Jeg er træt af min sløve familie

Foto: Getty Images Jeg kan ikke samle min familie til morgenmad, hvad gør jeg? Det tager Vibeke Dorph stilling til.

Jeg er træt af min sløve familie

Jeg er selv A-menneske, og jeg er tidligt oppe - også i weekenderne - men resten af min familie dovner den ofte hele formiddagen. Jeg synes, vi burde kunne samles til morgenmad, men det irriterer mig, at de sover så længe, hvad gør jeg? Det svarer Vibeke Dorph på i Hjemmets brevkasse.

Spørgsmål om sløv familie

Jeg er en kvinde, der selv er A-menneske og står tidligt op hver dag – også i weekenderne. På hverdage kan det ikke lade sig gøre for familien at mødes og spise morgenmad sammen, men det ville jeg mene, at det burde kunne i weekenden. Her starter jeg selv min dag ved 6-tiden med at træne, eller jeg får ordnet praktiske ting eller sidder og læser med en god kop kaffe. Når klokken bliver 9-10 stykker, laver jeg morgenmad til familien og vækker dem. Så spiser vi sammen – og så går de ellers allesammen i seng igen!

LÆS OGSÅ: Min mand er blevet sjusket og doven

Min mand har altid gjort det sådan, ligget i sin seng til klokken 11–12, eller til jeg blev stiktosset, hvilket jo ikke er den skønneste start på weekenden. Nu er mine to teenagepiger så begyndt at praktisere samme mønster, og jeg bliver mere og mere irriteret. Derfor er jeg også stoppet med at lave morgenmad til dem, der sover, så må de selv tage, når de ellers gider at stå op. Jeg synes, det er en skam, at vi ikke kan samles til morgenmad i weekenden. Er det mig, der er urimelig? Eller skal jeg blive ved med at servere morgenmad og acceptere, at de bare går i seng igen? Hvad tænker du?

Vibeke Dorph råder til at pakke den bebrejdende attitude væk og lade familien sove

Der har altid hersket en uretfærdig og kedelig myte om, at A-mennesker er friske og initiativrige, mens B-mennesker er dovne og dvaske pr. natur. Det har givet A-mennesker en uklædelig vane med at være selvretfærdige og hoverende over for B-mennesker, en hoveren, som jeg beklageligvis også synes skinner igennem i din mail her. For du skal huske på, at mennesker har forskellige søvnrytmer, og blot fordi at nogle mennesker vågner tidligt, mens andre vågner sent, så siger det intet menneskeligt eller moralsk om dem, det siger kun noget om deres søvnrytme. 

LÆS OGSÅ: Min svigermor skaber splid i familien

Af den grund vil jeg anbefale dig, at du skynder dig at pakke din bebrejdende attitude væk. Blot fordi du har lyst til, at I skal spise fælles morgenmad klokken 9, så er det ikke ensbetydende med, at resten af din søvnige familie skal tvinges til at stå op. Lad dem dog sove, så længe de har brug for og lyst til og nyd og udnyt den tid, det giver dig til dig selv i stedet. Hvis du så alligevel har brug for, at I samles, og det kan jeg da godt forstå, at du har, så lav en lækker brunch ved 11-12 tiden, når de alligevel er ved at få øjne. Eller måske endnu bedre, tilbered en dejlig middag om aftenen, for der kan jeg da sagtens forestille mig, at din B-familie er friskere og langt mere veloplagte, end de er det om morgenen – men det er du så måske ikke selv længere?

Skriv til Vibeke

Vibeke_2018efterår.jpg

Har du brug for én at vende dine tanker med? Så skriv til Vibeke Dorph og få råd om parforholdsproblemer, familiekonflikter, kærestesorger eller andre problemer, du meget gerne vil have løst.

Mails sendes til brevkassen@hjemmet.dk.
Breve til: Hjemmet, Spørg Vibeke, Strødamvej 46, 2100 København Ø. 

Alle får svar, og udvalgte breve bringes anonymt i Hjemmet under mærke.

Vibeke Dorph har i over 10 år været fast brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, hvor hun også arbejder med og skriver fiktion. Hun er derudover forfatter til romanen 'Babyalarm – en psykologisk thriller om en nybagt mor'. Vibeke bor i Valby i en sammenbragt familie med mand, tre børn samt kat.

Se, hvad vi ellers skriver om: Brevkasse, Familieliv og Livsstil

610x200_woordy_knap2.jpeg