bøger

Foto: Getty Images Ved du ikke, hvad du skal læse i din ferie? Få 10 boganbefalinger til enhver smag.

Top 10 bøger til kvinder: Dét skal du læse i ferien

Sommerferien nærmer sig med lange, lune dasedage og tid til at dykke ned og blive fanget af en rigtig god bog. Men hvad skal du læse? Vi har samlet 10 anbefalinger fra ALT for damerne i år.

Hver uge, året rundt, har de i bladet ALT for damerne tips til aktuelle bøger, du kan kaste dig over – lige fra nye romaner, krimier og kærlighedsfortællinger til samfundsdebatterende litteratur og en god thriller. 

Vi har i denne guide samlet ti af deres favoritter, som de har anbefalet i den første halvdel af i år, hvis du savner inspiration til læsestof i løbet af sommeren. 

Lad din bogreol fylde med noget af det bedste og mest aktuelle fra danske og udenlandske bogforlag. Der er noget for enhver smag.

God læselyst!

Pige kvinde andet.jpg

1. Pige, kvinde, andet af Bernardine Evaristo

I Pige, kvinde, andet kan du i én stor, forgrenet fortælling møde tolv sorte kvinder i England, der på hver deres måde er forbundet indbyrdes. De er vidt forskellige og spænder bredt i både alder, seksualitet og socialklasse, men tilfælles har de en søgen efter en fælles fortid og en meningsfuld fremtid. Bogen evner både at være politisk, feministisk og virkelig morsom på samme tid. Derudover har den vundet Booker-prisen i 2019 og er også blevet kåret til årets bog i England i 2020, så der er god grund til at hive den ned fra hylderne.

Der hvor du ikke vil hen.jpg

2. Der hvor du ikke vil hen af Astrid Saalbach

Da Astrid Saalbach for mange år siden ryddede op i sin mormors hus, fandt hun en pose med gamle breve og avisklip, som hun havde på fornemmelsen gemte på noget vigtigt. 30 år senere begyndte hun at læse indholdet, der viste sig at kaste et helt nyt lys over mormorens liv og hele familiens historie. Der hvor du ikke vil hen er en historisk roman om kvindeliv i forrige århundrede.

Spøgelser.jpg

3. Spøgelser af Dolly Alderton

Dolly Adlerton skrev den prisbelønnede erindringsbog ALT hvad jeg ved om kærlighed, og nu er hun aktuel med sin første roman. Spøgelser handler om Nina, der er i begyndelsen af 30'erne og en anerkendt madjournalist. Hun møder Max, som på første date siger, at han vil gifte sig med hende, og hun føler, at alt falder på plads. Men gør det mon det?

Det er en roman, som er fyldt med observationer om forhold, familie, hukommelse og det moderne voksenliv.   

Sølvtøj og sød musik.jpg

4. Sølvtøj og sød musik af Ewa Klingberg

Ewa Klingberg er Sveriges nye feelgood-forfatter, og Sølvtøj og sød musik er det andet selvstændige bind i Huskvarna-serien. Jeanette har lige lagt sin mand i graven, da hendes besværlige svigermor kommer anstigende og vil flytte ind. Jeanette søger tilflugt på loftet, og her gør hun et uventet fund, der giver hende indsigt i en gribende skæbne fra 1800-tallet.

I egetræets skygge.jpg

5. I egetræets skygge af Sofia Lundberg

Esther har mistet fodfæstet efter en svær skilsmisse. For at adsprede tankerne går hun hver anden lørdag ud til en bænk under en gammel eg. En dag møder Esther en ældre dame, Rut, på bænken, og de falder i snak. Rut har en fantastisk evne til at fokusere på det smukke og gode i livet. Et uventet venskab opstår, men en dag er Rut væk, og Esther forsøger at opspore hende, hvorved et langt mere komplekst billede af Ruts livshistorie træder frem.

Pigen fra det store hvide skib.jpg

6. Pigen fra det store hvide skib af Jesper Bugge Kold og Mich Vraa

Ved Danmarks befrielse arbejder sygeplejersken Molly på Odense Sygehus, og efter skyderier i byen ender mange på operationsgangen. Da Molly efter 14 timer forlader hospitalet, bliver hun selv overfaldet. Seks år senere bliver hun en del af bemandingen på Jutlandia. Hun er stadig traumatiseret efter den grusomme majdag, men indser det først under den lange rejse. I Korea har den 11-årige pige Yun mistet alt og flygter mod syd, hvor hun møder Molly. Begge har rejst langt, begge har lagt hele deres liv bag sig.

Mørket.jpg

7. Mørket af Regnar Jónasson

Trænger du til en god krimi? Altså en af de allerbedste krimier? Mørket af Regnar Jónasson er blevet kåret til en af de bedste krimier siden 1945 af The Times, og nu udkommer Jónasson for første gang på dansk. Det er en serie, der handler om politikvinden Hulda og fortælles i omvendt kronologi. I første bind møder læseren den ældre Hulda, der står over for sin sidste sag. Næste bind tager læseren med baglæns igennem hendes liv.  

Vi tog op med mor.jpg

8. Vi tog op med mor af Karin Smirnoff

Hvis du har læst Karin Smirnoffs roste romandebut Jeg tog ned til bror, så kan du nu glæde dig over, at opfølgeren Vi tog op med mor er udkommet. Med sin energiske prosa fortsætter Karin Smirnoff sin menneskevarme fortælling om Jana og hverdagen i de nordsvenske landsbysamfund. Jana og Brors mor er død og har ønsket at blive begravet i sin hjemstavn i det nordlige Sverige. Tvillingerne arver hendes barndomshjem, og det går hurtigt op for dem, at livet i Kukkojärvi er anderledes end i Smalånger.

Adam i paradis.jpg

9. Adam i Paradis af Rakel Haslund-Gjerrild

Rakel Haslund-Gjerrild har skrevet en roman, der med inspiration fra den historiske maler Kristian Zahrtmanns kunst og tid beskriver et liv levet i kraftige komplementærfarver og paradokser. Da Zahrtmann i 1913 maler portrættet af Adam i Paradis, har København netop lagt scene til to retsforfølgelser af homoseksuelle. Zarhtmann udtalte sig aldrig om sin egen seksualitet, men kunstværket emmer af begær og erotik.

Det var altid dig.jpg

10. Det var altid dig af Colleen Hoover

Morgan Grant og hendes 16-årige datter, Clara, kunne ikke være mere forskellige. Morgan forsøger at være en god mor og gør alt for at forhindre sin datter i at begå de samme fejl, som hun selv gjorde som ung. Clara vil gøre alt for ikke at ende som sin mor; forudsigelig og kedelig. Den eneste, som kan skabe fred i husstanden, er Chris – Morgans mand, Claras far og familiens anker. Men da Chris kommer ud for en tragisk ulykke, smadres freden, og afstanden mellem mor og datter vokser.

Se, hvad vi ellers skriver om: Guide, Bøger og Sommer