Jeg er jaloux på min kærestes veninde
Foto: Getty Images Jeg kan ikke slippe jalousien over, at min kæreste ses med sin veninde, hvad gør jeg? Det tager Vibeke Dorph stilling til.

Jeg er jaloux på min kærestes veninde

Min kæreste gennem fire år har en veninde, som han ses med. De havde sex én gang for mange år siden, og han har fortalt, at de ikke vil gentage det. Det tror jeg på, og vi har et dejligt forhold, men det går mig på, og jeg er så frustreret over, at jeg ikke bare kan trække på skulderne over det, hvad gør jeg? Det svarer Vibeke Dorph på i Hjemmets brevkasse.

Sprørgsmål om jalousi i parforhold

Jeg er en 21-årig pige, der bor sammen med min kæreste. Vi har været sammen i fire år, og han er min første kæreste. Min kæreste har en god, gammel veninde, som han ofte ser, og før han og jeg blev kærester, havde han sex med hende én gang. Han fortalte mig om det, da vi blev kærester – at det var sket den ene gang, og at han havde fortrudt det og derfor ikke gentaget det. Han fortalte mig det, fordi han var bekymret for, at det måske ville dukke op i en eller anden uheldig kontekst senere. 

Mit problem er, at jeg ofte får det decideret dårligt, når jeg hører, at han laver noget sammen med hende. Jeg har mødt hende en del gange og kan egentlig rigtig godt lide hende, men hun er ikke i min vennegruppe. Min kæreste og jeg har aldrig haft knas i forholdet, og han giver mig aldrig grund til at tro, at han er på vej væk. Derfor er det frustrerende, at jeg ikke bare kan trække på skuldrene af det, nu det er så længe siden. 

LÆS OGSÅ: Tør jeg stole på min kæreste?

Jeg har en enkelt gang prøvet at tale med ham om det, og det var en kluntet samtale, fordi jeg ikke havde lyst til at påvirke deres venskab. Han blev ked af det og spurgte, om jeg helst var fri for at høre om hende, hvilket jeg sagde nej til, fordi jeg føler, at jeg burde kunne leve med det. Jeg er ellers ikke den jaloux type, og min kæreste giver mig ingen grund til at være det. Vi har det virkelig godt sammen og er meget glade for hinanden. Kan du hjælpe mig?

Vibeke Dorph råder til at droppe skammen og tale om det 

Det undrer mig, at du skammer dig så voldsomt over at din jalousi. For hør her: Velkommen i klubben. Jalousi er noget, både jeg selv og stort set alle andre med et sundt følelsesliv stifter bekendtskab med i løbet af et liv, og det dukker gerne op, netop når vi elsker, som du gør det nu. Derfor er mit første råd til dig, at du dropper skammen og i stedet hiver din jalousi ud af det mørke skab, du gemmer den væk i. For bliver du ved med at forsøge at fortrænge din jalousi, så kommer den kun til at fylde endnu mere. Ligesom med den berømte elefant – hvis du ikke må tænke på en sådan, vil du så i virkeligheden næsten ikke kunne tænke på andet end elefanter, blot fordi du ikke må?

Så luk din jalousi ud og se så på, om den er så underlig endda. Jeg synes det ikke. Du er glad for din kæreste, og du ved, at han engang har været sammen med sin gode veninde. Det er da helt naturligt, at du er på vagt – ikke dermed sagt, at der en grund til at være det, for det er jeg overbevist om, at der ikke er.

LÆS OGSÅ: Hvorfor vil han ikke stå ved mig?

Nu undrer det mig også, at du kun har talt med din kæreste om din jalousi en enkelt gang. Drop dog skammen og fortæl ham, hvordan du har det. Det vil sikkert igen føles kluntet lige i starten, men du har brug for at sætte ord på dine følelser, og hvis du bare undgår at blive bebrejdende eller anklagende, så vil din kæreste kun opleve, at du elsker ham, og du elsker ham højt. Det vil han garanteret honorere med omsorg og betænksomhed. Ikke en omsorg, som udmønter sig i, at han holder op med at se sin veninde, men i at I løbende kan tale om din jalousi som et irriterende, men også ufarligt problem, der stille og roligt vil fylde mindre for så til sidst at forsvinde helt.

Skriv til Vibeke

Vibeke_2018efterår.jpg

Har du brug for én at vende dine tanker med? Så skriv til Vibeke Dorph og få råd om parforholdsproblemer, familiekonflikter, kærestesorger eller andre problemer, du meget gerne vil have løst.

Mails sendes til brevkassen@hjemmet.dk. Breve til: Hjemmet, Spørg Vibeke, Strødamvej 46, 2100 København Ø. Du har også mulighed for at ringe hver tirsdag kl. 10.00-12.00 på tlf. 30 85 19 68.

Alle får svar, og udvalgte breve bringes anonymt i Hjemmet under mærke.

Vibeke Dorph har i de sidste 10 år været fast brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, hvor hun også arbejder med- og skriver fiktion. Hun er derudover forfatter til romanen Babyalarm – en psykologisk thriller om en nybagt mor. Vibeke bor i Valby i en sammenbragt familie med mand, tre børn samt kat.

Se, hvad vi ellers skriver om: Brevkasse, Parforhold, Kærlighed og Veninder