Hængt ud på Facebook
Foto: Getty Images Modelfoto.

Hængt ud på Facebook

Mads blev hængt ud i en Facebookgruppe: ”Jeg følte mig voldtaget på min person”

Flere mænd har oplevet at blive hængt ud i hemmelige netværk på Facebook, hvor kvinder søger private oplysninger om dem, selvom de ikke kender hinanden. Andre kvinder hænger deres ekskærester ud med anklager om vold og utroskab. Kasper og Mads er to blandt flere mænd, der er blevet hængt ud i grupperne. Følelsen af afmagt var overvældende.

Flere mænd greb til tasterne, da vi for nylig kunne afsløre, at der findes hemmelige grupper på Facebook, hvor kvinder hænger deres ekskærester ud med anklager om vold og utroskab. De fleste af kvinderne søger også private og intime detaljer om mænd, de lige er begyndt at date.

Opslagene er på kant med loven, fortæller mediejurister, som ALT.dk tidligere har talt med.

Og så har de store personlige konsekvenser for de mænd, som bliver hængt ud. Flere har henvendt sig til os med deres historier, og fælles for dem alle er frustrationen og den afmagt, de føler, mens opslaget med intime detaljer og beskyldninger bliver delt i op til flere af grupperne.

- Det har været en meget, meget ubehagelig oplevelse. Og man kan intet gøre. Jeg kunne ikke forsvare mig eller svare igen, fortæller 27-årige Kasper.

Han fik delt et billede af sig selv i Facebook-grupperne "Strikkeklubben – Uden regler 2" og "Chicks before dicks", hvor en anonym kvinde efterspurgte private oplysninger om ham. Det fik hun – og mere til.

Foto: Privatfoto

Screenshots af de opslag, der blev lavet om Kasper i grupperne. Han har fået dem tilsendt fra veninder, der er medlem, da mænd ikke kan få adgang.

I kommentarsporet under opslaget væltede det nemlig ind med hadefulde kommentarer og en fortrolig faderskabssag bliver pludselig lækket uden Kaspers samtykke. Hans familie blev også kontaktet, og havde han ikke selv fortalt sin kæreste om sin turbulente fortid, er han sikker på, at han nok havde mistet hende.

- Opslaget fik lov til at ligge i næsten 14 dage. Mine veninder sendte hele tiden beskeder om, hvad der blev skrevet på opslaget, og til sidst kunne jeg bare ikke rumme det mere. Det blev for meget, siger Kasper.

- I starten tænkte jeg, at det var ligegyldigt. Det er bare piger, når de er værst. Men da jeg fandt ud af, hvor omfattende det var, og hvor mange mennesker der er i grupperne, gik det op for mig, at det var meget slemt. Begge mine børns mødre og min nuværende kæreste blev kontaktet af piger, der bare lige vil sige, at jeg er et svin, siger Kasper.

Jeg har aldrig mødt hende før

37-årige Mads kan nikke genkende til følelsen af frustration og afmagt. Efter en kort udveksling af beskeder på et datingsite, delte en 40-årig kvinde et billede af ham i Facebook-gruppen "Hækle Strikke klub" for at høre, hvad han var for en type.

- Jeg følte mig voldtaget på min person. Hendes undskyldning var, at hun ville vide, om jeg havde kriminel baggrund. Hun udstillede mig som noget, jeg ikke er, siger Mads.

- Vi skriver sammen i fem minutter, men pludselig svarer hun ikke, sikkert fordi hun får travlt med at lave opslaget. Vi havde kun nået at udveksle to-tre beskeder. Tyve minutter efter kontakter min veninde mig for at fortælle, at jeg er hængt ud i gruppen. Jeg kender ikke kvinden. Jeg har aldrig mødt hende før, siger Mads.

Du må ikke skrive, at din venindes kæreste er hende utro

Kasper og Mads er langt fra de eneste, der har henvendt sig med deres historie. Og flere af de mænd, vi har talt med, fortæller, at de enten er gået til politiet eller har opsøgt advokater for at få hjælp.

Foto: Privatfoto

Kaspers indsamling af kommentarer fra opslaget med navne på alle kvinderne samt de private beskeder som både hans ekskærester, nuværende kæreste og han selv modtog. Alt blev afleveret til politiet.

Eksperter har tidligere bekræftet, at opslagene er på kant med loven. Det bekræfter advokat og partner hos Bird and Bird, Peter Nielsen, som dagligt beskæftiger sig med ophavsrettigheder og krænkelser på sociale medier.

- Du må gerne skrive, at din ekskæreste har været dig utro, fordi du selv har været part i forholdet, og derfor er det også din private oplysning. Men hvis du skriver, at din venindes ekskæreste var hende utro, så viderebringer du oplysninger om andres privatliv, og det kan du blive straffet for, siger Peter Nielsen.

- Du kan også få en injuriesag på nakken, hvis det, du skriver, ikke er sandt. Hvis du anklager din egen kæreste for utroskab eller andres, skal du kunne bevise det. Det helt afgørende i disse sager er nemlig: Passer det, eller passer det ikke, siger Peter Nielsen og forklarer, at man skal have klare beviser på grove anklager om vold og utroskab.

- Her kan du komme i bevisnød, hvis det er lang tid siden. Du skal også være opmærksom på, at det er dig, som påstår, at din kæreste er utro, som skal kunne dokumentere det. Det er ikke manden, der skal dokumentere, at han ikke har været utro eller ikke har begået vold, siger han.

En ny slags sager

Det er dog ikke helt ukompliceret at føre en sag mod flere kvinder i store, lukkede Facebook-grupper, fortæller Peter Nielsen, der har modtaget flere henvendelser om lignende sager.

- Problemet er, at vi ikke tidligere har haft den slags sager. Mange orker heller ikke at gøre noget ved det, fordi prisen for en injuriesag starter på 50.000 kroner, siger han.

- Problemet er også, at selvom vi får lukket en enkelt gruppe ned, så kan der jo gå ét sekund, før der er oprettet en ny, siger han.

For Kasper blev det utænkeligt at starte en retssag, da han hørte, hvad det ville koste hos en advokat. Han forsøgte at gå til politiet, men de ville ikke tage sagen op. Han prøver derfor at lægge episoden bag sig, men har et klart budskab og råd til alle mænd, der oplever at blive hængt ud i en af grupperne:

- Hvis I kan få fat i materiale fra grupperne, så få det afleveret til politiet. Jo flere der afleverer noget til dem, desto stærkere bliver sagen. Og lige pludselig kan de ikke ignorere det længere, siger Kasper.


Kasper og Mads er fiktive navne, da begge mænd ønsker at optræde anonyme. Redaktionen kender deres rigtige identitet.

Har du kendskab til andre fora på Facebook af lignende karakter, eller kender du til nogle grupper, vi skal have fokus på, så vil vi gerne høre fra dig på tip@egmont.com.

 

Se, hvad vi ellers skriver om: Sociale medier