Melanie C fra Spice Girls depression scroll-down

Mel C løj over for alle – indtil hendes læge en dag sagde noget, der ændrede alt

Da hun sidst i 1990’erne var en af verdens mest elskede popstjerner, var hun samtidig ved at ødelægge sig selv. I dag har Melanie C fra Spice Girls gennemgået flere faser, som har forandret hende – og så har hun en klar holdning til den vigtigste form for kærlighed i livet, fortæller hun til ALT.dk.

Af: Susanne Baden Jensen Foto: PR/Getty Images
11. nov. 2020 | Livsstil | ALT.dk

”Se, min lille piges navn. Altid. Hver gang. Jeg ved ikke, hvordan hun har omdøbt det?”

Melanie Chisholm begynder at fumle med sit tastatur, mens hun peger på det brugernavn, der står skrevet med småt under hendes Zoom-skærmbillede. Interviewet foregår over nettet, hun er i sit hjem i England, mens jeg sidder i et kontorlokale i København.

Ganske rigtigt: ’Scarlet’ står dér. Det henviser til sangstjernens 11-årige datter.

”Der plejede at stå mit navn. Hun har tydeligvis... Børn ved bare, hvordan man gør den her slags,” griner hun, inden hun får det rettet til sit eget navn:

’Melanie C’ står der nu.

Selvom der ikke er andre end os to, har hun sat C’et på. Præcis som hun havde det i sin tid i Spice Girls.

Her blev hun også kendt under den korte version: Mel C eller kælenavnet ’Sporty Spice’, fordi hun var atletisk og gik i sportstøj. Sammen med de fire andre medlemmer af gruppen stormede hun ind på 1990’ernes musikscene og vendte op og ned på opfattelsen af, hvordan kvinder i musik skulle opføre sig.

De var alle sjove, vilde, kunne lide at drille og være frække. I hvert fald udadtil. De var fem stærke personligheder, som særligt unge piger så op til.

De fem medlemmer af Spice Girls tilbage i 1997. (Foto: Getty Images)

Melanie C var selv blot 22 år, da hun kom med i gruppen. Selvom de blev badet i berømmelsens blitzlys med fans og opmærksomhed, var livet i verdens muligvis største pigegruppe nogensinde ikke kun optur, selvtillid og sjove stunder.

Kvinden med det ”sporty look” og evnen til at lave seje kick-spark i luften havde nemlig også en fjende, der havde alvorligt fat i hende: Hende selv.

En sky pige

I dag er den engelske musiker 46 år. Hun er netop udkommet med et nyt album med titlen ’Melanie C’, hvor hun har været med til at skrive alle sangene. Og dykker man ned i linjerne i flere af teksterne, er man ikke i tvivl om, at hun reflekterer en hel del over fortiden.

Hun inddrager den. Tiden med Spice Girls. Årene efter. Hvad hun har lært – og ikke mindst, hvordan hun er landet, hvor hun er i dag.

Tydeligst i sangen ’Who I Am’, som også blev udvalgt til at være den første single fra pladen.

– Den sang er SÅ vigtig. Det var dén sang i studiet, hvor - da den først var skrevet - så vidste jeg, at albummet var startet! Når du begynder at arbejde på et projekt, bygger det sig ofte op. Der er sange, de er gode, og du kan lide dem. Og så dukker ÉN sang op, og du har det sådan: Yes, here we go, siger hun til ALT.dk.

’Who I Am’ ser hun som en introduktion til temaet for hele pladen. Den er inspireret af, hvordan hun har det.

I videoen til sangen går hun - som sig selv i dag - rundt blandt gæster på et museum, hvor udgaver af ”Melanie Chisholm” fra forskellige tidspunkter i hendes liv er udstillet. Fra barn til Sporty Spice til den første solo-plade, hvor hun klippede sit hår helt kort, afblegede det og var vred, og frem til i dag.   

– Jeg føler, at jeg har været på en selvopdagelsesrejse, og jeg har ENDELIG fundet mig selv. Det er så interessant, hvordan vi konstant søger efter den her person, som vi "burde være" eller gerne vil være, men i virkeligheden er vi der hele tiden, haha, så det er lidt ironisk. Men jeg var på scenen med Spice Girls sidste år, hvor vi holdt vores fantastiske stadium-tour, og i tiden op til var jeg lidt nervøs for at være ’Sporty Spice’. Jeg tænkte, at det var lang tid siden, meget har forandret sig, kan jeg stadig gøre det? Du ved, kan jeg stadig blive "Sporty"? Så tilbragte jeg tid med pigerne, var til prøver og indså: Jeg bliver ikke til hende – jeg er hende. Det er en KÆMPE del af mig, og den er aldrig forsvundet. Det fik mig til at tænke på de forskellige perioder i min karriere og i mit personlige liv. Og jeg tænkte bare: Wow!, siger hun.

Spice Girls i 1997, hvor de var på hele verdens læber. De har solgt over 85 millioner plader og ændrede for altid musikindustriens syn på grupper kun bestående af kvinder. (Foto: Getty Images)

De første linjer i ’Who I Am’ handler om tiden i Spice Girls. Modsat de andre, var Mel C i virkeligheden stille af natur. En sky pige i et mediecirkus – og diplomaten, når bølgerne gik højt blandt de andre:

I was building my amour so I could fit in
To avoid any drama I would shut my mouth, I hid
I was lost in the ruins of who I thought I should be
I forgot I was human, I must set my body free

Sangen er en slags opgør med den del af hende, som undertrykte sig selv. I mange år havde hun svært ved at forene de mange sider, som hun rummer, forklarer hun.

– Alle mennesker - hvis vi er heldige nok - så er vi: en mor, partner, ven, kollega. Vi går med forskellige kasketter, men vi giver ikke os selv credit for at være så gode til at tilpasse os og så fulde af muligheder. Så den (sangen, red.) handler i virkeligheden om, hvor jeg fandt mig selv. Det føltes befriende. ’Who I Am’ handler om at sige: Ved du hvad, jeg føler mig tilpas til min egen krop nu, jeg kan tale højt og sige min mening, og hvis folk ikke kan lide det, er det ikke mit problem – og det er første gang, at jeg har følt det sådan, lyder det fra Melanie C.

Jeg var ikke ærlig

For hun har ikke altid talt så åbent og ærligt. Specielt ikke dengang, hvilket hun også står ved i sangen med linjen: They don't recognise when I'm being honest / 'Cause I wasn't before.

Men hvem løj hun for, spørger vi?

– Dén linje er meget inspireret af - som jeg talte om - at have selvtilliden til at tale højt og at sige, hvad jeg mener. Jeg kan ikke lide konfrontationer, det er stadig en ting. Men jeg tror, at jeg ofte i min ungdom ikke ville sige ting højt, fordi jeg ikke ville skabe konflikter. Jeg bare ville have "et let liv". Jeg ønskede at være i skyggen, fordi jeg ikke ville stå ansigt til ansigt med kampe.

Den stille Spice Girl har før givet udtryk for, at det var svært at være i gruppen med så markante personligheder, og i en periode følte hun sig trynet og mobbet af kollegaen Mel B, har hun bekræftet overfor The Guardian. Senere er de to blevet venner igen.

Mel B og Mel C blev de to Melanie'r i Spice Girls kaldt. (Foto: Getty Images)

Hvordan påvirkede de tidlige år i Spice Girls dig mentalt?  

– Jeg følte, at det var rigtig hårdt. Det var virkelig forvirrende. Jeg har altid gerne ville optræde, det er min absolutte passion, men jeg forstillede mig aldrig at være i en gruppe, for det var altid mig derude "doing my thing". Så finder du dig selv det her utrolige sted, men en gruppe er en dynamik, som du skal passe ind i. Alle bliver nødt til at gå på kompromis en lille smule for, at det kan fungere. En anden ting er, at intet kan forberede dig på det niveau af succes, som Spice Girls havde. At være i offentlighedens søgelys er... det er en bizar ting. Berømmelse er noget, som du som barn voksede op og gerne ville have, men du indser ikke, at der er mange sider af den. Og nogle af dem er ikke så gode.

At være i offentlighedens søgelys er... det er en bizar ting.

Da Spice Girls var på toppen af deres succes, fandt sladderpressen fx ud af, at Sporty Spice’s far havde et hemmeligt barn fra et andet forhold, har hun fortalt i BBC-podcasten Desert Island Discs. Melanie C var dengang i starten af tyverne, og hun accepterede, at avisen var med og tog billeder, da hun første gang mødte sin halvsøster, som var 15 år.

– Den invadering af dit privatliv og masser af mennesker, der kommenterer på dig, din person, dit talent - eller mangel på samme - den måde du ser ud på. Alt det. Du er ikke klar på det, du er ikke forberedt. Pludselig skal du håndtere alle de ting. Jeg tror, at mange kunstnere er meget følsomme, de er sensitive og sårbare, så det kan være et potentielt farligt miljø at være i. Personligt for mig begyndte jeg at gå en smule ind i mig selv, måske begyndte jeg at "angribe" mig selv indvendigt en smule. Og ja, det tog mig lang tid at navigere mig igennem det, siger hun i dag. 

Presset påvirkede hende. Til sidst gik det ud over hendes krop.

Mad og træning begyndte at tage styringen i Mel C's liv. (Foto: Getty Images)

En krop, som hun først er kommet til at holde af sent i livet. I ’Who I Am’ formulerer hun det således:

When I look in the mirror
I finally like what I see
There's been so many changes
I accept they're a part of me

– Der er så meget i din ungdom, som du bekymrer dig om, som du i virkeligheden ikke behøvede at gøre. Jeg ser det i min lille pige, og jeg ville ØNSKE, at jeg kunne fjerne de bekymringer, for når du bliver ældre, så indser du, at du er ligeglad med det. Vi lever i en kultur, hvor vi er meget bevidste om kropsimage. Jeg tror, at for mig - som med mange kvinder - var det min identitet, da jeg var ung. Måden, jeg så ud på, var så vigtig, fordi det var en refleksion af, hvem jeg var som person. Men det er SÅ langt fra sandheden, understreger Melanie C.

Det udviklede sig til en spiseforstyrrelse, hvor hun trænede tre timer hver eneste dag og levede af dampede grøntsager og frugter. Hun holdt op med at være social, fordi hun ikke ville spise foran folk.

Det er UDMATTENDE, og det er trist!

Indså du ikke selv, at du havde en spiseforstyrrelse, eller var det fordi, du skjulte den fra alle andre?

– Det er kompliceret... I lang tid var jeg i benægtelse. Jeg tror, at mange oplever noget lignende med disse problemer. Og det skete ganske gradvist. Det var først bare en lille smule kontrol, og så kom det ud af kontrol, og så kontrollerede det mig. Der er en lille stemme i ens hoved, der siger: ”Du kan ikke blive ved sådan her, det er forkert, du bliver nødt til at få styr på det.” Og så er der en større stemme, der siger: ”Hold kæft!” Desværre følte jeg ikke, at jeg kunne være på nogen anden måde. Psykologien i det er så kompliceret. Med den position, jeg var i, var der også skyldfølelsen over succes. Der er så mange sider af det her. Så jeg vidste i mit hjerte, at noget var galt. Jeg var nødt til at komme til dét sted, hvor jeg var klar til at adressere det – og til at få den hjælp, som jeg havde brug for, forklarer Melanie C.

Hun blev ved med at komme med undskyldninger overfor sig selv, siger hun. ”Der er aldrig et godt tidspunkt. Vi kan ikke gribe fat i det her endnu, fordi... det dealer vi med efter noget andet,” lød det i hendes hoved.

Indtil det ikke gik mere.

Vendepunktet kom, efter at de fire tilbageværende kvinder i Spice Girls valgte at fokusere på soloprojekter. I 1999 udkom Mel C med pladen ’Northern Star’. Samtidig gik hun fra at have anoreksi til at overspise.

Melanie C under en koncert i West Hollywood i 2001. På kort tid var hun gået fra ikke at ville indtage mad til ikke at kunne stoppe med at spise. Hun forstod ikke hvorfor? (Foto: Getty Images)

På en tur til Los Angeles i begyndelsen af 2000’erne blev det så slemt, at hun måtte kæmpe for overhovedet at stå ud af sengen, har hun fortalt til People.

Det fik hende til at gå til en læge, som så noget helt andet.

– Jeg vidste ikke, at jeg havde psykiske problemer, før jeg gik til lægen, fordi min indtagelse af mad var ude af kontrol. Og han sagde til mig: ”Vi bliver nødt til at adressere din depression.” Så snart han sagde det, så var jeg sådan helt: Åh Gud, jeg er så lettet, fordi dét har et navn, jeg kan få hjælp til det, og jeg kan blive rask igen efter det, fortæller hun rørt i dag.

Skade i stilhed

Ligesom hun ikke selv forstod sine egne mentale problemer, mener hun, at det er vigtigt at tale højt om som samfund, fordi der er så mange misforståelser forbundet med psykiske sygdomme.

– Jeg føler ikke, at folk forstår det, og tydeligvis er folk bange for det. Men når folk taler om det, så løfter stigmaet sig. Jeg så det personligt som en svaghed, eller at jeg var en ”fiasko”. Alle de her negative ting gør, at du bekymrer dig om, at folk vil tænke, at du er skør. Men det handler ikke om det. Okay, jeg har stadig mine op- og nedture, som alle andre. Det her år er det HÅRDESTE år for mentale sygdomme. Hele verden kæmper, det er sådan, jeg føler det. Men det er bare om at prøve at finde de ting, som løfter og hjælper dig, fordi i livet fortjener alle glæde. Vi påfører så meget skade på os selv, og det er ikke rigtigt, så lad vær med at lide i stilhed. Der er folk, der kan hjælpe, siger hun.

Den ting, som hun selv fortryder mest i dag, når hun ser tilbage på den tid, er, at hun ikke selv sagde noget højt.

– Hvis jeg kunne ændre noget, ville jeg have fået professionel hjælp tidligere. Jeg prøvede vitterligt at håndtere det og klare mig selv i så lang tid, men det er bare så svært. Fordi selvfølgelig er det åbenlyst for de mennesker, der er tæt på dig. De ved, at noget ikke er i orden. Ligegyldigt hvor meget du prøver at skjule det, mennesker ved det. Og de mennesker prøver at række ud og hjælpe, men indtil du er klar, så kan du ikke… Du ved, det tager den tid, som det tager at komme til dét sted, lyder det fra den britiske sanger.

Men for at blive rask var der særligt én ting, som Melanie C måtte indse.

Melanie C har arbejdet med sig selv på et personligt plan for at være, hvor hun er i dag. (Foto: Conor Clinch)

I teksten til sangen ‘High Heels’, som også er på det nye album, har hun en passage, hvor hun nærmest ”messer” den samme linje om og om og om igen. Hele fire gange i streg gentager hun remsen på fire linjer i den glade popsang:

You gotta love yourself
You gotta love yourself
You gotta love yourself
Above anybody else

– Jeg føler, at det er et godt budskab for alle. Det er et mantra. Tingen med linjen "Above anybody else" er, at jeg personligt i mit liv har ladet andre komme før mig selv. Det er der mange kvinder, mange mødre, der gør, tror jeg. Du sørger altid for, at alle andre er okay, men problemet med det er, at hvis du ikke er okay, så er alle andre røvrendt, siger hun og slår op i en høj latter.

– Det her får mig altid til at grine. Jeg kan have rigtig travlt med arbejde og en meget hektisk, højprofileret kalender, som jeg holder styr på, og så er der én, der råber: "Der er ikke mere ketchuuuuup!" Og jeg er sådan: "Så gå til butikken!", griner hun videre med henvisning til sin datter Scarlet.

Hendes datter kom til verden i februar 2009. Faren er ejendomsudvikler Thomas Starr, som Melanie C var i et forhold med i ti år, inden de gik fra hinanden i 2012. ”Det var svært at forlade hendes far, men jeg var ikke glad, og hun var ikke glad, og det var ikke det miljø, jeg ville have mit barn til at vokse op i,” har hun tidligere fortalt i podcasten Desert Island Discs.

En højgravid Melanie C i december 2008. (Foto: Getty Images)

Datteren betyder alt for hende og har også gjort hende bedre til at sige fra. Melanie Cs stemme skifter og bliver seriøs igen, da hun fortsætter:

– Det er helt sikkert et karaktertræk hos kvinder IKKE at sætte sig selv først. Men det budskab er, hvad jeg lærer min datter – børn er eminente til det, fordi de er hele deres univers. Centrummet i universitet, og det bliver vi nødt til at beholde. For det er ikke at være selvisk. Der er en del af det at være selvisk, som er vigtig at have, for hvis du ikke er okay, så kan du ikke tage dig af alle andre.

Moderne "Girlpower"

‘High Heels’ er også en ægte pop-dansesang inspireret af ’Sink the Pink’, som er et kreativt kollektiv fra LGBTQ+-samfundet. Lige efter gendannelseskoncerterne med Spice Girls, valgte Melanie C sidste år at arbejde og optræde med gruppen til en masse Pride-events.

”De var mine ”deltids"-Spice Girls,” som hun formulerer det. Medlemmerne af ’Sink the Pink’ stod også udklædt som pigegruppens medlemmer, da Mel C i 2019 gav den afsluttende koncert under WorldPride i New York med fem millioner deltagere, som er verdens største LGBTQ+-event.

– Det var fantastisk. Jeg føler, at det er et samfund med så mange Spice Girls-fans. De har været en helt utrolig støtte for mig og de andre piger, og det føles bare virkelig smukt at være en alliereret og arbejde side og side med dem, siger hun og forklarer, at det på et personligt plan også gav hende nye indsigter.

Melanie C side om side med LGBTQ-kollektivet 'Sink the Pink' under deres koncert på Times Square, som afsluttede hele WorldPride NYC 2019. (Foto: Getty Images)

– Spice Girls handlede både rigtig meget om individualitet og om at være unik, men også om at finde sammen og være stærke som én enhed. Det synes jeg også, at dette samfund indeholder. Jeg er så inspireret af Pride-samfundet, og jeg har lært så meget af dem, forklarer hun.

Et andet vigtigt samarbejde på den nye plade er med den unge og talentfulde britiske sanger Nadia Rose, som Melanie C har skrevet sangen ’Fearless’ med. Sangen er en hyldest til moderne ”girlpower”.

Faktisk tikkede en besked ind på Melanie Cs telefon forleden. Den var fra hendes jævnaldrende svigerinde, der uddannet inden for klassisk musik:

Jeg har lyttet meget til din sang ’Fearless’ de seneste dage, og den har virkelig hjulpet mig,” skrev hun.

Mel C tager sig til brystet, inden hun fortsætter.

– Jeg havde det sådan: Wow. Jeg blev virkelig rørt og tænkte, at den her sang rammer folk på en måde, som jeg ikke havde forventet, at den ville gøre. Det er fantastisk, forklarer hun.

Melanie og Nadia Rose i videoen til sangen 'Fearless'. Bemærk de små figurer i forruden. (Foto: J. Marshall)

Sangen handler om at være frygtløs. At turde gøre ting, som du ikke tror, du kan, eller som de synger:

Learn to be fearless
Take a dive into the deepest
Ain't no better time than now
Ain't no other way but to wear your crown

– Jeg tror, at det er vigtigt i livet – og igen; børn har det i massevis, de er helt frygtløse som udgangspunkt, lyder det fra den 46-årige sanger.

Uventet inspiration

Da hun mødte Nadia Rose, blev hun vild med sin 27-årige kollegas energi og tankegang.

– Jeg synes, at hun er en god rollemodel for unge kvinder. Hun er meget modig i de ting, hun gør. Vi talte om at være kvinde i musikindustrien og virkelig kæmpe for at opnå ens drømme. Du er nødt til at være frygtløs. Der har været tider, hvor jeg er blevet placeret ved siden af scenen, hvor jeg har haft lyst til at stikke halen mellem benene. ”Jeg vil have min mor!” Haha. Men du bliver nødt til at tage en dyb indånding og gøre det. Nadia og jeg delte tanker om dette, og så tænkte vi, at frygtløs var sådan et smukt udgangspunkt til at prøve at inspirere mennesker til at følge deres dømme og hjerte og gøre, hvad end det tager for at komme hen til dét sted, siger hun. 

I videoen til ‘Fearless’ dukker der også en lille, næsten skjult, hyldest til Spice Girls-kollegaerne op. De står som små dukker i forruden af den åbne Cabriolet, som Nadia Rose og Melanie C kører rundt i.

Selv forklarer hun, at det skyldes gruppens genforening sidste år, som har inspireret hendes solo-musik.

– Det har påvirket dette album meget. Særligt når det gælder temaerne, hvor jeg ville have det til at føles meget empowering og positivt. Det har også været med til at få musikken op i tempo. Jeg elsker danse- og popmusik. Jeg tror, at hele oplevelsen med Spice Girls virkelig hjalp med mig til at forstå, hvilket album jeg havde lyst til at skabe.

Alt er dog ikke gået efter planen.

Spice Girls under en tidligere samling i 2007. De var blot sammen i sin oprindelige besætning på fem medlemmer i 22 måneder, da Geri Halliwell (midten) i maj 1998 trådte ud. (Foto: Getty Images)

Så kom 2020, fristes man næsten til at sige. Året har været gennemsyret af en uventet verdensomspændende corona-pandemi.

Også hjemme i huset i England har det påvirket den tidligere Spice Girls liv og hverdag. På godt og ondt.  

– Det har forandret alt. Jeg havde meget travlt med pladen og ville have været ude at rejse over hele verden nu her. På den måde har det været en fordel at kunne være hjemme og sammen med min datter i stedet for at være i en lufthavn, på et hotel, besøge radio- og tv-stationer. Men nu er jeg nået til det punkt, hvor jeg gerne vil ud at optræde for folk. Nu er det tiden, hvor jeg virkelig mærker det, siger hun.

Mødet med danske MØ

Efter planen - hvis det kan lade sig gøre - skal Melanie C derfor på turné i foråret 2021, som også tager hende forbi Danmark, hvor hun skal optræde til maj.

Hun har været her flere gange før. Og til spørgsmålet om, hvorvidt hun har et særligt minde herfra, svarer hun prompte:

– Det har jeg. Det minde, som skiller sig ud blandt mine seneste minder, var, da jeg for et par år siden overrakte en musikpris til MØ. Det var vidunderligt, for hun vidste ikke, at jeg ville være der, og det var virkelig sødt. Siden har jeg været tilbage og optrådt på scene med hende i København også.

"Britiske mennesker kan godt lide Danmark, haha." (Foto: Conor Clinch)

Hvorfor betød det minde noget?

– Fordi jeg beundrer MØ. Hun er en utrolig kunstner, og jeg var virkelig smigret, da jeg fik at vide, at hun er en Spice Girl-fan. Hun har lavet et cover af ’Say You’ll Be There’, og hun var en stor "Sporty"-fan, så det var virkelig skønt. Jeg laver stadig musik, og jeg oplever, at mange af de kunstnere, som jeg lytter til, og som inspirerer mig, vil tale om at være en Spice Girl-fan, og det føles bare fantastisk at være i sådan en form for cyklus, hvor vi inspirerer hinanden, siger hun og tilføjer så:

– Danmark har altid været et vidunderligt sted at besøge. Jeg holder af at være dér i det hele taget, fordi det er et rart sted. Jeg synes, at britiske og danske folk har samme slags humor. Britiske mennesker kan godt lide Danmark, haha.

Vi får besked på, at tiden for interviewet er ved at være gået. Et sidste spørgsmål er der dog plads til – og det er et af de helt store af slagsen.

Hvad er den vigtigste ting i livet, du har lært om kærlighed?

– Åh, wow, siger Melanie C og gentager spørgsmålet for sig selv. Hun giver sig tid til at tænke, og så kommer svaret med et smil:

– At den vigtigste ting er at elske dig selv. Ligeså svært, som det nogle gange synes at være, ligeså super vigtigt er det. Jeg taler en hel del om ens indre dialog, fordi jeg mener, at vi kvinder kan være ret negative overfor os selv. Hvis du kan finde motivationen til at gøre det negative stille og virkelig prøver at være positiv, så er det livsændrende.

Melanie C udkom i oktober med sit 8. album kaldet ’Melanie C'. Hun giver efter planen koncert 15. maj 2021 i Amager Bio – billetter kan købes her

Melanie C til The BRIT Awards 2020, som blev afholdt i februar i år. (Foto: Getty Images)

Se, hvad vi ellers skriver om: