Billede 1 - Ditte Reckweg

"Man kan faktisk godt være keramiker og nå bredt ud”

Ditte Reckweg er den ene del af keramik- og designuniverset Stilleben, hun har sammen med Jelena Nordentoft, som hun mødte over en klump ler på Designskolen.

Begyndelsen

- Jeg har altid vidst, at mine evner lå i den kreative ende. Allerede fra første klasse forsvandt jeg ind i lerværkstedet. Det var ikke min drøm at blive selvstændig. Det var bare en måde at få min uddannelse fra keramiklinjen på Danmarks Designskole til at fungere på ude i den virkelige verden.

- Jelena og jeg startede Stilleben med butikken, der dengang lå i Læderstræde. Vi var nyuddannede og anede ikke, hvad vi skulle, men vi havde talt om, at der manglede en butik med keramik. Dengang var keramik alt andet end smart. Vi fik tilbudt lokalet og lånte 15.000 hver i banken, og så stillede vi alle kopperne i vinduet.

- Jeg kan ikke komme udenom, at vores Omaggio-vase, som vi lavede for Kähler for 10 år siden, har åbnet mange døre. Det er en meget venlig vase, der passer ind alle steder, og som blev modtaget godt fra begyndelsen. At vi har lavet den vase har givet frihed til vores firma og gjort, at vi ikke hele tiden behøver fokusere på, at en krone nødvendigvis bliver til to en halv.

Billede 3 - 'Man kan faktisk godt være keramiker og nå bredt ud”

En notesbog fra Japan, Dittes linealer fra skoletiden og kontorartikler fra Salling i fint selskab med antikt spejl købt i Boston.

Inspirationen

- Mit yndlingsblad er Antik & Auktion. Det er ikke det mest tjekkede blad, men fordi objekterne er så nøgternt beskrevet, form, materiale, overflade, mønster og historie, får jeg lov til selv at sætte tingene ind i en sammenhæng og danne mig et indre billede af, hvordan de skal være.

- På Designskolen blev vi introduceret for keramikeren Ursula Munch-Petersen, der havde lavet en linje for Royal Copenhagen. Jeg tænkte: "Okay, man kan faktisk godt være keramiker og nå bredt ud." Jeg ville aldrig kunne lave noget kun for min egen skyld. Mit design skal have et liv og kunne bruges, der skal være en arvtager.

- Mit samarbejde med Jelena betyder alt. Vi har stor respekt for hinanden, og vi er venner privat. Vi fordeler arbejdsopgaverne, der vedrører butikken og netshoppen, men designdelen er vi altid fælles om. Vi udvider hele tiden lidt, også vores kalender, og resten af 2016 er allerede booket op med designsamarbejder.

Designet

- I de første tre år stod vi selv i den fysiske butik, hvor vi talte med kunderne og blev klogere på, hvad de gerne ville have. Den erfaring har vi kunnet bruge til at skabe vores produkter.

- Vi tager altid udgangspunkt i det materiale, vi arbejder med, og derfra tager vi stilling til formen. Fx rammen, vi har designet for Georg Jensen. Den er blevet rettet til adskillige gange for at få den helt rette bløde runde form. Det tænker man jo ikke på, når man ser den.

- Mit bedste design? Det kan jeg ikke sige. Det er det samme som at spørge, hvilket af dine børn der er sødest.

Billede 4 - 'Man kan faktisk godt være keramiker og nå bredt ud”

Prototype og forme fra Stillebens samarbejde med Georg Jensen, sølvrammen Tableau, der kommer i handlen dette forår.

Drømmen

- Jeg drømmer om, at butikken får fire etager mere. Det sker nok ikke lige foreløbig. Men butikken stimulerer mig, den er som et billede, hvor man samler forskellige materialer og mønstre til en helhed.

- Vi har altid gang i nye projekter, og det kan jeg godt lide. Fx er vi lige gået sammen med 18 andre mindre virksomheder om at købe en keramikfabrik på Bornholm, så vi kan holde produktionen i Danmark. Og snart sælger vi nogle af vores plakater i Japan. Den dag, jeg har svaret på alle mails i min indbakke, vil jeg komme til at kede mig. Jeg kan godt lide at være en lille smule bagefter. Det trives jeg godt med.