Mordmysteriet: Hvor blev cupcaken af?
SPONSORERET indhold

Mordmysteriet: Hvor blev cupcaken af?

Cupcakens storhedstid er forbi. Få opklaret mysteriet om hvorfor og se, hvad din søde tand har i vente.

24. jul. 2014 | Livsstil | Eurowoman

For ganske få år siden var det næsten umuligt at tage til nogen form for social begivenhed uden at falde over en bunke cupcakes. De små muffinlignede kager med smørcreme, glasur og overdådigt pynt blev ligefrem foreviget som tatoveringer og prydede alt fra notesbøger til kjoler. Du kunne sågar tage et cupcake-kursus! Men nu er det idyliserede bagværk faldet ned fra piedestalen. Kun krummerne er tilbage af de fleste før så populære cupcakebagerier og kagernes udbredelse begrænser sig cirka til Føtexbageren og de glemte silikoneforme, du sikkert har bagerst i køkkenskabet. 

Det trendspottende livsstilssite Refinery29.com erklærede for nylig cupcake-æraen for ovre i artiklen "Why I am glad the cupcake Craze has finally ended". Og vi undrer os over, hvorfor den søde mundfuld ikke længere stråler på kagefadet - hvem har begået kagemord? Lad os prøve at gå 15 år år tilbage til begyndelsen af kagens storhedstid.

Den moderigtige storbykage
I 1999 udgav det verdensberømte New Yorker-bageri Magnolia Bakery en bog ved navn "The Magnolia Bakery Cookbook: Old-Fashioned Recipes from New York's Sweetest Bakery". Bogen igangsatte en kæmpe cupcaketrend, som blev endnu mere udbredt efter tv-serier som "Sex and The City" og film som "The Devil Wears Prada", der alle brandede den nydelige, lille kage som fashionabel storbyspise.

Men opfindelsen af cupcaken kan dateres meget længere tilbage i historien, end du måske lige gik og troede. Den kom til verden i 1776, hvor den blev udviklet af den amerikanske madmogul Amelie Simmons. Det store gennembrud kom i 90'erne, og den blev allemandseje i løbet af 00'erne, hvor madbloggere verden over kom med deres bud på hjemmelavede og kreative versioner.

Man kunne få den med glasur, ostecreme, smørcreme, glimmer og krymmel. Glutenfri, sukkerfri, med katteansigt, med overraskende fyld og i alle regnbuens farver. Kun fantasien satte grænser for, hvordan en cupcake kunne smage og se ud.



Tog Agnes den med i graven?
Da trenden for alvor tog fart begyndte cupcakekæder at skyde op som padehatte på den internationale græseng. Herhjemme var det Agnes Cupcakes, der var fanebærer og blev spået en lys fremtid på linje med kæder som "Joe and The Juice" og "Lagkagehuset", men i dag er der kun de sørgelige krummer tilbage. Agnes Cupcakes fik sidste år et underksud på fem millioner kroner og måtte lukke og slukke (PRÆCISERING: Agnes Cupcakes er lukket som selvstændig kæde, men selskabet Solarex Mad & Vinhus overtog alle rettigheder til varemærket i august 2013 og vi leverer i dag Agnes Cupcakes til bryllupper eller andre store fester samt firma events, red.)

Undersøgelser viser, at vi spiser både sundere og mere økologisk i krisetider som finanskrisen, så det kan måske være her, vi skal finde den rygende pistol, der har lagt cupcaken i graven - og Agnes Cupcakes er tilsyneladende ikke alene med sorgen. En del cupcake-kæder har måttet dreje nøglen om på verdensplan. For nyligt den amerikanske kæde Crumbs Bake Shop, og ifølge Refinery29 skyldes det, at cupcaken er en tand for sød. 

Det er dessertblogger og kogebogsforfatter Anne Molkte Hansen enig i. Hun driver til daglig bloggen Anneauchocolat.dk, hvor hun deler ud af sin store viden om og passion for dessert og chokolade:

- Cupcaken kan godt blive en anelse for tør, sød og kvalm, siger hun.

Pyntesygen længe leve!
Ifølge Annes kollega og madblogger Maja Ambeck er en ny kandidat til tronen kørt i stilling. Et alternativ, der indeholder flere friske råvarer end den hvinende søde cupcake; den hjemmelavede ispind. Og her taler vi altså ikke bare den model, der bliver det simple resultat af en sjat saftevand og nogle minusgrader, men den hjemmelavede, chokoladeovertrukne flødeispind med pistacienødder, frysetørrede frugter og måske endda sorbet. Magnum inviterede for nylig til isworkshop i Magasin. Her kunne folk helt selv designe deres egen ispind og henover sommeren er små isbutikker som "Olufs Is" på Østerbro i København blevet voldsomt populære.



Maja's hjemmelavede ispinde fra chocolat.dk

Vigtigt med personligt dessertdesign
Maja Ambeck mener, at isen er den perfekte erstatning for cupcaken.

- Jeg tror, den hemmelavede ispind er blevet populær, fordi du ligesom med cupcaken selv kan skabe et look og designe og pynte din is. Folk kan godt lide desserter, de kan gøre mere personlige, og så har madlavningsglade mennesker en tendens til at søge udfordringer og ispinden kan laves på mange forskellige nivauer, forklarer hun.

Is er for de fleste lig med sommer, så når vejret dæmper sig, mener Anne Moltke Hansen, at cheesecake også har vundet indpas, som et trendy alternativ til at stille sukkertrangen.

Den amerikanske ostekage har det til fælles med cupcaken, at den er til at lave selvom der ikke står konditor på CV'et. Det er DJ Christel Pixie et godt eksempel på. Hun dyrker desserten på hobbyplan og har sat en ære i og brugt lang tid på at forfine sin opskrift som ifølge Anne Au Chocolat har fået en del streetcred i madblogmiljøet. Desuden er det endnu en dessert, der er mange holdninger til. Det er et spørgsmål om signatur:

- Gruden til, at cheesecakes er blevet et hit, er, at de er legendariske, men igen også, at der er mange forskellige skoler og holdninger til, hvordan en ægte cheesecake skal være. Der er mulighed for at lege og sætte sit personlige præg, siger hun.


Mini cheesecakes. Foto: Anneauchocolat.dk

Skynd dig at kaste dig over den tunge cheesecake eller de forfrskende hjemmelavede ispinde, hvem ved hvornår de forsvinder! Vi siger hvil i fred til og tak til cupcaken!