Geeti Amiri klumme
SPONSORERET indhold

Geeti Amiri: Hvorfor skal kvinder være ligesom mænd for at blive taget seriøst?

Kvinder kan godt formulere meningsfulde holdninger og søge magt - selv om vi har læbestift på og er iført en kjole og høje hæle.

Foto: Sara Wilkins
03. nov. 2016 | Livsstil | Eurowoman

Som så mange andre demokrater i Vesten, og særligt feminister, ser jeg gerne, at Hillary Clinton vinder det forestående amerikanske præsidentvalg. Men gang på gang studser jeg over, hvordan hendes fremtoning er blevet kønsneutraliseret i kraft af, at hendes påklædning indikerer nedtoning af det feminine til fordel for det maskuline. Særligt forventningen om, at hun skal være ekstra fattet under pressede situationer, fordi hun er en kvinde, fremstår for mig som et tydeligt tegn på, hvor meget ligestillingskampen fokuserer på, at kvinder skal ligne mænd, i stedet for at stå fast på, at kvinder også kan forvalte magt – som kvinderne de er med følelser. Skulle der opstilles et modbillede til Hillary Clinton på udseende er det ikke en mand, men faktisk en kvinde som mig selv.

LÆS OGSÅ: Derfor er Hillary USA's eneste rigtige mandfolk

Jeg elsker brug af sminke til at forfine min naturlige skønhed, og mit sminkebord er som at være i Sephora. Jeg elsker kjoler, og ifører mig kun bukser i form af joggingbukser på en tømmermændsramt søndag, eller, når jeg bliver tvunget til det af den danske vinter. Jeg skal tvinges til at gå med kondisko, for det gør intet godt for min holdning - særligt når jeg kun er 154 cm høj. Og jeg mener ikke, at forfængelighed er lig med at sætte kvinder tilbage karrieremæssigt, hvad enten det under lønforhandlingerne eller i det åbne kontorlandskab. Eller for den sags skyld at kvinder skal klæde sig kønsneutralt, hvis de skal tages seriøst i alvorlige samtaler, herunder i div. debatprogrammer. Jeg mener ikke, at ligestilling mellem mænd og kvinder skal være lig med at udviske udseendesmæssige forskelle mellem kønnene, men at det handler om at stille begge køn lige for lovgivningen og muligheder i livet.

LÆS OGSÅ: 3 kvinder: Vi udlevede vores drøm i 40'erne

Men virkeligheden for kvinder, som gerne vil beholde kjolen, læbestiften, samt de høje hæle på, og som tager et spejl op af tasken i løbet af en travl dag er imidlertidig, at de opfattes som aliens. Først og fremmest af de benhårde ligestillingsorienterede kvinder, som præger samfundet, for hvem forfængelige kvinder opfattes som et tilbageskridt for ligestillingskampen.

Og egentlig er det jo ikke så underligt for, når kvinder er blevet stopfodret med, at den manglende ligestilling herhjemme skal kommes til livs ved at udligne alle forskelle, der måtte herske mellem mænd og kvinder. Dermed er det klart, at enhver forskel, som forsøges udvisket, fører til, at de overfladiske forskelle fremstår som de nemmeste at udligne.

For de er til at tage hånd om ved at nedtone alt, men paradoksalt nok kun ved kvindernes fremtoning. Ingen fortæller mændene at gå med et mindre ur, mindre markant parfume eller en t-shift og slidte jeans. Se bare på hvordan mændene ligner sig selv i DR2’s ”Debatten”, mens deltagende kvinder altid tropper op i nedtonet outfit.

For det er skam kun kvinderne, der forventes nedtoning henimod et maskulint udseende og udtryk.

LÆS OGSÅ: "Vi SKAL ha' flere kvinder ind"

Men hvad får nogen til at tro, at ligestillingskampen bliver bedre af, at vi kvinder skal ligne og opføre os som mænd?

Hvorfor skal Hillary Clinton partout opføre sig som en mand, før hun kan opfattes værdig til at lede et af de vigtigste poster i verden? 

Særligt når de, der endnu dømmer hende allerhårdest, er kvinder, fordi hun ikke forlod sin (daværende) utro mand Bill Clinton efter Monica Lewinsky-affæren.

Vi har en generation af kvinder, der efterhånden overhaler mændene på de fleste socioøkonomiske parametre, hvilket betyder, at snart må kvinderne hjælpe mændene.

Men selvsamme generation af kvinder har samtidig også travlt med at korrekse hinanden, så snart et medlem af kvindekønnet afviger fra det ligestillingsorienterede udsende.

Det er ikke kun med til at gøre kvinderne grå i habitjakkerne. Det fører også til, at mændenes dominans på seriøsitet opretholdes endnu, selv om kvinderne fører, når en kvinde skal agere maskulint for at blive taget seriøst.

Og det er vel et sted et tab for hele kvindekampen, når kvinder ikke kan være sig selv, men skal ligne mænd for at blive ligestillet.

For det er åbenbart de usagte spilleregler i ligestillingskampen for kvinderne, udlagt af kvinderne selv.

Jeg ser gerne, som så mange andre feministiske, vestlige og demokratiske borgere, at Hillary Clinton vinder det amerikanske præsidentvalg og dermed bliver den første kvindelige præsident for en af verdens mest magtfulde nationer. Først og fremmest, fordi hun er kompetent til det og fordi hendes position som kvinde vil betyde en milepæl for kvinder verden over.

Men ligeså meget ønsker jeg også, at kvinder igen tager ejerskab over femininitet og ikke ser det som en modsætning til magt, men som en naturlig forlængelse af magt, når den tilhører en kvinde.

Kvinder skal gøre op med at definere seriøsitet og alvor dikteret udefra den maskuline opfattelse af udseendet.

For når Hillary Clinton kan sende gys igennem i de reaktionære og patriarkalske i fløje, i det ellers så frigjorte Vesten, blot fordi hun er en kvinde, vil hun som potentielt kommende kvindelige amerikansk præsident rykke ligestillingskampen med mileskridt ved at udøve magt som en kvinde. Og altså ikke som en kvinde, der forsøger at være ligesom en mand.

Men det er altså virkeligheden i 2016 for kvinder, der ønsker magt.

De skal sidde på magten som mænd gør, i stedet for at lede magten, som den kvinde de vil være.

I en virkelig ligestillet verden vil det være et fremskridt og fremgang for kvinder, hvis kvinder ikke skal nedtone skønheden til fordel for magt. Kvinder, ligesom mig selv, der er er trætte af at skulle overraske kvinder omkring os, fordi vi kan formulere meningsfulde holdninger og besidde ønsker om at have magt - selv om vi har læbestift på og er iført en kjole og høje hæle.

For den moderne kvinde vil kun styrkes, når hun står fast på, at magt og femininitet går hånd i hånd, når det er en kvinde, der sidder på posten. Sådan sender hun et vigtigt signal til alle patriarkalske spøgelser i Vesten om, at kvinder tør at være sig selv og tage styringen uden at ville være en mand.

LÆS OGSÅ: "Kvinde, vær forudsigelig og ufarlig på jobbet"

LÆS OGSÅ: 50 enestående kvinder: Musik, film og teater

LÆS OGSÅ: Ja, karrierekvinder har sværere ved at finde en mand