Sustainable travel
SPONSORERET indhold

Drop mellemlandinger og 12 andre ferietips, kloden vil takke dig for

Thailand, USA eller Australien. Vi danskere elsker at rejse langt væk. Men har du overvejet, hvilket aftryk din ferie sætter på klimaet? Vi har fået to eksperter til at forklare, hvordan du bedst holder ferie med omtanke for miljøet.

Af:: Amalie Louise Bernitt Foto: Getty Images
29. mar. 2019 | Livsstil | ALT.dk

Vi danskere valfarter til lufthavnen som aldrig før.

Faktisk rejser vi så meget, at vi sidste år satte rekord i antallet af flypassagerer fra de danske lufthavne med fire procent mere end året før. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Men det sætter store aftryk på vores planet, når vores rejselyst fører os ind i et fly med kurs mod fjerne egne.

Flyrejser står nemlig for mellem 2,5 og 5 procent af vores samlede klimapåvirkning, og tager vi ikke problemet alvorligt, går vi en dyster fremtid i møde for vores klode, viser en rapport fra den grønne tænketank Concito.

Vi har derfor fået turismeforker Janne Liburd og seniorkonsulent ved Concito Henrik Gudmundsson til at forklare, hvordan du rejser med omtanke for klimaet.

LÆS OGSÅ: Fem populære storbyer, du kan besøge med tog

Før ferien

GettyImages-694076690.jpg

1. Er rejsen nødvendig?

Ville du bestille flybilletten, hvis den kostede flere penge? Inden du køber din næste flyrejse, anbefaler Janne Liburd, at du overvejer, om den overhovedet er nødvendig.

– Når du ser, at du kan rejse et eller andet sted hen i Europa for 200 kroner med RyanAir eller et lignende lavprisselskab, så burde den næste tanke som kritisk forbruger være: Kan det virkelig passe? Kan det lade sig gøre, at man kan flyve så langt for så lille en pris? Bare fordi det er billigt, betyder det ikke, at vi nødvendigvis skal købe det. De impulskøb, der ligger i de billige rejser, er i den kategori, som jeg vil stille spørgsmålstegn ved. For kan vi undvære det, spørger hun.

2. Overvej længden på din ferie

Jo længere du rejser i jo kortere tid, desto højere er dit CO2-aftryk. Sådan lyder huskereglen ifølge Janne Liburd, der forklarer, at vi udleder store mængder CO2 på ganske kort tid ved f.eks. at rejse fra Danmark til Thailand for kun at være afsted i en uge, inden vi flyver hjem igen.  

Og Henrik Gudmundsson er for så vidt enig.

– Hvis man nu alligevel skal langt væk, så er det nok meget godt at blive der lidt tid og opleve det hele i stedet for at skulle afsted flere gange. Men på den anden side udleder du måske fire-fem tons frem og tilbage på en tur til Asien, hvor du måske ’kun’ udleder 800 kilo på en flyvetur til Barcelona. Så ved at holde dig i Europa, kunne du tage et par ture mere for den værdi, som Thailand-turen koster, siger han og understreger, at der dog ikke findes en egentlig huskeregel, når det gælder længden på ferien.

3. Pak let

Start din klimabevidste ferie hjemmefra ved kun at pakke det allermest nødvendige. Desto tungere din kuffert er, desto tungere bliver flyet, taxaen og så videre, og jo mere brændstof, du bruger, jo mere forurening.

– Lad dig f.eks. inspirere af dengang, man pakkede let af økonomiske hensyn, eller hvis du selv skulle bære din kuffert. For jo mere vi slæber med hjemmefra, som vi givetvis ikke får brug for, desto tungere er det fly, som vi sætter os ind i, også. Men det er i den lave ende, at det gør en forskel, lyder det fra Janne Liburd.

4. Sluk for strømmen

Sluk så meget strøm i dit hjem som muligt, og hiv alle stik ud af kontakterne, inden du rejser. Husk også at slukke for varmen. Det lyder måske banalt, men lidt gør også en forskel – og det kan være godt at gøre sig selv opmærksom på, når du forlader et teenageværelse fyldt med røde ’stand-by’-knapper, anbefaler Janne Liburd.

Transport

GettyImages-690054084.jpg5. Vælg transportmiddel med omhu

Bus, bil eller tog er et meget mere miljøvenligt alternativ end at lade dig transportere med fly. Og skal du kun rundt i Europa, kan du ofte komme lige så hurtigt fra storby til storby med tog, som med fly. 

Har du planer om en længere rejse, er det ganske vist en meget langtrukken løsning at rejse over land, men det er slet ikke umuligt, forsikrer Henrik Gudmundsson.

– Du kan gøre det til en eventyrrejse og tage med den transsibiriske jernbane eller lignende. Det er en lang tur, og det er nok de færreste, der vil rejse på den måde, men alt andet lige udleder tog mellem en femtedel og en tiendedel af en flyrejse rent klimamæssigt, siger han.

6. Vælg det rigtige flyselskab

Kan du ikke komme udenom en flyvetur, kan du i stedet sætte dig ind i, hvordan du udleder mindst muligt på din vej. Og her er det en god idé at kigge dine flyselskaber godt efter i sømmene, mener begge eksperter.

– Der er forskel på, hvor gode fly flyselskaberne har. Typisk er det sådan, at de nyeste fly er bedre end de ældre fly, fordi der er sket en teknologisk udvikling. De flyselskaber, der har de mest moderne fly, vil derfor også gerne være dem med det mindste CO2-aftryk per kilometer, du flyver, siger Henrik Gudmundsson.

Der findes flere forskellige hjemmesider, hvor du kan holde øje med flyselskaberne. Henrik Gudmundsson anbefaler bl.a. Atmosfair og ICCT, der begge ranglister flyselskaber i forhold til, hvor klimavenlige de er.

Men der er et lille aber dabei, fastslår seniorkonsulenten.

– Nogle af de flyselskaber, der har de nyeste fly, og dermed er mere klimavenlige, har også de laveste omkostninger. På den måde får du måske en billigere flyrejse, hvilket kan betyde, at du måske rejser mere. Det vigtige her er, at du helst ikke skal udnytte, at du flyver på en mere effektiv måde til bare at flyve mere.

7. Flyv direkte

Vælger du at flyve på ferie, bør du også holde et vågent øje med, hvilken rute du flyver. En mellemlanding er nemlig ikke synderligt sundt for klimaet, forklarer Henrik Gudmundsson, der anbefaler, at du går efter den kortest mulige rute.

– Hvis du gerne vil spare nogle penge, så flyver du gerne til en lufthavn og skifter fly. Men det er som regel ikke særligt godt for klimaet, fordi en start og landing ekstra gør energiforbruget temmelig meget større. Derudover flyver du ofte en omvej, som betyder, at du flyver længere. Så gå gerne efter direkte flyvninger, anbefaler han.

Under ferienGettyImages-694076692.jpg

8. Bo bæredygtigt

Lad være med blot at gå efter det billigste hotel på markedet. Det er nemlig ikke helt ligegyldigt, hvordan du bor, når du er på ferie.

– Hvis du kan bo hos nogen lokalt, så vil det typisk give et væsentligt mindre CO2-aftryk, end hvis du skal bo på et luksushotel, fordi hotellerne ofte har et meget højt forbrug. Airconditionen kører, poolen skal varmes op, og der er et stort personale. Dertil kommer hele køb-og-smid-væk-kulturen. Hvis du bor hjemme hos én, skal der måske lidt mere vand og lidt mere el til, men det er en marginal forøgelse af det, der i forvejen bruges, forklarer Henrik Gudmundsson.

Derudover vil de penge, du bruger på lokal indlogering, også blive brugt til at styrke lokalsamfundet, lyder det fra Janne Liburd.

– Når vi bor lokalt, så sørger vi også for, at de penge, vi bruger, bliver på destinationen og dermed også kommer lokale aktører til gode. Og ved at sørge for, at indtjeningen bliver lokalt, er man med til at understøtte en lokal, økonomisk, bæredygtig udvikling.

9. Deltag i aktivistiske projekter

Vil du gerne gøre en ekstra god gerning for miljøet, anbefaler Janne Liburd, at du deltager i lokale initiativer til miljø- eller naturprojekter, mens du er på ferie. Det kunne for eksempel være at samle og lave opskylskunst eller at deltage i en af de populære trash-walks.

– Her kan du både være med til at gøre noget sammen med de lokale og få en autentisk oplevelse. Og er der ikke nogen initiativer derude, kan vi som turister være med til at presse på overfor de lokale myndigheder ved at give udtryk for behovet for en lokal miljøindsats, forklarer hun.

Du kan finde en masse lokale initiativer via sociale medier, blandt andet ved at følge hashtagget #trashtag. 

10. Shop ansvarligt

Det hjælper ingenting at have pakket let eller overnattet miljøvenligt, hvis du alligevel shopper løs, når du er på ferie. Køb derfor med omtanke: Har du virkelig brug for tingene, eller ender de i skraldespanden, når du kommer hjem?

– Med fritidsturismen, hvor det ofte handler om at have fri og forkæle os selv, er der en tendens til, at forbruget også er lidt større. Så vær mere bevidst om den måde, du forbruger på, når du er afsted, lyder opfordringen fra Janne Liburd.

11. Gør som derhjemme

En god huskeregel, når du er på ferie, er at være fysisk aktiv og mindst lige så kritisk tænkende, som når du er derhjemme. Nyd en gå- eller løbetur i naturen, genbrug dine plastikflasker og håndklæder og sørg for at slukke airconditionen, når du ikke er på værelset.

Ville du gøre det i dit eget hjem, er der også en ganske god grund til at gøre det på din ferie, fastslår Janne Liburd.

12. Spis lokalt

Mad er en af de helt store klimasyndere på verdensplan. Sørg derfor for at holde igen med de importerede, argentinske oksebøffer og spis i stedet langt mere lokalt og plantebaseret, anbefaler Henrik Gudmundsson.

Og så skal du være opmærksom på mængden af plastik, råder Janne Liburd.

– Gå gerne udenom madvarer, der er pakket ind i alt for meget plastik. Det ser måske hygiejnisk ud, men det er også udtryk for, at der ganske givet kunne være tale om en meget massiv import, som belaster miljøet, siger hun og supplerer: 

– Det giver også nogle særligt autentiske oplevelser at spise og bo lokalt, som typisk også er det, vi efterspørger som turister.

Efter ferien

GettyImages-647611722.jpg13. Kompenser

Har du været en tur på den anden side af kloden, anbefaler Henrik Gudmundsson, at du modvirker din udledning ved at investere i nogle af de mange projekter, som trækker CO2 ud af atmosfæren.

– På en række hjemmesider kan du nemt få regnet ud, hvor meget din flyrejse udleder. Herefter kan du gå ind og kompensere med projekter, som begrænser CO2 tilsvarende. Det kan f.eks. være vedvarende energi eller plantning af skov. Du udelader jo stadig, men hvis du absolut synes, at du skal flyve, så kan du da i det mindste kompensere med at støtte nogle gode projekter, siger han.

Dog skal du være lidt omhyggelig med, hvad du vælger. 

– Vi anbefaler, at man støtter projekter, som er kontrolleret af uafhængige organisationer, hvor man ved, at pengene går til de rigtige ting. Sæt dig ind i, hvad det er, du støtter og gå f.eks. efter projekter, der er markeret med Gold Standard eller en af de andre skrappe, internationale standarder. Det gør selvfølgelig det hele en smule mere besværligt, men på den anden side kan man godt kan tage bare en lille smule ansvar, hvis man gerne vil være med til at opleve den her planet, siger Henrik Gudmundsson og konstaterer, at du ikke bare kan kompensere og så flyve løs bagefter.

– For vi kan ikke plante skov over alt. Så man udskyder nogle ting, og det kan være ganske fint, men det ændrer ikke ved, at der er nogle problemer med den her flyfart. Og så må man håbe, at man i mellemtiden kan udvikle nogle nye fly og brændstoffer, som kun har et lille eller intet CO2-aftryk. Men det har lange udsigter.

Er du i tvivl om, hvor meget du udleder på din ferie, kan du blandt andet finde hjælp hos Flight Mission Gap, Atmosfair og Carbonfound. Hos de to sidste kan du også betale kompensation.

Anbefalet til dig