Signe Bay

Foto: Signe Bay

Signe Bay

Amerikanske Vogue ringede til Signe midt i en børnefødselsdag: Det var lidt kaotisk

Hun har gjort det bløde, nordiske lys og hyggen omkring middagsbordet til sit visuelle varemærke. Instagrammer og fotograf Signe Bay sælger stemninger, og det er hun så dygtig til, at også det amerikanske magasin Vogue har fået øjnene op for danskeren.

Hun har gjort det bløde, nordiske lys og hyggen omkring middagsbordet til sit visuelle varemærke. Instagrammer og fotograf Signe Bay sælger stemninger, og det er hun så dygtig til, at også det amerikanske magasin Vogue har fået øjnene op for danskeren.

Hvordan tjener du penge på din Instagram-profil?
– Dels kan jeg tjene nogle penge ved at lave reklame for virksomheder på min Instagram-profil. Og der får man rigtig mange tilbud, men det er ikke noget, jeg gør mig vildt meget i. Min profil skal ikke bare være en reklamesøjle. Jeg synes, at det er rigtig vigtigt, at det er troværdigt, så jeg vælger kun at reklamere for produkter, jeg kan stå inde for.

– Jeg har hele tiden tænkt, at det ikke dur kun at få sin indtægt direkte via reklameposts på Instagram, for det er jo "bare" en app, så det har været vigtigt for mig også at have fodfæste uden for de digitale platforme.

– Ved siden af arbejder jeg derfor som art director, fotograf og stylist inden for reklameverdenen, men stort set alle mine kunder kontakter mig, fordi de eller deres bureauer har set min Instagram-profil. Den fungerer som en slags portfolio og mit vindue udadtil, så derfor lever jeg indirekte af Instagram. Derudover laver jeg også workshops i styling og fotografering over hele verden.

Hvad tiltrak dig ved at springe ud som fuldtidsinstagrammer?
– Da jeg besluttede at gøre det her fuldtid, var det først og fremmest for at have mere tid til med mine børn, for jeg kunne godt mærke, at jeg var virkelig stresset som lærer. Det har helt sikkert gjort mig til en bedre mor, det tør jeg godt sætte tyk streg under. Hvis man elsker sit arbejde, så smitter det jo også af på alt andet. Det har givet mig mere overskud og mere frihed. Og jeg er en ret fri sjæl, så jeg skal helst ikke have for mange firkanter i mit liv.

LÆS OGSÅ: SoMe-stjerne på fuld tid

Hvad kan du, som de andre madinstagrammere ikke kan?
– De fleste af mine kunder kan godt lide den atmosfære, mine billeder udtrykker. Jeg er meget optaget af lys og bruger aldrig kunstige lyskilder. Kun det naturlige lysindfald fra vinduer, så billederne får et lidt skandinavisk islæt. Man får lyst til at være der, og det er den følelse, de gerne vil plante i modtagerne.

Hvad kræver det af tid og energi at drive en succesfuld Instagram-profil?
– Engang imellem arbejder jeg nærmest hele tiden, det føles jo bare ikke sådan, fordi jeg elsker det, jeg laver. Men jeg sidder f.eks. aldrig og ser en film på Netflix, så vil jeg meget hellere kigge på Den Blå Avis efter en gammel sofa, jeg kan bruge som rekvisit i nogle opsætninger eller redigere billeder eller gå på museum.

– Det lyder måske, som om jeg har masser af tid, og det har jeg også indimellem, men kun fordi jeg i perioder arbejder virkelig meget. Men det var hele mit overordnede mål med at blive selvstændig: At kunne få tid til at blive fyldt op sådan helt ind i sjælen. Når man bliver det, så kan man bruge oceaner af tid på sit arbejde, men det føles ikke som reelle timer, der går.

Du har valgt en levevej med meget større usikkerhed end i et fast job – hvordan er det?
– Det er helt sikkert en udfordring. At man lige skal huske at få lavet en pensionsordning og en sygeforsikring. Jeg synes jo generelt, de her ting er kedelige, derfor har jeg fået en bogholder og revisor til at hjælpe mig. Jeg vil hellere leve lidt mere italiensk, hvor man tager udfordringerne fra dag til dag. I Danmark har vi nok også lidt en tendens til at være overdrevet fornuftige.

– Jeg er nok lidt en kaospilot. Sådan en, der trives fint i den usikkerhed. Selvfølgelig er man nødt til at være ansvarlig, når man har børn, men jeg ligger ikke søvnløs over det. Jeg finder altid på noget. Så kan det være, man må søge nye veje – men så gør jeg det.

LÆS OGSÅ: Cana Buttenschøn: "Jeg er stadig på røven over, at man kan leve af det her"

Hvad er dit bedste råd til andre, der overvejer at gøre de sociale medier til en karrierevej?
– Der er mange, der tror, at man skal være velstillet for at springe ud i sådan noget her, men det behøver man ikke. Man skal bare være villig til at arbejde hårdt for det. Mit bedste råd er, at man først investerer i nyt udstyr osv., når man har tjent pengene til det. Og køber brugt udstyr. Jeg startede med et brugt kamera for to år siden, og det er gået aldeles glimrende. I det hele taget må man være smart og ikke starte med gæld, så ens virksomhed bliver alt for skrøbelig. Starte med at køre den nye virksomhed op sideløbende med sit faste arbejde, og først sige sit 9-16-job op, når man ved, man kan leve af det nye.

Hvad har været din største arbejdsmæssige triumf?
– Der er de helt håndgribelige triumfer, som hvis jeg bliver booket til en stor kampagne. Det er helt vildt, og jeg føler mig lidt som sådan en askepot, der får lov til at komme til bal på slottet, haha. Det er meget lærerigt og en stor tilfredsstillelse at få lov til at være en del af det. Tidligere er jeg også blevet ringet op af det amerikanske Vogue, og for nylig var det New York Magazine, der ville lave en feature med mig.

– Jeg vidste ikke helt, hvor stort det egentligt var, da Vogue ringede, så jeg var sådan lidt, arrrgh, skal jeg bruge tid på det. Der er jo mange, der ringer og vil have interviews. Så de måtte ringe et par gange, før jeg kunne få tid til dem, haha. Jeg stod midt i en børnefødselsdag og måtte gå ud for at snakke med journalisten, mens pizzaerne i ovnen var ved at brænde på. Det var lidt kaotisk. Men det er noget, folk nævner rigtig ofte, og det er jo nok, fordi de ser Vogue som det ypperste af det ypperste inden for magasinverdenen, så det er da en blåstempling af mit arbejde.

– Jeg er meget taknemmelig for, hvad jeg har opnået på relativt kort tid og er bevidst om at nyde det her, mens det er. Om et halvt år er det jo ikke sikkert, der er den samme efterspørgsel. Men når man først har fundet en levevej, som man elsker så højt, så tror jeg nok, det skal gå!

LÆS OGSÅ: Derfor deler vi sårbare ting på Facebook

LÆS OGSÅ: 21 tegn på, at du bruger for meget tid på Instagram

LÆS OGSÅ: Pernille deler sin spiseforstyrrelse på Instagram: Jeg føler mig mindre ensom

Signe Bay, 44

Står bag Instagram-profilen @signebay, hvor hun dagligt poster smukke mad- og stemningsbilleder. Arbejdede som folkeskolelærer indtil for et år siden, hvor hun sprang ud som freelancestylist og fotograf.

Blev i 2016 spottet af det amerikanske Vogue og for nyligt også New York Magazine.

Har 274.000 følgere på Instagram.

Se, hvad vi ellers skriver om: Sociale medier og Karriere