SPONSORERET indhold

Hun er verdens største popfænomen, men hvem er hun egentlig? Lær Taylor Swift at kende her

Taylor Swift er verdens største popkulturelle fænomen, og i pinseweekenden valfarter skandinaviske ”swifties” til hendes tre koncerter i Stockholm. Den 34-årige sanger har en helt enorm magt, også politisk. Men hvordan er hun nået hertil? Hvordan er hun blevet en af vor tids mest kendte, prisvindende og indtjenende kunstnere? Og et feministisk ikon, som vil blive husket som selve billedet på, at alle dele af kvindelivet fortjener respekt?

Af: Sara Kirstine Hald Foto: Getty Images
15. maj. 2024 | Livsstil | ALT for damerne

Højdepunkt

70.000 koncertgængere er samlet på et stadion i Arizona. Hvert outfit er inspireret af en Taylor Swift-æra; Pastelfarver for ”Lover”, lak, læder og slange-symboler for ”Reputation”, sølv og stjerner for ”Midnights”. Det syder og sitrer af spænding.

Læs også

Et ur på scenen tæller ned. Tre, to, et … Brudstykker af Taylor Swift-sange og -citater fylder rummet, og dansere med meterhøje vifter træder ind på scenen. De samler sig, så vifterne skjuler scenegulvet.

En tromme banker hurtigere og hurtigere, vifterne løftes, og under dem står aftenens hovedperson iført glimmer-bodystocking og -cowboystøvler. Med ordene ”It’s been a long time coming” bliver The Eras Tour skudt i gang.

The Eras Tour, som netop nu har bragt Taylor Swift på et sjældent visit i Skandinavien, har solgt 4,3 millioner billetter og er verdenshistoriens mest indbringende turné. Sangeren har mere end 100 millioner månedlige streaminger på Spotify og 118 verdensrekorder. Hun har vundet 656 priser, herunder fire Grammy’er for årets bedste album – som den første nogensinde. Hun har direkte indflydelse på verdensøkonomien og amerikansk politik og er verdens første dollar-milliardær med musik som primær indtægtskilde.

Ifølge Nanna Frank, som er musikjournalist på DR P3, befinder vi os på højdepunktet i Taylor Swifts karriere.

"Jeg tror, at 2023-2025 bliver de år, hvor hun peaker allermest. Jeg har svært ved at se, hvordan det skal blive større, end det er i øjeblikket, også money wise. Og hvis det bliver dét, så bliver hun jo den største, vi nogensinde har haft."

Nanna Frank er dog overbevist om, at Taylor Swifts karriere fortsætter længe endnu, og trendforsker og etnolog Julia Lahme er af samme overbevisning.

" Jeg tror, hun fortsætter med at være relevant. Også fordi hun er exceptionelt dygtig til at aflæse trends. Hun opfanger følelser i tiden og opfylder behov hos os, før vi overhovedet ved, vi har dem. Og samtidig med, at hun er trendsættende, er hun også trendfølgende. Der er jo nogle musikere, der er så trendsættende, at man ikke kan følge med. Det er hun ikke. Hun er ét skridt foran, men ikke fem, så du føler dig aldrig sat af."

Udgangspunkt

På en juletræsplantage i Pennsylvania sidder en seksårig pige med store, viltre krøller med en country-cd i hænderne. Cd’en er udgivet af LeAnn Rimes, en countrysanger, som på det tidspunkt er 13 år gammel.

Selvom der er forskel på at være et barn på seks og en teenager på 13, kan den krølhårede pige spejle sig i countrysangeren. Hun ser et barn – ligesom hende selv – som udgiver musik, og hun kaster straks sin kærlighed på countrygenren. Den er ellers ikke udbredt i Pennsylvania, og slet ikke blandt den lille piges jævnaldrende. Ikke desto mindre er det countrymusikken, den unge Taylor Alison Swift forelsker sig i.

Familien Swift tilhører den højere middelklasse. Da Taylor bliver født, har både hendes mor og far succes i finansverdenen, og de har også en formodning om, at det er den vej, deres datter en dag vil gå. Det bliver dog hurtigt tydeligt, at hendes største talent – eller i hvert fald passion – ikke er tal.

Til gengæld gør Taylor sig bemærket for sin evne til at skrive. I anden klasse afleverer hun et essay på tre sider, da hun og hendes klassekammerater bliver bedt om at skrive to sammenhængende sætninger. Som tiårig vinder hun en national skrivekonkurrence.

”Hun var meget intelligent. Det slog mig aldrig, at Taylor ville få en fremtid som sanger, men jeg var overbevist om, at hun ville blive berømt for ét eller andet”, har en af hendes tidligere lærere udtalt i bogen 'Taylor Swift – The Rise of the Nashville Teen'.

Når hun ikke skriver, optræder den unge Taylor Swift til karaokeaftener og i skoleopsætninger, og hun går altid benhårdt efter hovedrollen. Som regel får hun den.

Taylor Swift9.jpg
Taylor Swift er allerede dygtig til at skrive som barn. I anden klasse afleverer hun et essay på tre sider, selv om opgaven lød på to sætninger. Som 11-årig afleverer hun sit første demobånd i Nashville. Foto: Taylor Swift/Instagram

Fokuspunkt

Unge teenage-Taylor er midt i en matematiktime, men hendes tanker er andre steder. I hendes hoved er en sang nemlig ved at tage form, som det er sket så ofte før. Efter skole skynder hun sig hen for at mødes med sin mentor Liz Rose. På et kvarter er sangen ”Tim McGraw” færdig. Den bliver hendes første single.

Allerede som purung er Taylor Swift stålsat på, at det er hendes musik og sangskrivning, der skal være i fokus.

”Jeg ville ikke bare være endnu en sanger. Jeg ville være noget, som adskilte mig fra de andre. Og jeg vidste, at det lå i min sangskrivning”, har hun sagt til Entertainment Weekly.

Til samme medie har hun fortalt, at hun aldrig har villet bruge sin alder som en gimmick, ligesom hun bakkede ud, hvis pladeselskaber ville spille på sexappeal. I den første håndfuld år er det netop disse to ting, der så småt begynder at interessere pladeselskaber i Nashville.

Læs også

Til dem takker hun nej, og det samme gør hun, hvis de ikke vil lade hende skrive sine sange selv. I langt de fleste tilfælde er det dog pladeselskaberne, der takker nej til hende, som regel med henvisning til hendes alder.

Men Taylor vil ikke acceptere, at hun skal være voksen for at kunne være relevant som kunstner, så hun klør på. Hun skriver sange, øver sig på guitaren, til hendes hænder bløder, og optræder, hvor end hun kan komme til det.

Som 15-årig underskriver Taylor Swift sin første pladekontrakt med Big Machine Records, og da hendes debutalbum udkommer i 2006, er hun den primære forfatter på alle 11 numre. I dag har hendes poetiske evner sikret hende en æres-doktorgrad i kunst fra New York University, og på en række amerikanske universiteter udbydes der fag, hvor man analyserer hendes tekster.

"Taylor Swift er unægteligt en af vor tids største sangskrivere. Hendes tekstunivers er helt unikt, og særligt hendes billedsprog er fascinerende. Hun er en virkelig dygtig historiefortæller, hvilket hænger sammen med, at hun startede i countrymusikken, hvor man har en særlig arv i forhold til historiefortælling," siger Nanna Frank, der har endnu et bud på, hvorfor Taylor Swift er blevet så stor.

"Hun starter med ét publikum under countryæraen. Da hun bevæger sig over i pop, når hun ud til endnu flere, men hendes countryfans følger med. Og så eksploderer hun, da hun går over til indie med ”folklore” og ”evermore” i 2020.

Egentlig er det ikke nytænkende, at hun skifter genrer, det er der mange, der har gjort, men hun lykkes exceptionelt godt med det, og det gør hun, fordi hun er så dygtig håndværksmæssigt. Kerneessensen er sangskrivning og historiefortælling," siger Nanna Frank.

Holdepunkt

En ung pige ringer til sine klassekammerater og spørger, om de vil med i shoppingcentret. De siger alle sammen nej og undskylder sig med, at de ikke har tid, så pigen tager afsted med sin mor i stedet. Da de kommer derhen, møder de alle de kammerater, der ikke havde tid til Taylor, i samlet flok. Oplevelsen inspirerer hende til at skrive nummeret ”The Best Day”.

Den unge Taylor Swift er begavet, har en støttende familie og kommer fra bedre økonomiske kår end mange af sine klassekammerater i Pennsylvania. Og så hører hun countrymusik, imens de andre hører Spice Girls og Backstreet Boys. Alt dette fører til, at den unge Taylor Swift har svært ved at få venner.

”Vi behandlede Taylor som lort, men ved du hvad? Vi var simpelthen så pissemisundelige”, har en af hendes klassekammerater anonymt indrømmet i bogen ”Taylor Swift – The Rise of the Nashville Teen”.

Efter flere forgæves forsøg på at passe ind og få venner giver Taylor op og dedikerer sig i stedet fuldkommen til musikken, som bliver hendes holdepunkt.

”Jeg startede med at skrive sange, fordi jeg ikke rigtig havde nogen at snakke med. Det var terapi for mig. Hvor trist det end lyder, så havde jeg det rigtig hårdt i skolen og havde ingen venner. Og når du skal deale med ensomhed, forvirring, afvisning eller frustration, bliver det rodet i dit hoved. Jeg finder hoved og hale i følelserne ved at skrive sange på 3,5 minutter om dem”, har hun sagt til In Style.

Heldigvis fungerer modgangen som musikalsk inspiration, har hun fortalt til Daily Mail:

”På de ensomme dage sagde jeg til mig selv, at det var okay, for en skønne dag ville jeg kunne skrive sange om det”.

Taylor Swift4.jpg
Taylor Swifts mor, Andrea, kørte ofte de ca. 12 timer hver vej til Nashville, for at unge Taylor kunne møde pladeselskabsfolk.

Kritikpunkt

”Hey, jeg hedder Taylor. Jeg er 11 år. Jeg vil gerne have en pladekontrakt. Ring til mig.” Sådan lyder det, da den unge sanger har afleveret sit første demobånd på et pladeselskab i Nashville. De 1.000 kilometer til countrymusikkens hovedstad har hun tilbagelagt sammen med sin eneste veninde – sin mor – i en lejet bil.

Da Taylor Swift er 13 år gammel, kører hendes mor månedligt turen, der tager et halvt døgn hver vej, for at hendes datter kan mødes med så mange som muligt fra musikindustrien. Til sidst flytter familien Swift til Franklin, 25 km fra Nashvilles centrum.

Læs også

Det kræver både økonomiske og menneskelige ressourcer at yde den form for støtte, som Taylor Swifts forældre har gjort, og nogle kritiske røster mener sågar, at forældrene har banet vejen for hende.

Kritikere på blandt andet internetforummet Reddit hævder ligefrem, at hendes far købte 100.000 kopier af datterens debutalbum for at booste hendes karriere. Det er der ingen beviser på, men der er heller ingen tvivl om, at forældrene har haft stor indflydelse på deres datters muligheder og succes. Hun ynder da også selv at kalde ”fænomenet” Taylor Swift for en familieforretning.

Taylor Swift er desuden hvid, lyshåret og smuk. Vi har altså at gøre med en privilegeret ung kvinde, og dét slår kritikere ned på.

I den mindre idealistiske boldgade har sangeren igennem tiden fået kritik for sine romantiske relationer. Nogle mener, hun har haft for mange forhold, og ifølge Nanna Frank er hun blevet set ned på, fordi hun ”bare” har skrevet break-up-sange.

Taylor Swift5.jpg
Før Taylor Swift fandt sammen med sin nuværende kæreste, football-spilleren Travis Kelce, har hun sendt beskeder til ekskærester fra scenen.

Omdrejningspunkt

123,4 millioner mennesker ser med, da Super Bowl, verdens største sportsbegivenhed, løber af stablen i februar i år. De rekordmange seere ser spillerne på banen, de ser det store half time-show, og så ser de Taylor Swift. Hun er nemlig blandt publikum for at støtte sin kæreste, Travis Kelce, som spiller for Kansas City Chiefs.

I tidens løb har Taylor Swifts kærlighedsliv været omdrejningspunkt for mange spekulationer og sladder. Derudover er det ofte omdrejningspunkt for hendes sange. Her deler hun ærligt ud af sine oplevelser med kærligheden, og hendes (eks)kærester får både søde ord og overhalinger med på vejen.

Julia Lahme peger på, at Taylor Swift tager ejerskab, når hun omsætter sit liv til sange.

"Når hun føler sig trådt på, dårligt behandlet eller har hjertesorger, så bruger hun det til noget musikalsk, og det er virkelig effektiv historiefortælling. Hun har vist os igen og igen, at hun bestemmer over sit eget liv."

Nogle gange er det helt tydeligt og ligefrem bekræftet af Taylor selv, hvem hendes sange handler om. Andre gange er det mere kryptisk, og fans må stykke informationerne sammen for at gætte, hvem der har været inspirationskilde.

Det var for eksempel tilfældet med sangen ”Out of the Woods”, som fans mener handler om hendes ekskæreste Harry Styles. Det skyldes blandt andet, at hun i sangens musikvideo har en halskæde på, som er magen til én, hun lånte af Harry Styles, da de datede.

Læs også

De små hints er noget af det, der gør, at Taylor har fået opbygget en ekstremt dedikeret fanskare, og til The Post har hun sagt, at så længe hendes fans synes, det er sjovt, vil hun blive ved med at gøre det.

"Hun er rigtig dygtig til at dyrke sine fans og blandt andet give dem såkaldte ”easter eggs”, hvor hun hinter til forskellige ting og sager i sine sange, musikvideoer og posts på sociale medier. Hun ”fodrer” ligesom sine fans med spor, som de kan gå og gætte på, hvad betyder, og det er ret unikt," siger Nanna Frank. Taylor Swift har selv fortalt til blandt andet Entertainment Weekly, at hendes fans’ teorier ofte holder stik.

Taylor Swift7.jpg

Easter eggs eller ej, er det gennemgående for mange af Taylor Swifts sange, at de er inspireret af menneskelige relationer. Ofte af hendes egne kærlighedsforhold, men også af andre menneskers forhold. Venskaber – eller manglen på samme i de yngre år – og hendes familie har ligeledes fyldt i hendes sangunivers. Det samme har politik i de senere år.

Vendepunkt

”Far, du er nødt til at tilgive mig for at gøre det, for jeg gør det”, siger Taylor Swift med tårer i øjnene under en ophedet diskussion om politik. ”Hun stemmer imod ligeløn, og hun stemmer imod at beskytte kvinder, der udsættes for vold og stalking. Stalking!” siger hun og peger på sig selv, tydeligt oprørt.

I de første mange år af sin karriere udtaler Taylor Swift sig ikke om politik, men i oktober 2018 bekender hun kulør. Efter diskussionen med blandt andre hendes forældre, som kan ses i Netflix-dokumentaren 'Miss Americana', melder hun klart ud på Instagram. Her skriver hun, at hun ikke kan støtte republikaneren Marsha Blackburn, ”hvis holdninger skræmmer hende”.

Taylor Swift vote.jpg
Taylor Swift har så mange fans og følgere, at hun kan blive en trussel for Donald Trump ved det kommende præsidentvalg.

Hun skriver, at hun selv vil stemme demokratisk og opfordrer folk til at registrere sig som vælgere – en aktiv handling, der er nødvendig for at kunne stemme i USA.

Det efterfølgende døgn registrerer 65.000 amerikanere sig som vælgere. Til sammenligning registrerede 57.000 sig i løbet af hele august måned samme år.

I dag er Taylor Swift en del af den politiske debat både blandt analytikere, de amerikanske vælgere og politikerne selv. I øjeblikket konspirerer mange på højrefløjen om, at både Taylor Swift og hendes kæreste, Travis Kelce, bliver betalt af Demokraterne for at være kærester – og bakke op om deres sag.

De frygter, at hun offentligt vil støtte Joe Biden i det forestående præsidentvalg, ligesom hun gjorde i år 2020. Det har hun i skrivende stund ikke gjort, men faktum er, at Taylor Swift, med sine 283 millioner Instagram-følgere, er en trussel for den amerikanske højrefløj og Donald Trump.

Det er et vendepunkt for både Taylor Swift og amerikansk politik, da hun begynder at støtte konkrete kandidater og sager. Selvom hun – trods alt – ikke kan afgøre valget, er de fleste eksperter enige om, at hun kan påvirke det. Det samme mener Julia Lahme:

"Taylor Swift kan flytte stemmer. Hun har reel politisk magt."

Taylor Swift Kanye West.jpg
Da 19-årige Taylor Swift modtager en MTV Video Music Award, springer rapperen Kanye West op på scenen og tager mikrofonen fra hende – og starter en årelang fejde.

Lavpunkt

På scenen står den 19-årige Taylor Swift med en MTV Video Music Award i hånden. Den er netop blevet overrakt hende for Best Female Video, en kategori, som blandt andet Beyoncé, Katy Perry og Lady Gaga også er nomineret i.

Den unge Taylor Swift er stolt og smiler bredt. Hun påbegynder sin takketale og fortæller, hvordan hun altid har drømt om at vinde ”sådan en her”, men aldrig har troet, at det ville ske.

Pludselig bliver hun afbrudt. Rapperen Kanye West springer op på scenen, tager mikrofonen fra Taylor og siger, at Beyoncé har lavet en af de bedste musikvideoer nogensinde. Underforstået, at hun skulle have vundet. Midt på scenen står Taylor Swift i sin sølvkjole og fjumrer med sin VMA-pris, kigger ned i gulvet og træder lidt nervøst rundt. Hun siger ikke mere, men bliver ført væk fra scenen, imens hele salen buher.

Læs også

”På det tidspunkt vidste jeg ikke, at de buhede ad ham. Jeg troede, at de buhede ad mig. For en, der har centreret sit liv om at få folk til at klappe ad sig, og så buhede publikum … Det er en ret … formativ oplevelse, fortæller Taylor Swift i ”Miss Americana” og synker en klump.

Flere år senere, i år 2016, udgiver Kanye West en sang, hvori han synger følgende: ”I feel like me and Taylor might still have sex / Why? / I made that bitch famous”. Musikvideoen viser Kanye West i en stor seng sammen med en række nøgne voksdukker af kendte, herunder Taylor Swift.

Udgivelsen starter en lavine af drama. Kanye West hævder, at Taylor Swift har godkendt sangteksten. Sidstnævnte benægter og giver udtryk for at være skuffet og ked af det – særligt fordi Kanye West forsøger at tage æren for hendes succes.

Taylor Swift6.jpg
Taylor Swift havde svært ved at bære alle de (6!) priser, hun fik ved American Music Awards i 2022: Favorite Pop Album, Favorite Female Pop Artist, Favorite Music Video, Favorite Country Album, Favorite Female Country Artist, Artist of the Year.

Efterfølgende poster Kim Kardashian – som er gift med Kanye West på dette tidspunkt – en video, hvor Taylor Swift tilsyneladende giver sit samtykke. Og så bliver Taylor Swifts Instagram bombarderet med slange-emojis – et symbol, som Kim Kardashian har brugt i sagen. Musikere, skuespillere og medier vælger side, og det er langt fra alle, der er på Taylors.

”Taylor Swift er ikke som andre berømtheder, hun er værre”, skriver Vice. ”Løgner!” står der over et billede af sangeren på forsiden af magasinet In Touch. ”Hvordan Taylor Swift spillede offer i et årti og byggede hele sin karriere på det”, skriver BuzzFeed.

”Folk mente, at jeg var led og ond og lusket og ikke et godt menneske. Det kunne jeg ikke komme mig over. #TaylorSwiftIsOverParty var verdens største trend på Twitter. Ved du, hvor mange hadefulde tweets det kræver at få til at ske? Jeg ville bare forsvinde. Ingen så mig fysisk i et år”, fortæller Taylor Swift i ”Miss Americana”.

Fire år efter telefonsamtalen fandt sted, bliver den offentliggjort i sin helhed. Det viser sig, at Taylor Swift hele tiden har talt sandt.

Taylor Swift3.jpg
Scott Borchetta er den første, Taylor Swift skriver en pladekontrakt med. Efter 13 års samarbejde sælger han hendes bagkatalog til en musikmogul, som Taylor tager et opgør med på en helt særlig måde.

Stridspunkt

I et lydstudie i Nashville står Taylor Swift foran mikrofonen og synger linjerne ”You’ll be the prince and I’ll be the princess / It’s a love story, baby, just say yes” fra 2008-hittet ”Love Story”. Nummeret, som hun er i gang med at indspille, er med til at sikre hende det helt store gennembrud.

Men … Vi befinder os ikke i 2008. Taylor Swift er ikke 18 år gammel, men 31, så hvorfor er hun i gang med at indspille et nummer, der er over ti år gammelt? Det skyldes en strid med hendes tidligere pladeselskab, Big Machine Records.

Taylor Swift samarbejder med Big Machine Records fra 2005 til 2018, og på den tid udgiver hun seks plader. Pladeselskabet ejer master-indspilningerne til disse og kan udgive dem, som de vil, ligesom de tjener penge, når musikken bliver afspillet i radioen eller på streamingtjenester.

Det er der ikke noget odiøst i. Faktisk er det nærmere reglen end undtagelsen, at pladeselskaberne ejer deres kunstneres master-indspilninger, og det står også i Taylor Swifts pladekontrakt. Aftalen indebærer desuden, at master-indspilningerne følger med, hvis pladeselskabet bliver solgt. Og det gør Big Machine Records, som er ejet at Scott Brochetta – den første, hun underskrev en pladekontrakt med.

Taylor Swift 1989 albums.jpg

Salget i sig selv kan Taylor Swift acceptere, men ikke køberen. Big Machine Records bliver nemlig solgt til musikmogulen Scooter Braun, som er manager for … Kanye West.

Læs også

”Det her er mit worst case scenario. Da jeg overlod mine master-indspilninger i Scotts hænder, sluttede jeg fred med, at han på et tidspunkt ville sælge dem. Ikke engang i mit værste mareridt havde jeg forestillet mig, at køberen ville være Scooter”, skriver Taylor Swift på Tumblr.

”I årevis har jeg bedt om at få lov til at eje mine egne værker. I stedet fik jeg mulighed for at indgå en ny kontrakt med Big Machine Records og ”tjene” et album tilbage ad gangen – ét for hvert nye album jeg leverede. Jeg takkede nej, fordi jeg vidste, at så snart jeg havde underskrevet den kontrakt, ville Scott Borchetta sælge pladeselskabet og derved sælge mig og min fremtid”.

Efter en del tumult bliver hendes løsning at indspille sine seks første plader på ny. I skrivende stund har hun udgivet de fire af dem.

Ifølge Karsten Jørgensen, som står bag bogen ”Taylor Swift – en kvinde i tiden”, er det ikke usædvanligt at genindspille musik, men Taylors bevæggrunde er.

”Mange kunstnere udsættes for den samme behandling fra deres pladeselskaber som Taylor Swift, men det er alligevel de færreste, som tager det helt usædvanlige skridt at genindspille hele deres bagkatalog i forsøget på at genvinde kontrollen over deres kunst”, skriver han.

Udover at hun tager ejerskabet tilbage, er der en stor økonomisk fordel ved fremgangsmåden. Med sin nye pladekontrakt får hun nemlig en betydeligt større andel af pengene, når hendes musik bliver afspillet. Og endnu vigtigere: hun ejer selv den musik, hun laver.

Tidspunkt

”Jeg vil ikke lade dig eller din klient få mig til at føle, at dette på nogen måde er min skyld.”

Sådan siger Taylor Swift i en retssal i Denver, hvor hun er anklaget for ærekrænkelse af radiovært David Mueller, som mistede sit job efter et møde med Taylor Swift.

Taylor Swift8.jpg

Mødet imellem de to finder sted i 2013 forud for en af Taylor Swifts koncerter. Her stikker David Mueller sin hånd op under Taylor Swifts nederdel og tager hende på ballen. Efterfølgende bliver han fyret fra sit job, og det får ham til at sagsøge Taylor Swift for cirka tre millioner dollars. Som modsvar sagsøger Taylor Swift tilbage for én dollar – og vinder sagen i august 2017.

Senere samme år eksploderer #Metoo, og Taylor Swift kommer på forsiden af Time Magazine sammen med andre af de kendte ”Silence Breakers”.

"At Taylor Swift nægter at lade sig kue, rammer det helt rigtige tidspunkt i historien," siger Nanna Frank.  

"Vi lever i the age of girlhood. Kvinder og kvindeliv begynder at blive taget seriøst, og det tror jeg også er en af grundene til, at Taylor Swift har fået så meget succes. Hun tager jo om nogen kvindeliv seriøst og viser, at alle dele af det fortjener respekt – også heartbreak."

Lyspunkt

Du befinder dig til en Taylor Swift-koncert og kigger dig omkring. Selvom der også er andre køn iblandt publikum, ser du primært kvinder. Rigtig mange kvinder. Kvinder, kvinder, kvinder så langt, øjet rækker.

Kønsfordelingen i sangerens målgruppe hænger muligvis sammen med, at der stadig er lang vej for ligestillingen i kulturen. 

"Taylor Swift repræsenterer ikke et maskulint syn på verden, og vi er stadig der, hvor kultur produceret af kvinder sjældent ender med at blive accepteret – eller elsket – af mænd. Sådan er det helt generelt, og det er et kæmpe issue. Derfor skal vi som kvinder, uanset om vi kan lide hendes musik eller ej, bøje os i støvet for Taylor Swift og sige tak," siger Julia Lahme.

Taylor Swift fans.jpg

Taylor Swift1.jpg
Fans tager til koncert i outfits inspireret af en ”Taylor Swift-æra” på The Eras Tour – og nogle få er heldige at komme helt tæt på sangeren.

Ved at fortælle historier fra sit eget, kvindelige synspunkt, er Taylor Swift ikke blot blevet en elsket sanger og sangskriver, men også et feministisk ikon og lyspunkt.

"Taylor Swift er feminist til fingerspidserne og viser, at man som kvinde har lov til at være mange forskellige ting på én gang. Hun kan lave ét album, hvor hun er vred, et andet, hvor hun er mega-forelsket, og så et tredje, hvor hun bare har det fedt med sine venner.

Hun fortæller historier om et komplekst kvindeliv fra et kvindeperspektiv. Hvis vi på et tidspunkt skal kigge tilbage, så kommer vi til at huske hende som repræsentation af, at kvinders historier er lige så vigtige som mænds," siger Nanna Frank.

Samtidig er hendes musik lettilgængelig. Det er god, ”ufarlig” popmusik, mener Julia Lahme.

"Vi får nogle omkvæd, der handler om at eksistere som kompliceret, selvstændig og fri kvinde – udformet som en popsang, der er let at spise og synge med på. Det er jo nærmest soundtracket til tilbageerobringen af det at være feminin. At eje sin egen krop og sit eget sind."

Anbefalet til dig