turist i egypten

Foto: Getty Images Cairo er verdens farligste by for kvinder. Det gælder både for lokale og turister.

Seksuelle krænkelser og undertrykkelse: Her er de farligste byer for kvinder

Kvinder over hele verden bliver udsat for seksuelle overgreb og undertrykkelse. Men hvor er der egentlig farligst? Det giver en rapport fra Thomas Reuters Foundation svaret på.

Efter en ferie i Egypten, havde libanesiske Mona el-Mazboh fået nok. Hun var blevet behandlet nedværdigende af en taxachauffør og måtte finde sig i seksuelle tilnærmelser fra mænd på gaden.

Så hun brokkede sig i en video, og lagde den op på Facebook.

- I (det egyptiske folk, red.) fortjener, hvad Sisi gør mod jer. Jeg håber, at Gud sender jer én, der er endnu mere undertryggende end Sisi, sagde den forargede kvinde med henvisning til Egyptens præsident, Abdel Fatah al-Sisi, ifølge nyhedsmediet Reuters.

Det resulterede i, at Mona el-Mazboh blev arresteret, og nu står hun til at skulle afsone tre til fem år i et egyptisk fængsel for fornærmende bemærkninger mod det egyptiske folk.

Sager som disse dukker med jævne mellemrum op i verdens største medier.

Kvinder, der bliver arresteret for at fortælle om seksuelle krænkelser, for at lave jokes om Nilen eller, som i Mona el-Mazbohs tilfælde, for at kritisere den egyptiske befolkning.

Det er sager som disse, der har fået Thomas Reuters Foundation til at udnævne Egyptens hovedstad Cairo til verdens farligste by for kvinder.

I undersøgelsen ”The World’s Most Dangerous Megacities for Women” (2017) har de undersøgt 19 af verdens største byer, og kategoriseret dem efter fire faktorer: Seksuel vold, adgang til sundhedsvæsenet, økonomiske muligheder og kulturel undertrykkelse. Ud fra disse faktorer har de fundet de ti farligste byer at være kvinde i.

Her er et overblik:

1. Cairo, Egypten

Efter det arabiske forårs mange demonstrationer og oprør, der for alvor blussede op i vinteren 2011, er Cairo blevet et udfordrende sted at være kvinde.

Thomas Reuters Foundation beskriver, at efter den tidligere præsident Hosni Mubarak blev væltet, har den nuværende præsident Abdel Fatah al-Sisi indført hårdere straffe for at kritisere landet og regeringen.

Men ikke nok med det, så bliver kvinder i Cairo også ofte udsat for seksuelle krænkelser på gaden, og den kvindelige del af befolkningen oplever dagligt at blive behandlet nedværdigende.

Det skyldes i følge Omaima Abou-Bakr, der er medstifter af organisationen Women and Memory Forum, at den svækkede økonomi og høje arbejdsløshed har skabt en kulturel tilbagegang i landet.

- Økonomien er blevet så dårlig de sidste to til tre år, at det har ført til en tilbagegang i prioriteringen af kvinders rettigheder, siger hun til Thomas Reuters Foundation.

Kvinder i Cairos gader må derfor både finde sig i stødende tilråb og regulær sexchikane.

kvinder i cairoKvinder i Egyptens hovedstad, Cairo. Foto: Getty Images.

2. Kinshasa, D.R. Congo

Et andet sted, hvor kvinder er dårligt stillet, er i Den Demokratiske Republik Congo. Landets hovedstad Kinshasa er nummer to på listen over de farligste storbyer for kvinder, men byen får en klar førsteplads i forhold til, hvor kvinder har det sværest i forhold til økonomiske muligheder.

Kvinderne i Kinshasa har ikke adgang til uddannelse, får oftest arbejde i de fattigste sektorer og bliver afholdt fra at oprette en bankkonto.

Men ikke nok med det, så dør mange kvinder som følge af fødselskomplikationer, fordi de har begrænset adgang til hospitalsvæsenet.

3. Karachi, Pakistan

På en delt andenplads over de farligste storbyer, sammen med Kinshasa, finder man Karachi i Pakistan.

Pakistans befolkning dyrker en lang række kulturelle skikke, som alle er farlige og undertrykkende for kvinder.

Blandt de mest hyppige er tvangsægteskaber og kvindelig omskæring.

børn i KarachiTre små piger demonstrerer mod vold i Pakistans hovedstad Karachi. Foto: Getty Images.

4. Delhi, Indien

I 2012 blev en 23-årig kvinde gruppevoldtaget og dræbt i bussen på vej hjem fra skole. Nyheden gik verden rundt, og vakte forargelse og gru.

Desværre er seksuelle overgreb på kvinder ikke en sjældenhed i Delhi, der har fået tilnavnet “Rape Capital”.

Sammen med São Paulo i Brasilien, er Delhi den by, hvor der er allerstørst risiko for at opleve seksuelle overgreb, hvis man er kvinde. Derfor kommer Delhi på en fjerdeplads over verdens farligste storbyer for kvinder.

demonstration i delhiDemonstration mod voldtægt i storbyen Delhi. Foto: Getty Images.

5. Lima, Peru

Seksuelle overgreb er også et problem i Perus hovedstad Lima.

Men det er ikke kvinderne i Limas eneste problem. For med disse seksuelle overgreb følger graviditeter, og da landets lovgivning forbyder abort, dør mange kvinder, når de forsøger at foretage aborter i byens små gyder og baggårde.

Undersøgelser viser, at en ud af fem piger under 19 år i Peru er blevet gravide. Ud af disse skyldes cirka halvdelen af graviditeterne en voldtægt.

Hvad er den sikreste storby?

Selvom det kan være farligt at være kvinde, er der heldigvis også steder, hvor kvinderne ikke skal være bange for at gå på gaden.

Ifølge Thomas Reuters Foundation er London den mindst farlige af de undersøgte storbyer. Her nyder kvinder godt af ligestilling og adgang til hospitalsvæsnet.

Dog klarer London sig ikke helt så godt i forhold til seksuelle krænkelser – på det område er Tokyo den sikreste storby for kvinder.

Verdens farligste megabyer for kvinder

 1. Cairo, Egypten
 2. Kinhasa, D.R. Congo
 3. Karachi, Pakistan
 4. Delhi, Indien
 5. Lima, Peru
 6. Mexico City, Mexico
 7. Dhaka, Bangladesh
 8. Lagos, Nigeria
 9. Jakarta, Indonesien
 10. Istanbul, Tyrkiet
 11. Sao Paulo, Brasilien
 12. Buenos Aires, Argentina
 13. New York, USA
 14. Manila, Filippinerne
 15. Shanghai, Kina
 16. Moskva, Rusland
 17. Paris, Frankrig
 18. Tokyo, Japan
 19. London, England

Kilde: Thomas Reuters Foundation.

Se, hvad vi ellers skriver om: Kvindernes kampdag, Ligestilling, Samfund og Sexisme