bøger
Foto: Getty Images Ved du ikke, hvad du skal læse i din ferie? Få 10 boganbefalinger til enhver smag.

Top 10 bøger til kvinder: Dét skal du læse i ferien

Sommerferien nærmer sig med lange, lune dasedage og tid til at dykke ned og blive fanget af en rigtig god bog. Men hvad skal du læse? Vi har samlet 10 anbefalinger fra ALT for damerne i år.

Hver uge, året rundt, har de i bladet ALT for damerne tips til aktuelle bøger, du kan kaste dig over – lige fra nye romaner, krimier og kærlighedsfortællinger til samfundsdebatterende litteratur og en god thriller. 

Vi har i denne guide samlet ti af deres favoritter, som de har anbefalet i den første halvdel af i år, hvis du savner inspiration til læsestof i løbet af sommeren. 

Lad din bogreol fylde med noget af det bedste og mest aktuelle fra danske og udenlandske bogforlag. Der er noget for enhver smag.

God læselyst!

’Alt den luft, der omgiver os’ af Tom Malmquist.jpg

1. ’Alt den luft, der omgiver os’ af Tom Malmquist (C & K Forlag)

Den svenske forfatter Tom Malmquist er ikke bange for at tale om det, der gør ondt. Døden, smerten, angsten. Internationalt slog han igennem med sin romandebut ’I hvert øjeblik er vi stadig i live’. En bog der beskriver, hvordan han blev far og mistede sin kæreste til leukæmi. Inden for den samme uge.

Nu udkommer romanen ’Al den luft, der omgiver os’, som han var gået i gang med at skrive på i årene op til kærestens tragiske død. Hovedpersonen, Tom, beslutter sig for at efterforske et uopklaret drab, da han finder en gammel avisnotits på loftet hos sine forældre. En efterforskning der hurtigt udvikler sig til besættelse. Det er en fortælling om at vælge livet til.

’Bargums Synder’ af Sofie Malmborg.jpg

2. ’Bargums Synder’ af Sofie Malmborg (Politikens Forlag)

Han var en af Danmarks største og rigeste erhversmænd i 1700-tallet. Livlig og fyldt med ideer inden for handelsbranchen. Frederik Bargum grundlagde et kompagni, der skulle tjene penge på trekantshandlen mellem Afrika, Vestindien og Danmark. På handel af slaver for bomuld og tobak. Men noget slog fejl, og han måtte flygte med kreditorerne i hælene på sig.

’Bargums synder’ er skrevet af debutforfatteren Sofie Malmborg, som gennem syv år har fordybet sig i handelsmandens historie. Romanen beskriver Bargums driftige liv, men også de sorger og synder, han efterlader sig, da han flygter fra landet. Deriblandt sin kun 5-årige datter, Rebecca.

’Jeg kan se dig’ af Mari Jungstedt.jpg

3. ’Jeg kan se dig’ af Mari Jungstedt (Peoples Press)

Mari Jungstedt er tilbage med endnu en bog i Gotlandsserien. Denne bog tager os med til den isolerede ø, Lilla Karlsö, hvor sommeren så småt er ved at gå på hæld. Sensommeridyllen ødelægges dog af en frygtindgydende opdagelse. Frida Vallskog og tre studievenner tilbringer nemlig de sidste feriedage på øen. Efter en kort lur på en afsides strand vågner Frida op til et forfærdeligt syn. De tre studievenner ligger alle døde, og hun er den eneste overlevende.

Hvem ville de unge mennesker ondt? Og hvorfor undslap netop hun? Politikommissær Anders Knutas trækkes nu ind i en skræmmende sag, som viser sig at have rødder i fortiden. Dette er 15. bog i den populære Gotland-serie.

’Drengen fra Napoli’ af Viola Ardone.jpg

4. ’Drengen fra Napoli’ af Viola Ardone (Cicero)

Denne historie begynder i 1946, hvor syvårige Amerigo hutler sig igennem tilværelsen sammen med sin mor. De bor i et af Napolis fattigste kvarterer, så da hans mor pludselig får muligheden for at sende ham nord på vinteren over, slår hun til.

40 år senere vender han tilbage til Napoli for at begrave sin mor og finde svar på de spørgsmål, som han har båret rundt på siden barndommen. Fortællingen giver stemme til de 70.000 børn, der krydsede den italienske halvø efter krigen for at få et bedre liv, men hvor adskillelsen havde store menneskelige konsekvenser. Det er en tankevækkende beretning.

’Vanæret’ af Linda Castillo.jpg

5. ’Vanæret’ af Linda Castillo (Hr. Ferdinand)

Politichef og tidligere amishpige Kate Burkholder bliver for alvor sat på prøve, da hun igen hvirvles ind i amishsamfundets dunkle afkroge. En ældre amishkvinde bliver brutalt myrdet, da hun samler valnødder ved en forladt gård med sine to børnebørn. Gerningsmanden tager det ene barnebarn med sig og efterlader det andet i troen om, at selve Djævlen har været på spil.

Det bliver et farligt kapløb mod tiden, da Kate Burkholder begynder at grave og stille spørgsmål i det isolerede amishsamfund som hurtigt viser sig at bære på mange hemmeligheder og en mørk, dyster fortid. Vanæret er det ellevte bind i thrillerserien af den amerikanske, prisvindende forfatter Linda Castillo.

’Allerkæreste veninde’ bog Mette Korsgaard.jpg

6. ’Allerkæreste veninde’ af Mette Korsgaard (Grønningen)

I denne bog - som ikke er en selvhjælpsbog - sættes venindebegrebet og -relationen under kærlig og lattermild lup. Mette Korsgaard, som tidligere har udgivet bestselleren ”Festskrift for halvgamle krager” skriver om venindeforholdene fra sit perspektiv og deler også personlige venindeminder og observationer undervejs.

Det faktuelle og videnskabelige input kommer fra forskeres undersøgelser af venindeskaber, venskaber historisk set og meget mere. Ikke alt, hvad Mette skriver, er faktuelt. Meget er fiktion. Men derfor kan det sagtens alligevel være sandt. Anse bogen som din nye veninde, gå til den, når du føler behovet, og hold pauser, når det bliver for meget.

’Søde, røde sommerdrømme’.jpg

7. ’Søde, røde sommerdrømme’ af Christoffer Holst (Flamingo)

Hovedpersonen Cilla Storm flytter ud i den svenske skærgård. Hun har nemlig været igennem et brud og har brug for at starte på en frisk. Der er fred og idyl, men det ændres efter kort tid, da en ung pige bliver dræbt i lokalområdet.

Cilla er den sidste, som har set pigen i live, og derfor inddrages hun i efterforskningen sammen med politimanden Adam og naboen, Rosie, som både er emsig og underholdende. De gør, hvad de kan for at finde gerningsmanden – men kan de nå det, inden han slår til igen? Dette er første bog i serien om Cilla Storm.

’Huset i Chelsea’ af Lisa Jewell.jpg

8. ’Huset i Chelsea’ af Lisa Jewell (Gads Forlag)

Lisa Jewell nye familiethriller indeholder endnu engang et psykologisk spin, som gør det svært at lægge bogen fra sig, når man først er kommet i gang.

Hovedpersonen er den kun 25-årige Libby Jones, der til sin overraskelse arver en prominent og ubetalelig villa i London. Det viser sig, at huset gemmer på flere hemmeligheder og mysterier, blandt andet om Libbys egen barndom, hvor hun blev efterladt derinde som spæd, mens ligene fra tre voksne flød i køkkenet.

’Samtykket’ af Vanessa Springora.jpg

9. ’Samtykket’ af Vanessa Springora (Grif)

Den franske forfatter Vanessa Springora fortæller om dengang, hun som 13-årig blev hovedkulds forelsket i den 50-årige Gabriel Matzneff. Uden at være en ”offerroman” beskriver bogen en usikker, lidt forsømt pige, der forveksler en rutineret og kold forfører med en beskyttende elsker, og sammenblander overgreb med kærlighed.

Det bliver en relation præget af ulige magtforhold, udnyttelse og manipulation, som Vanessa Springora først nu – 35 år senere – sætter ord på over for omverdenen.

’Et hav af minder’ af Fiona Valpy.jpg

10. ’Et hav af minder’ af Fiona Valpy (Gyldendal)

Ella er oppe i årene og har kun ét ønske tilbage, da barnebarnet Kendra kommer på besøg. Kendra skal hjælpe hende med at skrive hendes historie ned, før den forsvinder for altid. Året er 1938, og vi befinder os i Frankrig, da den kun 17-årige Ella møder sin første kærlighed, Christophe. Men krigens udbrud i 1939 skiller dem brat ad, og pludselig er kærligheden forvandlet til erindringer om noget der var engang.

Bogen er en ægte kærlighedsroman. En tårevæddet fortælling om den første store kærlighed og om at turde gribe de muligheder, som livet forærer os. Vil den unge kærlighed nogensinde blive til virkelighed igen? Og er det overhovedet det, Ella ønsker?

(Anbefalinger til artiklen er samlet og redigeret af journalist Susanne Baden Jensen, ALT.dk)

Se, hvad vi ellers skriver om: Guide, Bøger og Sommer