Test, om I skal have barn nummer tre
SPONSORERET indhold

Test, om I skal have barn nummer tre

I har to dejlige unger, men skal I have en til? Børnepsykolog Margrethe Brun Hansen stiller ti vigtige spørgsmål, som kan hjælpe dig og din mand med at finde ud af, om I skal udvide familien med en lille treer eller ej.

Af: Rikke Dinnetz, Vores Børn Junior, juli 2011
29. jun. 2011 | Børn | Vores Børn

Sæt dig godt til rette med papir og pen. Læs de 10 spørgsmål, og skriv ned, hvilke spontane tanker du får til hvert punkt. Har din mand lyst til at være med, gør han det samme.

Herefter lytter I til, hvilke tanker I hver især har gjort jer for hvert punkt. Formålet med testen og den efterfølgende snak er at gøre jer mere afklarede om, hvorvidt I begge ønsker og har overskud til en lille ny i familien.

Her er testens 10 spørgsmål:

1. Hvorfor vil du have et barn til?

Start med at glæde dig over, at du overvejer et barn til! Det er dejligt og livsbekræftende at have lyst til at få et lille nyt familiemedlem. Mærk efter, hvorfor du ønsker at få et barn til. Og prøv at se for dig, hvordan jeres familie vil se ud med endnu et barn. Hvad forestiller du dig, at det vil give jer som familie at blive beriget med en treer?

Spørg også ærligt dig selv, om der er noget, du savner i dit liv. Mange af os kvinder ønsker at forlænge tiden med små børn, fordi det er så vidunderligt at opleve forventningens glæde, babyduft og den helt specielle symbiotiske tid, når baby lige er kommet til verden. Men hav med i tankerne, at barn nummer tre naturligvis også bliver stor og har brug for opmærksomhed fra dig på linje med de børn, du allerede har.

2. Vil du og din mand det lige meget?

Det er vigtigt, at du og din partner vil det lige meget, så det bliver en lykkelig beslutning at få barn nummer tre. Nogle kvinder, der vil mest, risikerer, at deres partner fralægger sig en del af ansvaret, og at han i stressede situationer, hvor den lille skriger, måske kommer til at sige ‘tag hende – det var jo dig, der ville have hende!’. Det er selvfølgelig hverken godt for baby eller for de to ældre søskende at høre på. Eller for dig og din mand. Så vent, til I begge kan overskue det og ønsker det inderligt.

Tal åbent om, hvordan I har det i forhold til en eventuel treer. Fortæl, hvorfor du så brændende ønsker det. Og lyt til, hvad der muligvis bekymrer din partner. Husk, at der ikke er nogen følelser, der er mere rigtige eller forkerte end andre. I vil begge det bedste for hinanden og jeres familie!

LÆS OGSÅ: Familie med 3 børn: "Vi er begge nummer tre i en søskendeflok

LÆS OGSÅ: Myte afblæst: Søskende afgør ikke næste barns køn

LÆS OGSÅ: Søskenderækken: Ældst, yngst eller midtimellem?

LÆS OGSÅ: Maria Montell: “Jeg føler mig rig, når jeg ser de tre autostole i bilen”

6. Hvordan kan du sikre kvalitetstid med alle dine børn?

To børn er lettere end tre, for du er udstyret med to hænder – og I er to forældre. Men selvfølgelig kan det lade sig gøre at give tre børn alt det, de har brug for! Overvej, hvordan du vil takle dine børns konkurrence om at have dig mest, når der kommer en lille ny. Hvad kan du gøre for at sikre alle dine tre børn kvalitetstid i hverdagen?

Lav gerne en ugeplan, så det bliver helt konkret for dig, hvordan det kan lade sig gøre. Kan I hver weekend sørge for, at alle tre børn får lidt alenetid med hver af jer, hvor det er muligt at have jer på tomandshånd og tage på fisketur med far, ud at shoppe skrivebord med dig eller på café og drikke kakao? Alfa og omega for hvert af dine børn er, at du hver dag har tid til at tale og have det sjovt med dem og ser dem som de små mennesker, de er. Så de hver især føler sig elsket, forstået og fuldstændig okay som dem, de er.

7. Hvilke karriereplaner har du?
Gør dig klart, hvilket arbejdsliv du drømmer om, og hvor vigtigt jobbet er for dig sammenlignet med familien. Er du glad for det job, du har? Hvad er dine ambitioner, og hvordan stemmer de overens med en treer? Vær realistisk, så du ved, hvad du går ind til.

Spørg dig selv: Kan jeg blive ved med at arbejde på den måde, som jeg gør nu, hvis vi får et barn til? Vil det være muligt med et fuldtidsjob? Og skal det i så fald ligge tættere på, hvor vi bor? Eller har jeg mulighed for at gå ned i tid eller flekse mere, så jeg får mere tid med børnene?

8. Hvad vil det betyde for din krop?
Føler du dig stærk og frisk nok til en ny graviditet og en lang periode med søvnunderskud? Og er du indstillet på, at der med en treer kan gå længere tid, inden din krop ‘bliver sig selv’ igen? Overvej, hvordan du kan komme i form igen, og om det er realistisk, at der bliver tid til træningscentret, eller at du vil lave gymnastik derhjemme og gå lange ture med barnevognen.

Måske spiller din alder også en rolle for jeres beslutning. Føler du, at det er ved at være sidste udkald, eller kan I vente med at få et barn til om et par år, hvor der måske er mere overskud i familien?

9. Holder logistikken?
Forestil dig, hvordan hverdagen helt konkret vil se ud med tre børn. Både det første år på barsel og på længere sigt, når den lille ny begynder i vuggestue eller dagpleje. Hvem henter og bringer hvem, klokken hvad? Hvordan vil ugen se ud med tre unger, der går til sport og andre fritidsinteresser? Tænk også over, hvordan I kan mobilisere mere hjælp. Afstem forventninger med bedsteforældre, så I ved, hvad I kan forvente. Og overvej, om I måske har brug for en barnepige.

Men det er optimalt, at I som udgangspunkt kan klare logistikken selv og indretter jer, så I ikke er afhængige af regelmæssig hjælp fra andre – ellers kan I let komme til at hænge I en klokkestreng.

10. Hvad vil det betyde økonomisk?
En uvurderlig treer skal selvfølgelig ikke gøres op i kroner og ører, men det kan være rart for jer at se på, om et barn til vil ændre jeres jobliv og indtægter – for eksempel hvis en af jer drømmer om at gå ned i tid.

Tænk også på, hvordan jeres økonomiske situation ser ud lige nu. Er I tilfredse? Har I I det store hele mulighed for at leve, som I ønsker, og komme på de ferier, I gerne vil? Og hvordan vil det se ud, hvis I bliver en mere i familien: Har I plads nok, og er det fint, at ungerne deler værelse? Kan I beholde bilen? Eller har I brug for en større? Læg gerne et budget, hvor I er opmærksomme på eventuelle ændringer af indtægter og udgifter til vuggestue, og læg en plan for, hvad I vil prioritere, og hvordan I ønsker, jeres økonomi skal se ud.

Stadig i tvivl om barn nummer tre?

Er du stadig lidt i tvivl efter at have taget testen? Måske har både du og din mand lyst til barn nummer tre, men mangler overskud og gode nok fysiske rammer. Er det tilfældet, så snak sammen ud fra følgende spørgsmål. Læg også en tidsplan, så I har et mål for, hvornår de største forhindringer skal være ryddet af vejen.

1. Hvad vil det give jer som familie at få barn nummer tre?

2. Hvad forhindrer jer i at få barn nummer tre nu? (Brainstorm, så I får alt med!).

3. Hvordan kan I overkomme de forhindringer?

Kilde: Margrethe Brun Hansen, børnepsykolog.

LÆS OGSÅ: Bliv hurtigt gravid med nummer to

LÆS OGSÅ: Sådan føles det at være spirtny mor