vil du lære, hvorfor særligt den ældre, lettiske generation er skeptiske overfor fremmede. Foto: Amalie Louise Larsen.

Gemt mellem kønsløse lejlighedskomplekser i den nye bydel ligger et museum, du absolut ikke må gå glip af, når turen går til Riga. Ved første øjekast ligner museet mest af alt en gammel kontorbygning med afskallet tapet og fortællinger om dengang, KGB hærgede i gaderne. Men gør dig selv den tjeneste at gå med på den guidede tur ned i kældergangene. Her finder du nemlig uhyggelige beviser på KGB’s brutalitet i de lange fængselsgange, i fangegården og i garagen, der engang fungerede som henrettelsesrum. Historierne er så velfortalte, så levende, at det med sikkerhed får det til at risle koldt ned ad din ryg.

KGB-museet
Brīvības iela 61

Bastejkalns-parken

Riga Bastejkalns ParkRiga Liberty MonumentGå en tur i en af Rigas smukke parker. Her ses Bastejkalns-parken og det ikoniske frihedsmonument. Foto: Amalie Louise Larsen.

Hele 19 procent af Riga er dækket af smukke, grønne parker, og der er således rig mulighed for at snuse lidt natur til sig, når storbykulleren banker på. En af de mest populære parker er Bastejkalns-parken, som omslutter den ældste del af byen. Her kan du gå tur langs kanalen, se broen med hængelåse, småsnakke med din rejsemakker om de mange statuer eller hoppe med på en kanalrundfart. Derudover bør du stoppe op ved Rigas mest kendte monument, frihedsmonumentet, der er rimelig imponerende i sig selv.

Kunstmuseet Bourse

Rigas tidligere børs er for nyligt blevet forvandlet til et smukt kunstmuseum, der såvel indefra som udefra er en fryd for øjet. Her kan du slentre rundt mellem orientalsk, egyptisk, europæisk og lokal, lettisk kunst, imens du kan ane livet på den centrale plads uden for vinduerne. Har du ikke tid til at se museet indefra, bør du alligevel stoppe op og nyde den store, orangebrune bygning, når du går forbi.

Art Museum Riga Bourse
Doma laukums 6

Her skal du spise

Riga bugner af lækre restauranter, caféer og barer, hvor du kan spise dig mæt til ingen penge. Du kan både få traditionel, fed mad fra det lettiske køkken, spændende retter fra verdenskøkkener eller mere moderne klassikere hos nogle af de mange små caféer. Fornem dig frem og lad lysten styre værket – men hold dig fra de mest turistede områder lige omkring centrum i den gamle bydel. Mangler du alligevel et par gode råd, har vi samlet nogle favoritter til dig her.

Til morgenmad: Kolekcionars

Egentlig kan du få alle dine måltider på Kolekcionars, der serverer lækker, østeuropæisk mad med et moderne twist - men deres brunch er altså værd at skrive hjem om. Enten kan du nøjes med en simpel grød eller omelet eller gå hele vejen med deres lækre, små brunchanretninger. Der er både et udvalg til kødelskeren, vegetaren og dem med diverse allergener, så I ikke behøver at gå på kompromis. Hos Kolekcionars er maden i særklasse, omgivelserne moderne og så skal du ikke tømme pengepungen for at blive mæt. Når du har spist, kan du gå på udkig blandt restaurantens lækre keramik, design og kunst. Og så kan du vende tilbage, næste gang du bliver sulten.

Kolekcionars
Blaumana iela 7

Til frokost: Big Bad Bagels

Indrømmet. Big Bad Bagels har ikke synderligt meget med Riga eller Letland at gøre – de serverer sådan set bare lækre bagels med alt, hvad hjertet begærer. Helt simpelt og utroligt tilfredsstillende. Snup f.eks. en Bacon in Mexico-bagel med en forfriskende Avolicious-smoothie til – så er du klar til at generobre byen med fornyet energi. Der findes to Big Bad Bagels i Riga, og de er både den første og eneste bagel-biks i storbyen. Kombiner eventuelt frokosten med et besøg i Riga Central Market, som ligger lige overfor Big Bad Bagels Spīķeri.

Big Bad Bagels
Maskavas Street 4 eller Baznicas Street 8

Til kaffepausen: Parunāsim

ParunāsimDer står hygge på menukortet på den lille, hyggelige café. Foto: Amalie Louise Larsen.

Når klokken slår kaffe-tid, skal du forsøge at finde Parunāsim – en lille, hyggelig og uformel perle, der ligger gemt i en baggård bag Rigas travle byliv. Her kan du slå dig ned i en blød, antik sofa i de historiske lokaler med en rygende kop koffein eller en kold drink. Skal du også have stillet den søde tand, har baren et stort udvalg af hjemmebagte kager, der kan friste selv den bedste afholdsmand. Der emmer af hygge hos Parunāsim, der – meget passende – kan oversættes til ”Let’s talk”.

Parunāsim
Maza Pils iela 4

Til tepausen: Apsara

Det hyggelige tehus Apsara ligner ikke umiddelbart et sted, der gør det store væsen af sig. Men dér kan du godt tro om igen. Gemt i en park ligger den japanske drivhus-agtige bygning, hvor du kan slænge dig i puder og tæpper på gulvet med en kop varm te, mens du nyder udsigten over kanalerne. Teen er produceret af det lettiske temærke Apsara, der specialiserer sig i alle typer te med et naturligt islæt – og du kan købe dig fattig i de forskellige varianter, inden du forlader denne lille lomme af lettisk hygge.

Apsara tehus
Krišjāņa Barona iela 2A

Til aftensmad: Vina Studija

Vinen er i forsædet hos den moderne Vina Studija, hvor du kan få klassiske caféretter med et moderne twist, serveret med et godt drinkkort. Maden er skøn – ikke i topklasse, men absolut blandt Rigas bedre udvalg – og der er vin til enhver smag. Mæng dig blandt Rigas unge, smukke og velklædte og nyd et ukompliceret måltid i pæne omgivelser. Vi spiste fire voksne og to – ikke så velkomne – børn for 200 danske kroner pr. person, inklusive vin og to retter. Husk at booke bord.

Vina Studija
Stabu ielā 30

Se, hvad vi ellers skriver om: Rejseguide

610x200_woordy_knap2.jpeg