Podcast

Foto: Getty Images Thit Jensen kæmpede for kvinders ret til abort og prævention, så de selv kunne være i kontrol med deres liv og krop.

Podcast

Hun var en af de første, der talte åbent om utroskab – og så vækker hun stadig debat 150 år efter sin død

Hendes mor havde født så mange børn, at hendes krop var stærkt mærket af det. Hun bar jernkorset og havde sprængt trommehinden efter en voldsom fødsel. Men hverken prævention eller abort var en mulighed dengang i Danmark for 150 år siden. Og netop morens slidsomme liv, blev Thit Jensens drivkraft i kampen for at ændre kvinders vilkår.

Podcasten "Danskere, der ændrede historien", der er produceret i et samarbejde mellem Talk Town og Nationalmuseets medie, Vores Tid, stiller i denne uge skarpt på en af Danmarks største nutidige kvindeforkæmpere – Maria Kirstine Dorothea Jensen – bedre kendt som Thit Jensen.

For allerede som barn begyndte tankerne at spire i den kommende kvindeforkæmpers hoved: ”Det må da kunne være anderledes!” Skal kvinder slå sig til tåls med dette? Skal de ikke selv have ret til at styre, hvor mange børnefødsler de vil lægge krop til? Sådan er det nemlig ikke i Thits opvækst i slutningen af 1800-tallet.

Foruden Thits mor har mange andre kvinder i den voksende arbejdsklasse ikke adgang til prævention – de bliver heller ikke oplyst om det – og mange kvinder bliver gravide kort efter deres fødsler.

Samfundet er gennemsyret af en kirkelig overbevisning om, at prævention går mod Guds vilje, som hersker langt ind i 1900-tallet, fortæller museumsinspektør ved Nationalmuseet, Mette Byriel-Thygesen i podcasten.

Podcast fortæller skelsættende livshistorier

"Danskere, der ændrede historien" er en serie om de mennesker, som har haft afgørende indflydelse på vores samfund, og som de fleste af os kender af navn – men måske alligevel kun kender en flig af deres historie.

Det er journalist Asger Juhl, der er gennemgående vært, og som tager os med igennem de scener og fortællinger, som har haft afgørende betydning for hovedpersonernes drivkraft og liv. Og en af scenerne i ugens afsnit er altså lille Thit Jensens blik på sin mærkede mor.

Men det er også fortællingen om en kvinde, som skiller sig ud fra mængden ved at bryde ud af ægteskabet, tale højt om utroskab, sætte fokus på erotik – og helt generelt kvinders ret til at bestemme over egen krop. Hun skaber så meget genlyd i samfundet, at hun bliver nævnt fra Folketingets talerstol – og deler vandene på godt og ondt. 

I "Danskere, der ændrede historien" kan du udover at møde Thit Jensen, også stifte bekendtskab med andre stærke kvinder som Mathilde Bajer og Karen Blixen og mænd som Grundtvig, Panum og Bohr. Asger Juhl tager lytterne med tilbage i tiden, til små lejligheder i København, en kro på Sydsjælland og altså til Thits barndomshjem i Himmerland med de 12 børn. Det gør han sammen med nogle af landets fremmeste eksperter inden for de pågældende områder. 

Hør mere….

Story House Egmonts podcastunivers, Talk Town, producerer podcasts for voksne og børn. ’Danskere, der ændrede historien’, udkommer hver torsdag.

Se, hvad vi ellers skriver om: Podcast

610x200_woordy_dmjpg.jpg