Iben Hjejle: ”Jeg ser det som en gave, at kroppen sagde fra, for ellers var jeg måske død af det”

Foto: Christian Stæhr Iben Hjejle er tilbage og aktuel i en ny Netflix-serie, efter kroppen i 2015 sagde stop.

Iben Hjejle: ”Jeg ser det som en gave, at kroppen sagde fra, for ellers var jeg måske død af det”

Da skuespiller Iben Hjejle faldt om med stress, gik det op for hende, at hun var nødt til at lægge sit liv om. Den voldsomme oplevelse fortæller hun om i denne uges ALT for damerne, som er på gaden fra på torsdag.

Det er midt under optagelserne af tredje sæson af TV 2-serien "Dicte", at alt går i stå omkring Iben Hjejle.

I bogstaveligste forstand.

Seriens indspilningsleder har netop sagt "værsgo", og alle foran og bagved kameraet er klar til optagelse, men hovedrolleindehaveren rør sig ikke.

– Jeg kan ikke rigtig tale, og jeg kan ikke rigtig mærke mig selv. Når jeg kigger ned på mine hænder, kan jeg ikke forstå, at det er mine hænder, fortæller Iben Hjejle i denne uges ALT for damerne, som er på gaden fra på torsdag.

LÆS OGSÅ: Iben Hjejle: "Jeg synes jeg har klaret mine skilsmisser ret godt"

Hvad den populære skuespiller ikke ved i situationen er, at hun er blevet så alvorligt ramt af stress, at det med hendes egne ord kunne have kostet hende livet.

En læge bliver tilkaldt

Under optagelserne af tv-serien på Aarhus Politistation den dag i 2015 står indspilningslederen Eigil med sin walkie-talkie og ser mystisk ud, mens han siger "Iben?", forklarer Iben Hjejle.

– Jeg tænker, det er da godt nok en MEGET lang gang, hvordan skal jeg nå helt ned til Stine Stengade (skuespillerkollega i serien, red.), der står nede i den anden ende? Jeg svarer Eigil: "Ja..." Og bliver stående. Så hører jeg Eigil sige, at jeg måske lige skal sætte mig ned, og han får fat i mig, men jeg ender nede på gulvet. Han råber til kostumefolkene, at de skal få noget af alt mit tøj af. Hue, tørklæde og frakke. Damerne flår tøjet af mig, og det næste, jeg husker, er, at jeg sidder oppe på politidirektørens kontor i strømpebukser og bluse og er meget forvirret. Alle, der kommer ind i lokalet, ser helt bekymrede ud, og jeg tænker, hvorfor gør de mon det? fortæller hun.

Iben får fri resten af dagen og bliver kørt hjem til sin lejlighed, hvor en læge bliver tilkaldt.

– Lægen kigger på mig et splitsekund, og så tager hun mig i sine arme, og først dér går det op for mig, at jeg har tudbrølet, siden Eigil sagde, at jeg skulle sætte mig ned. Det er derfor, jeg er helt våd på tøjet. Lægen siger: "Søde ven, du må ikke arbejde mere, vi sender dig hjem". Det er jo det eneste rigtige i den situation, men det er også noget af det værste, man kan sige til folk, der er stressede. 

Var "heldig" at bryde sammen

En lang proces starter for Iben Hjejle, hvor hun holder en længere arbejdspause. Hun må trække sig fra en stor forestilling, og i det hele taget stopper hun op og arbejder med sig selv på flere planer.

– Man kan ikke tage stress ud af at menneskeliv, men man kan lære at administrere det, og det får man en helt fin værktøjskasse til, hvis man er så heldig, som jeg var, at bryde sammen. Fysisk. Jeg ser det som en gave, at kroppen sagde fra, for hvis den ikke have gjort det, var jeg måske død af det, lyder det ærligt fra den 47-årige skuespiller.

Læs HELE interviewet i denne uges ALT for damerne, hvor Iben Hjejle fortæller om symptomerne, inden hun faldt om, hvad hun konkret gjorde for at blive rask igen – og hvorfor hun elskede at deltage i "Vild med dans".

Udover rollen i den danske Netflix-serie "The Rain" har Iben Hjejle også et hemmeligt projekt forude, fortæller hun til ALT for damerne. (Foto: Christian Stæhr) 

IBEN HJEJLE, 47

  • Fik sit gennembrud som skuespiller med ”Mifunes sidste sang” i 1999 og har siden spillet med i en lang række film og tv-serier.
  • Især kendt for sin rolle som Iben i ”Klovn” og som Dicte i "Dicte". Blev nummer to i ”Vild med dans” i 2017.
  • Aktuel i den første danske Netflix-serie, ”The Rain”. Kæreste med filminstruktøren Ulrik Wivel og mor til William på 20.
Se, hvad vi ellers skriver om: Kendte, Stress og Interview

610x200_woordy_dmjpg.jpg