For at et testamente er gyldigt skal det som udgangspunkt enten være oprettet for en notar i skifteretten eller være bevidnet af to uvildige vidner.
Undtagelsen til disse strenge formkrav er nødtestamentet.
Nødtestamentet er et testamente som oprettes i en nødsituation, og som derfor ikke er pålagt de samme formkrav for at være gyldigt.
Sådan opretter man et nødtestamente
Et nødtestamente kan som det ses i "Arvingerne" oprettes ved at testator (den person som opretter testamentet) egenhændigt uden der er vidner til stede nedfælder sine ønsker på et stykke papir.
Det kan dog også oprettes ved at testator mundtligt oplyser de tilstedeværende (fx sygehuspersonalet) om sine ønsker, der straks herefter skriver ønskerne ned. Endelig kan nødtestamentet også fx fremgå af en sms, en e-mail, en videooptagelse eller lign.
LÆS OGSÅ: Derfor sidder du klistret til "Arvingerne"
Det er ikke et krav, at man objektivt set er i nød, hvilket man f.eks. ikke vil være i forbindelse med et selvmordtilfælde. Det er tilstrækkeligt, at man subjektivt er i nød - altså begrundet føler sig i en nødsituation.
Typisk ved selvmord eller på dødslejet
Det typiske nødtestamente er enten selvmordbrevet eller som vi ser i serien ønsket afgivet på dødslejet.
Det er naturligvis en forudsætning for, at nødtestamentet er gyldigt, at testator er testamentshabil- dvs. at testator ved hvad han/hun foretager sig. Netop den manglende testamentshabilitet ved vi, Frederik vil gøre gældende i Arvingerne. På samme måde er det naturligvis en forudsætning, at testamentet ikke er oprettet under tvang eller lign.
Et nødtestamente vil bortfalde tre måneder efter oprettelsen, hvis der ikke har været nogen hindring for i den mellemliggende periode at oprette et sædvanligt testamente - altså enten et vidnetestamente eller et notartestamente.
LÆS OGSÅ: Hvorfor ender vi så ofte i arvestridigheder?
Anne Kjærhus Mortensen
Anne Kjærhus Mortensen er ansat som advokat i Ret & Råd Hillerød med speciale i skilsmisse, arv og pension. Hun er derudover ansat som ekstern lektor på Københavns universitet i fagene Arv og Pension samt Privat Generationsskifte. Hun underviser såvel advokater og revisorer om emnerne og skriver løbende artikler på området.