bøger
Foto: Getty Images Ved du ikke, hvad du skal læse i din ferie? Her får du 10 gode boganbefalinger til enhver smag.

Top 10 bøger til kvinder: Dét skal du læse i ferien

Sommerferien nærmer sig med lange, lune dasedage og tid til at dykke ned og blive fanget af en rigtig god bog. Men hvilke(n)? ALT for damernes mest læsende guider dig til lækre læseoplevelser.

Ditte-Marie Ascanius er Kulturredaktør og indholdsansvarlig og redaktionens vildeste læsehest. Har læst det meste af Paul Auster og Karl Ove Knausgård og har sat sig for at læse 35 bøger i år som en del af Goodreads Reading Challenge.

Krimi

”1793” af Niklas Natt och Dag, Rosinante, 250 kr.

– ”1793” udkom på dansk for nogle måneder siden og er meget mere end en krimi. Det er også en levende og velskrevet samfundsskildring af Sverige i 1700-tallet, hvor landet var i opbrud efter kong Gustav III’s død. Omdrejningspunktet er fundet af et skamferet lig i en sø i Södermalm, hvor byens affald ender. Den tidligere anklager Cecil Winge bliver bedt om at hjælpe med opklaringen, og inden længe bliver han fanget i et spind af hemmeligheder, der går helt op i samfundets top.

1793.jpg

Andre i samme genre: ”Dessertørerne” af Kim Blæsbjerg og ”Himlens fange” af Carlos Ruiz Zafón.

Klassiker

”Gruppen” af Mary McCarthy, Lindhardt og Ringhof, 250 kr.

– Var du vild med ”Sex and the City”, bør du også læse Mary McCarthys moderne klassiker ”Gruppen”, som var inspirationskilde for Candace Bushnell, da hun skrev forlægget til den populære serie. Vi følger en gruppe unge kvinder i 1930’ernes USA. Efter studietiden på Vassar College mødes de i New York i anledning af en af kvindernes bryllup, og syv år senere samles gruppen igen til samme kvindes begravelse. De er moderne kvinder med gåpåmod, der drømmer om et liv, hvor de er uafhængige af andre og selv sætter dagsordenen.

gruppen.jpg

Andre i samme genre: ”Det bedste af alting” af Rona Jaffe og ”Easter Parade” af Richard Yates.

Biografi/nonfiktion

”En fandens mand” af Anders Haahr Rasmussen, Gyldendal, 250 kr.

– Hvem vil ikke gerne blive lidt klogere på mænd? ”En fandens mand” er en god start, for den giver et rigtig godt indblik i, hvordan det er at være mand i det 21. århundrede. Den er skrevet af journalist og forfatter Anders Haahr Rasmussen, som går til emnet på nysgerrig og selvudleverende vis, da han ikke holder sig tilbage med sjove, ærlige anekdoter fra sit eget liv. Gennem sine egne historier, essays og interviews fortæller han blandt andet om at date kvinder, #MeToo, grænser, parforhold, homofobi og sex. Den overordnede ramme er, hvordan man som mand skal finde sig til rette i en verden, hvor de gamle spilleregler er i opløsning.

En-fandens-mand_image_en_fan.jpg

Andre i samme genre: ”Kunsten at være kvinde” af Caitlin Moran, ”Ikke den slags pige” af Lena Dunham, ”Alt hvad jeg ved om kærlighed” af Dolly Alderton

Nyt nordisk

”Max, Mischa og Tet-offensiven” af Johan Harstad, C&K Forlag, 400 kr.

– Med sine 1063 sider kan ”Max, Mischa og Tet-offensiven” virke som en uoverkommelig mursten af en roman. Men fra jeg slog op på første side, havde jeg svært ved at slippe den igen, for det er en stor bog i mere end en forstand. Vi følger Max, der vokser op i Stavanger i 1970-80’erne, men modvilligt må flytte med sine forældre og storesøster til New York, da faren får nyt job. Det er en fortælling om kærlighed, venskab og om at føle sig hjemløs i livet. ”Max, Mischa og Tet-offensiven” er en begavet, levende og meget, meget velskrevet roman, der aldrig mister pusten. Og da jeg havde vendt side 1063, føltes det, som om en god ven havde forladt mig.

Max-mischa-og-tetoffensiven.jpg

Andre i samme genre: ”Et lille liv” af Hanya Yanigihara, ”Min kamp” af Karl Ove Knausgård og ”4321” af Paul Auster

Kærlighed

”Call Me by Your Name” af André Aciman, Rosinante, 200 kr.

– Selvom du måske allerede har set filmen, er romanforlægget til ”Call Me by Your Name” alligevel virkelig værd at læse. Den er fra 2007, men er først i år blevet oversat til dansk. Den er skrevet så indlevende, at den sætter sig i kroppen som en sommerforelskelse, og så fortsætter historien længere ud i fremtiden end der, hvor filmen slutter. Men du skal også læse den, fordi der kommer en efterfølger til filmen, der bliver baseret på bogen ”Find Me”, som udkommer på engelsk i oktober.

call-me-by-your-name.jpg

Andre i samme genre: ”Normale mennesker” af Sally Rooney og ”Pasfotos” af Einar Már Gudmundsson.

Marie-Louise Truelsen læser bøger både som anmelder på kultursiderne, og når hun interviewer forfattere til ALT for damerne. Når hun har ferie, er hun mest til relationsromaner.

Krimi

”Savnet/Hjemvendt” af Lone Theils, People’s Press, 150 kr.

– Lone Theils skriver skønt, let og spændende, og jeg har været vild med hendes serie om Nora Sand. ”Savnet” er første bind i den nye krimiserie ”Hjemvendt” om politiassistent Signe Brask, og det er en serie, der foregår i Nordvestjylland, hvor Lone Theils selv er født og opvokset. Bøgerne i serien udkommer først som lyd- og e-bøger og trykkes derefter som ”rigtige” bøger.

Malu_Theils.jpg

Andre i samme genre: ”Det gyldne bur” af Camilla Läckberg og ”Intrigo” af Håkan Nesser.

Klassiker

”Mansfield Park” af Jane Austen, Lindhardt og Ringhof, 350 kr.

– De helt nye genudgivelser af Jane Austens bøger er utrolig smukke, og så holder historierne den dag i dag. I ”Mansfield Park” møder vi Fanny Price, der kommer fra fattige kår, men som er vokset op med sine fætre og kusiner hos sin rige onkel og tante. To søskende flytter til egnen fra London, og der opstår hurtigt en forbindelse mellem dem og de unge mennesker fra godset. Dette resulterer i flirten, forelskelse, jalousi og splid. En klassisk Austen-historie.

Malu_Mansfield.jpg

Andre i samme genre: ”Emma” af Jane Austen og ”Elskeren” af Margurite Duras.

Biografi/nonfiktion

”Benedikte – en kongelig prinsesse” af Anne Sofie Kragh, Politikens Forlag, 300 kr.

– En meget velskrevet og rost biografi om Prinsesse Benedikte. Gennem interviews med prinsessen selv og hendes nærmeste familie kommer man ret tæt på et fremtrædende medlem af Kongehuset og fornemmer, at pligten altid er gået forud for alt andet. Prinsessens to søstre, Dronning Margrethe og Dronning Anne-Marie, kommer bl.a. med sjove og meget ærlige kommentarer om deres perfekte søster.

Malu_benedikte.jpg

Andre i samme genre: ”Under Bjælken” af Jens Andersen og ”Mit livs kærlighed” af Tina Turner.

Nyt nordisk

”Hvorfor skriver jeg” af Karl Ove Knausgård, Lindhardt og Ringhof, 200 kr.

– Karl Ove Knausgård blev kendt og elsket for serien ”Min kamp”, og nu har han skrevet en bog om, hvorfor han egentlig skriver. Det vil sikkert interessere mange fans at komme ind i hans hjerne i forhold til litteraturen, og Knausgård er jo kendt for at være meget ærlig og gå tæt på. Knausgård var 18 år, da han første gang fik tanken om at ville være forfatter, men han skulle så grueligt meget igennem, før han fandt sin vej til tasterne.

Malu_Knausgård.jpg

Andre i samme genre: ”Om at skrive” af Ernest Hemingway.

Kærlighed

”Hele vejen til dig” af Tiina Nevala og Henrik Karlsson, People’s Press, 250 kr.

– Der er intet som en kærlighedshistorie, når man ligger i havestolen eller på stranden. Tina Nevala og Henrik Karlsson er svenske forfattere med en lang karriere bag sig i den svenske forlagsbranche, og de har nu sammen skrevet en kærlighedshistorie, der tager udgangspunkt i den verden, de kender.
Romanen handler om forlagsredaktøren Liv, der møder den fraskilte litteraturlektor Jens fire gange på et år. Fjerde gang må de indse, at de må træffe et valg: Vil de blive, hvor de er, eller tør de følge forelskelsen?

Malu_Hele-vejen-til-dig.jpg

Andre i samme genre: ”Lejlighed til deling” af Beth O’Leary.

Se, hvad vi ellers skriver om: Guide, Bøger og Sommer