Ligestilling og dating
Sausan Kanaan vil have danske mænd til at holde døren. Ligestilling handler ikke om, hvem der betaler regningen, mener hun.

Ligestilling og dating

Danske mænd forventer, at du skal score dem. Og jeg gider ikke jagte en mand

Årtiers ligestillingskamp har gjort danske mænd dovne, når de skal score en kvinde, mener dansk-syriske Sausan Kanaan. Hun savner åbne døre, blomster, jagtinstinkter og mere sårbarhed fra kvindernes side.

Kvinder med anden etnisk baggrund har svært ved at forstå de danske mænd og måden, de dater på. Sådan lyder budskabet i en lille webfilm, som Sausan Kanaan har lagt på facebook. I sin grå Mazda taler hun i filmen med sin dansk-iranske veninde, mens de kører rundt i København. De taler om, hvem der skal tage regningen, når man har været på date – et spørgsmål, der for de to slet ikke er til diskussion:

- Du er i byen med en etnisk dansk mand, og så vil han dele regningen. Har du prøvet det?
- Ja det har jeg – og det er så pinligt.
- Men du er jo en pige, der gerne vil klare sig selv?
- Ja, men han har inviteret mig på date – og jeg skal ikke engang overveje at betale for den regning. Der kommer ikke en anden date.

Filmen er blevet set af 18.000 mennesker og Sausan Kanaan mener selv, at interessen handler om, at hun siger det, som mange tænker. Vi har ganske enkelt misforstået, hvad ligestilling handler om – og det har dræbt al romantik og spænding mellem mænd og kvinder. Hun mener ikke, at ligestilling har noget at gøre i soveværelset, eller når man dater:

- Jeg er feminist på den måde, at jeg føler, vi skal have samme rettigheder og muligheder i samfundet. Men vi er jo anderledes. En mand skal have lov at være mand og en kvinde skal have lov at være kvinde. Hvorfor er det dårligt at være sårbar? Det betyder jo ikke, at du er svag. Jeg synes, at det er en styrke, at du siger, du er stærk nok til at få hjælp. I stedet for, at man hele tiden siger, man ikke vil have hjælp, fordi man så ikke er ligestillet. Jeg er ikke mindre ligestillet, fordi man åbner en dør for mig.

LÆS OGSÅ: Derfor fejrer vi stadig kvindernes kampdag

Hvor er jagtinstinktet?
Sausan Kanaan har en kandidat i engelsk fra Københavns Univbersitet, og kommer oprindeligt fra Syrien. Hun betragter sig selv mere som københavner end som dansk-araber. Hun møder mange kvinder med hendes baggrund, der gerne vil date etnisk danske mænd, men ofte går det galt, fordi der er forskel på den måde, man opfatter de roller, som mænd og kvinder har:

- Jeg har aldrig datet en araber og er meget tiltrukket af danske mænd. Med min sociale baggrund og uddannelse klikker jeg med danske mænd. Jeg har meget mere at snakke med en dansk mand om end en arabisk mand. Men hold kæft hvor er det kedeligt mand. Det går galt, fordi de danske mænd forventer, at du skal score dem. Og jeg gider ikke jagte en mand.

Sausan Kanaan efterlyser mere klassisk old-school kurtisering med mænd, der åbner døren – og kvinder der tør lade dem gøre det:

- Han skal jagte mig, han skal vise, at han er interesseret. Han skal arbejde for det. Jeg synes, danske mænd er forkælede. På grund af ligestillingskampen har vi som kvinder overtaget deres naturlige rolle med at jage, og så kan de ikke finde ud af det mere. De er også bange for at gøre det. Vi moderne danske kvinder kan heller ikke finde ud af at blive scoret længere.

LÆS OGSÅ: Først når tøsedreng og drengepige betyder det samme, har vi ligestilling

Integration på gadeplan
Da hun selv kom til Danmark for 20 år siden oplevede hun en anden imødekommenhed, end hun gør i dag. Når hun steg på bussen, var der altid en, der hjælp hende med at købe billet eller komme det rigtige sted hen. Den venlighed og åbenhed har hun svært ved at genkende i dagens Danmark, hvor integration ifølge Susan Kanaan er blevet politisk:

- Ordet integration betegner en person, som kan begå sig, forstå spillereglerne og bidrage til samfundet. Men politikerne har taget ordet og gjort det til noget komplekst, så alle bliver stressede. Jeg synes integration handler om at inkludere hinanden, forklare hinanden og hjælpe hinanden. Integration skal ikke sættes op, så det er os mod dem, som jeg synes vi gør hele tiden. Det er med til at splitte det danske samfund.

Hun har en mission om at trække integrationsdebatten ud af Christiansborg og ned på gadeplan. Det er baggrunden for, at hun er begyndt at invitere danskere med forskellig baggrund ind i sin bil og filme det. De små film ligger hun på Facebooksiden Salaam med jer (hej med jer) og håber at nå ud til de danskere, der ikke nødvendigvis læser Politiken eller ser Clements talkshow på DR2. Vi skal blive bedre til at tale sammen og være nysgerrige på hinanden uanset kulturel baggrund, mener hun:

- Som indvandrer skal du hele tiden forklare og forsvare dig selv, og det kan være rigtig hårdt, især for unge mennesker. Det bliver hårdt for dem at bo her, og så mister man glæden ved at bo i et land, som man er født og opvokset i. Vi bliver nødt til at sætte fokus på ægte integration. Jeg vil gerne bringe integration ned på gadeplan, hvor vi hænger ud sammen i min bil og bare taler sammen. Mere tolerance, accept og inklusion – det har vi brug for.

LÆS OGSÅ: Nydanske kvinder må afgive deres børn for at blive islamisk skilt

LÆS OGSÅ: ”Kvinder må godt se os som andet end legetøj, man kan tage ned fra hylden og pille ved”

LÆS OGSÅ: "Nu har jeg kun 10-20 års menstruation tilbage"

 

SALAAM MED JER! #1

Opslået af Sausan Kanaan Berg på 29. januar 2016
Se, hvad vi ellers skriver om: Samfund og Dating

610x200_woordy_knap2.jpeg