Kiev
SPONSORERET indhold

Kom med til cool Kiev

I Kiev kæmper ­funklende ­ortodokse ­kirker og ­nedslidte ­gamle ­bygninger om din opmærksomhed med ­smukke, svale ­parker og ungt ­iværksætteri i form af maratonløb og ­pop-op-cafeer.

Af:: Frederikke Lett Foto: Frederikke Lett og iStock
10. feb. 2017 | Livsstil | ALT for damerne

1. Kievs hotspot

Det siges, at man ikke har besøgt Kiev, hvis man ikke har spadseret op og ned ad Andrijevski Uzviz. Gaden går stejlt ned bag Skt. Andrejs-kirken og ender ved floden Dnieper. Det er uden tvivl Kievs mest charmerende område. Her er smukke gamle byhuse, toppede brosten og den imponerende kirke på toppen. Her kan stemningen minde om Notting Hill i London, før det område blev chikt og dyrt. Det svømmer over med nuttede små kaffebarer, boder, chikke kunstgallerier og små hostels. Husene er i charmerende townhouse-stil med facader i forskellige farver, og gaden har sit eget museum: Museum of One Street.


Det er i den grad her, at man for alvor kan mærke, at ungdommen rykker igennem med iværksætterboder, der sælger kaffe i papkrus på den ­vestlige trendy måde, men det er også her, man kan besøge den berømte forfatter Mikhail Bulgakovs hus.
Se mere på Onestreet.kiev.ua og ­Bulgakov.org.ua

Pop-op-cafe med kaffe og te.

2. Her skal du shoppe

På shoppingfronten er Kiev først ved at opdage sit eget potentiale. Her er hverken fashionable forretninger ­eller dyr luksus i overflod, men derimod et væld af lokale kunstnere, der så til gengæld sælger smukt designet tøj til priser, der i den grad er overkommelige. Under Maidan Pladsen ligger der et shopping mall, hvor flere butikker har specialiseret sig i ­nationale designere. Der er ikke tale om mystisk folklore, men derimod ­taljerede ­cashmerefrakker, strikkede sweatre med broderier og cool kjoler med print. Under pladsen er der også et sindrigt system af underjordiske gange, hvor mikroskopiske forretninger ligger side om side fyldt med smukke lakæsker, glas og russiske dukker bevogtet af ældre, stoiske kvinder med blomstrede tørklæder bundet tæt om de ­furede ansigter. Lidt vest for pladsen ligger noget så sjældent som en trendy hatteforretning, Shapelie. Her sidder lokale hattemagere og skaber moderne hatte efter gamle traditioner i et væld af farver og former.

Hattebutikken Shapelle.

 

Blandt byens mange markeder er hipster-tøjmarkedet Kuraz Bazar og antikmarkedet Expo Center Antique værd at kigge forbi, hvis der er plads i kufferten på hjemturen. Besøg også det gigantiske madmarked Volodyr, hvor byens indbyggere løber rundt mellem benene på hinanden for at gøre det bedste kup. Her er ikke mange turister, og ingen taler engelsk, til gengæld er oplevelsen meget autentisk med hjemmelavede pølser på række, skinker og overdådige boder med frugt og grønt alle vegne.
Se mere på Inyourpocket.com/kyiv og Shapelie.com.ua

LÆS OGSÅ: Turen går til forførende Madrid

3. Gå i kloster

Nord for Maidan-pladsen ligger nogle af byens mest betagende seværdigheder. Skinner solen, glimter guldet lokkende fra spirerne på Skt. Sofia-kirken og Skt. Mikael-klostret. Skt. Mikael er et lysende blåt kloster fra det 12. århundrede, som trods hårhændet behandling af både kommunister og nazister stadig ligger stolt og uendelig smukt for sig selv. Klostret drives af sortklædte unge præster, der også passer den lille forretning, fejer gårdspladsen eller på anden måde tjener stedet. ­Stemningen er behagelig og ærbødig, men man kan sagtens besøge kirken, selvom messen er i gang, hvor man så vil ­blive vidne til mænd og kvinder, der tænder lys eller trykker hovedet tæt ind til de religiøse symboler, mens de hulker gennemtrængende og højlydt. Det er ikke et krav, at de kvindelige turister bærer tørklæder, men det er god skik.

Det lysende blå Skt. Mikael-kloster.

Bag det eventyrlige kloster er der en behagelig park med udsigt til ­floden Dnieper og adgang til kabelbanen, som er sjov uanset alder at køre op og ned i. Der er i det hele ­taget et væld af parker og træer i byen, og det siges, at man på den hedeste sommerdag kan gå i skyggen fra ­træerne hele vejen gennem byen.
Går man ud af Skt. Mikael-klostret, ligger Kievs ældste og mest imponerende kirke, Skt. Sofia, direkte modsat. Bygningens imponerende guldtårne ligner noget, der er lånt fra et eventyr. Brug tiden på at kravle op i klokketårnet. Herfra er der en imponerende og uforglemmelig udsigt over byen.

4. Spis borsjtj, og drik vodka

Ukrainere og russere er ikke dem, der indbyrdes har det bedste forhold i disse år. Alligevel er der russiske kæder, som serverer god mad til ca. 75 kr. i alt for to mennesker. Der er masser af bittesmå spisesteder med hjemmelavet mad, hvor familien selv kokkererer – og hvor kvitteringen skrives i hånden. Det er også sådanne steder, man kan blive vidne til de lokale kværne to-tre flasker vodka til maden uden at de dog mister fatningen af den grund.
Ukrainsk mad er en tung omgang. Fedtprocenten skal nok få håret til at rejse sig på vestlige sundhedsentusiaster – men forlad ikke landet uden at have smagt borsjtj og varenky, som er nogle af nationalretterne. Borsjtj er suppe lavet på rødbeder, svinefedt og urter – men fås i mange varianter. Varenky er små, fyldte dumplings med forskelligt fyld.
Trænger man til en gedigen bøf, bør man fluks besøge den hyper moderne Beef, Meat and Wine, og også et sted som Whiskey Corner og Bao kan anbefales. Steder, der er kendt især for deres mad, som er af høj kvalitet, men også for deres superæstetiske og dybt betagende indretning. Det er her, den chikke del
af ukrainerne ­holder til.
Se mere på Facebook.com/­BeefMeatWine, Whiskycorner.kiev.ua/ru og Bao.ua/

Spis på Bao med de smarte ukrainere.

LÆS OGSÅ: Bjergtagende Reykjavik

5. Se moderlandsstatuen

Drag op til det voluminøse Moderlandsmonument, som alt i alt er ca. tre gange så højt som Rundetårn. Aldrig har man set så voldsom og på sin vis grim en statue og så alligevel så stærkt fascinerende. Moderlandsmonumentet er tre gange så høj som Rundetårn. Den er fra 1982 og er en kæmpe kvinde/engel på 62 meter med sværd i den ene hånd og et skjold med hammer og segl i den anden. Moder Sovjet kaldes statuen, om hvilken det siges, at den er så grim, fordi det var den daværende generalsekretær Leonid Brejsnevs datter, der stod model. Det er muligt at stige til vejrs inde i selve ­figuren. Under statuen, i den 40 meter høje sokkel, ligger det nationale museum for ­Historien om Den Store Fædrelands-krig 1941-45. Museet er dramatisk sat op med flænsede fly, udbrændte tanks, våben, man ikke anede fandtes, personlige beretninger og et par handsker lavet af menneskehud. Alt ved Ukraine er større, mere dramatisk og langt mere voldsomt, end man ellers normalt støder på, hvorfor det da også er umuligt at gå upåvirket fra stedet. Alt er samtidig bygget så voldsomt stort og råt, at Danmark ligner det ­rene lille-putland ved siden af, for vi har i den
grad været forskånet for at få ­flået sjæl og legeme i stykker af krig og undertrykkelse på samme måde.

6. Kievs grædemur

Den mest velbesøgte attraktion i den ukrainske hovedstad er Huleklostret. Det er så også den mest syrede oplevelse. Den svarer i intensitet til et besøg ved grædemuren i Jerusalem, og man kalder da også Kiev for Østeuropas svar på Jerusalem. Huleklostret er et af de mest hellige steder for den ortodokse kirke, da det siges, at en bøn hernede kan føre til et mirakel. Og hvem vil ikke gerne give miraklerne en chance?
Når du bevæger dig ned og rundt i Huleklostret, der ligger fem meter under jorden, får du en klaustrofobisk fornemmelse af en uendelighed af gange og tætpakkede menneskemængder. Her ligger i alt ca. mumificerede 125 helgener i glaskister, som du langsomt passerer forbi i en lang, besynderlig slange af lige dele nysgerrige turister og stærkt religiøse pilgrimme, der med levende lys slår korsets tegn foran de brune, læderagtige figurer eller bøjer sig frem og kysser kisterne. De levende lys har ­mere end en gang forårsaget, at der er gået i ild i folk, og stearinen stænker da også vildt omkring, mens skyggerne bevæger sig uhyggeligt på de mørke vægge.
Så det kan ikke anbefales at tage børn eller andre sarte sjæle med herned.

Huleklostret, hvor en bøn kan føre til mirakler.

LÆS OGSÅ: Sådan skal du bruge 24 timer i Nice

7. Her skal du bo

At besøge Kiev er som at træde ind i en eventyrbog. Her er glitrende og forunderligt, besynderligt og betagende på en og samme tid. Byen er ikke for ingenting kendt for sine tusind gyldne kupler, der lyser byen op på den mest betagende måde. Følelsen af eventyr stiger i brystet, mens man nærmer sig byen, da det meste er skrevet på det kyrilliske alfabet (russisk eller ukrainsk), som man dog efterhånden lærer at tyde.
Hvis har mod på en oplevelse af det stærkt historiske, så bo på Hotel Ukraine. Et gigantisk hotel, der ligger i den ene ende af Maidan Nezalezhnosti, Uafhængighedspladsen – som i folkemunde kaldes Maidan. Her kan man leje suiter på 100 kvm for en slik og se russere drikke champagne til morgenmad, mens de nedsvælger abnorme måltider. Her er ingen service, som vi forstår begrebet, men til gengæld er det lige før, man kan fornemme spioner i trenchcoats rundt om hvert et hjørne, og man føler hurtigt, at man deltager i en film noir fra tiden under den kolde krig.
Er man mere til genkendelig luksus kan man ­altid bo på hoteller som Hyatt og Hilton, men ­ellers er et hotel som 11 Mirrors Design Hotel et supercool og arkitektonisk klart boutique hotel i hjertet af Kiev. Her er personalet professionelt, varmt og hjælpsomt. Værelserne er komfortable og ­detaljerne unikke. Og så kan man få den ­bedste dry martini i byen.
Se mere på Ukraine-hotel.kiev.ua og ­11mirrors-hotel.com

8. Kom godt afsted

Flybilletter til Kiev kan fås til 1.500 kr., til gengæld må du mellemlande i Warszawa, Wien eller Riga. Fra lufthavnen går der bus ind til hovedbanegården, og derfra kan man komme videre med metro, bus og taxa.
Sørg for at forhandle prisen på plads, før I sætter jer ind i taxaen – en tur fra lufthavnen og ind til byen må ikke koste mere end højst 400 grynia, som svarer til ca. 150 danske kroner. Udflugter rundt i byen i taxa koster generelt 100 grynia, ca. 33 kroner, men er man en stærk forhandler, kan turen komme ned på 40 grynia. Man risikerer dog, at taxaerne kører fra en, når man forsøger at forhandle, og det er derfor en god ide at få hoteller og restauranter til at hjælpe med taxabestilling.

LÆS OGSÅ: Kom med til eksotiske Bali

LÆS OGSÅ: Tag med til farverige Marrakech

LÆS OGSÅ: Rejseguide til farverige og upolerede Porto