Calina Leonhardt bæredygtig jul
SPONSORERET indhold

Calina Leonhardt er 'non-shopper': "Jeg køber kun de ting, som vi mangler"

Calina Leonhardt har for mange år siden sagt farvel til julestress og gaveræs. I hendes familie handler julen hverken om faste traditioner og materiel gaveudveksling, men derimod om at have tid sammen og hygge sig med at pynte et træ fra haven og lave en masse mad.

Af: Sine Gerstenberg Foto: Privat
21. dec. 2020 | Livsstil | ALT for damerne

Hvordan fandt du vej til en mere enkel hverdag?

– Da jeg var gravid med min datter, læste jeg de her artikler om alt det, man skal købe til sit ufødte barn. Det virkede helt overdrevet, så jeg spurgte mig selv, hvor meget jeg overhovedet havde jeg brug for? Og det var i den proces, at jeg udvidede perspektivet til alt andet i mit liv. Jeg begyndte at skære alt det overflødige fra, jeg fik jeg flere penge og kunne leve mere bæredygtigt. I dag er jeg
”non-shopper”. Jeg køber kun de ting, som vi mangler, og kun ting, der er planlagt.

Hvordan har 2020 ændret din hverdag?

– Ikke meget. Jeg lever af at skrive bøger og holde foredrag, så dem har der været lidt færre af, men ellers har corona ikke ændret meget i vores hverdag. Min mand og jeg har valgt at flytte fra byen og ud på landet, og efter vi flyttede, har vi kunnet klare os for meget få penge. Vi har især sparet på husholdningsbudgettet. I perioder, hvor det er stramt med pengene, skærer vi vores lommepenge væk. Vi vil ikke sætte vores forbrug op, for det betyder, at vi skal arbejde mere og har vi mindre tid sammen.

LÆS OGSÅ: Hvad har naturen betydet for dig under corona-lockdown?

Har det været svært at leve et liv med et radikalt lille forbrug? 

– Det har taget lang tid at nå dertil, hvor vi er i dag. Men de fordele, vi har fået ud af det, er så meget vigtigere end alle de ting, vi undlader at bruge penge på. Det kan ikke gøres på en måned. Det er gradvise ændringer, vi har foretaget over flere år. Vi hjemmeskoler vores børn og er sammen hele tiden. Indimellem gad vi da godt have mere fleksibilitet i vores økonomi, men jeg ved, hvad vi får i stedet for, og den tid og nærhed, vi har som familie, er jeg så taknemmelig for. Jeg har et princip om, at jeg ikke laver reklamer på min Instagram-profil, fordi det ikke ville være i tråd med mine værdier, og derfor må jeg dagligt sige nej til tilbud om samarbejder, selv når det er ting, jeg måske har brug for. Det er da fristende med rejser og flotte ting, men mit budskab om bæredygtig livsstil skal være autentisk. 

Hvad kan den minimalistiske livsførelse? 

– Den giver fokus. For mig er det i høj grad fokus på familien, jeg har søgt, men jeg tror på, at alle kan få et mere bevidst liv af at leve minimalistisk. Med minimalismen skærer du ind til det, der er vigtigt og værdifuldt for dig selv, og du bliver ikke distraheret af ting. Jeg ville ønske, at jeg havde tænkt på de her ting, længe før jeg blev mor. Jeg kom på sporet af minimalismen, da jeg mødte min mand i 2013. Vi ville samme vej. Men jeg kan næsten ikke holde ud at tænke på al den tid, som jeg har spildt på unødvendige ting og på at have unødvendigt travlt.

Hvad mangler du altid? 

– Tid. Jeg er blevet grådig. Jeg vil gerne have mere tid til alting. Til at se mine mennesker og til at udvikle mine ideer og fordybe mig i de ting, jeg er passioneret omkring. Tid er så vigtig for mig, og jeg vil ikke bytte den for penge.

LÆS OGSÅ: Signe Wenneberg synes, du skal give oplevelser i stedet for nye ting i julegave

Hvordan kommer jeres jul til at se ud i år? 

– I år skal vi være sammen med min mands familie, bare småt og intimt. Hver eneste jul er forskellig hos os. Vi går ikke op i traditioner – vi vil bare hygge os. For at undgå alle de snakke om ”hvis tur” det er til at holde jul sammen, så har vi for mange år siden besluttet i min del af familien, at vi holder jul sammen den 27. december. Sidste år holdt vi juleaften med alle dem, vi kendte, der ikke havde nogen at holde jul med, så der var vi en blanding af familie og venner. Det skifter hvert år. 

Hvad spiser I?

– Vi spiser vegansk. Vi får en marineret slags planteprotein, seitan, der smager lidt af and, sammen med sovs, kartofler og meget julet tilbehør. Vi får også risalamande og mandelgave. Mandelgaven plejer at være noget spiseligt, som jeg har lavet.

Bæredygtig jul Calina

Børnene bliver hjemmeskolet, så familien er sammen hele tiden. Foto: Privat.

Bæredygtig jul Calina2.jpg

Calina går ikke så meget op i traditioner i forbindelse med julen. Det vigtigste er, at familien hygger sig, blandt andet i naturen og i køkkenet. Foto: Privat.

Hvad giver I af gaver?

– For en del år siden begyndte jeg at sætte spørgsmålstegn ved gaveræset. Vi begyndte på kun at give hjemmelavede og brugte ting i gave. Vi gider bare ikke materialistisk udveksling af gaver. Jeg har selv frabedt mig gaver. Børnene finder vi noget second hand-legetøj til, og måske får de noget, vi selv har strikket. Jeg giver også selv kun gaver, hvis det lige giver mening. Det fylder meget lidt. Der er ikke millimeterdemokrati omkring det. Før i tiden havde jeg en lang liste med alle dem, jeg skulle købe gaver til. Jeg plejede at udtrykke kærlighed med gaver, nu gør jeg det med min tid – ikke bare i december men hele året.

Hvad ønsker du dig?

– Ikke noget.

Hvilke traditionelle ritualer holder I i hævd?

– Juleaften har vi ikke noget fast. Vi danser for eksempel ikke om juletræet, men hvis det pludselig bliver noget, som børnene gerne vil, kan vi godt gøre det. Men vi graver et lille træ op fra haven, og det pynter vi sammen. Jeg går egentlig mere op i alle de ting, vi gør, i december måned, hvor vi pynter op, bager kager og hører julemusik.

Hvad kan stresse dig i julen? 

– Det er der ikke noget, der kan, længere. En gang stressede jeg over en hel masse. Nu skal jeg ikke andet end at være til stede og bare lave en masse mad. Det er bare afslappet og hyggeligt. Vi har fjernet alle de ting, jeg plejede at have travlt med.

Anbefalet til dig