Søvn
SPONSORERET indhold

Bedre søvn - nu!

Det er tortur at sove elendigt hver eneste nat. For dit barn og bestemt også for dig. Første skridt mod roligere nætter er faktisk, at du beslutter dig for, at nu skal I sove godt!

Af: Sofie Winther Askgaard, Vores Børn, september 2013.
26. nov. 2013 | Børn | Vores Børn

‘Sov nu, for helvede!’ Er du også kommet til at råbe af baby, når du for tyvende gang vugger ham i søvn? Du er ikke den eneste, for det er, hvad søvnmangel gør ved os, forklarer sovecoach Jeanette Wegge-Larsen.

Læs, hvordan sovecoachen lærte lille Noah at boble igennem

“Der er en grund til, at man bruger søvnafbrydelse som tortur. Det får folk til at sige og gøre ting, de ikke ellers ville have sagt og gjort, og det gør forældre med søvnmangel også.”

Uden søvn dur mor ikke

Børn helt op i skolealderen har brug for at sove mellem 10 og 12 timer om natten for at kunne udvikle sig optimalt. Mange børn får bare slet ikke den søvn, og det kan give problemer med trivsel, sociale evner og indlæring. Men voksne har også brug for at sove.

“Søvnmangel hos forældre giver de samme udfordringer som hos børn. Vi bliver ude af stand til at træffe fornuftige beslutninger, og vi får sværere ved at koncentrere os,” siger Jeanette Wegge-Larsen, der mener, at alle bør lære deres børn at sove selv, selv om det kan være svært at være den onde mor, der nægter sit barn at sove i smørhullet, i armene eller ved brystet.

LÆS OGSÅ: Søvn: Sådan får du junior til at sove længe

“Det er ikke synd for dit barn. Evnen til at sove selv er den bedste gave, du kan give dit barn. Når trætte børn ikke kan finde ro, forsøger de nemlig at holde sig vågne ved at producere adrenalin, og du oplever måske, at de ‘klatrer på væggene’ – og det er synd for dem.”

Du er ikke en dårlig mor

Du har sikkert hørt, at nu er du småbørnsmor, og så sover man ikke. Men der er forskel på at amme eller give flaske om natten de første måneder, og på et barn, der ikke kan sove selv uger, måneder eller år efter nyfødt-perioden. Der er også forskel på, hvor meget overskud hver enkelt familie har til at undvære søvn, siger sovecoachen.

“Når du får et barn, får du også en portion overskud, men det er forskelligt, hvor lang tid det varer. Jeg har familier, der opsøger mig efter tre måneder, og familier, der kommer efter flere år.”

LÆS OGSÅ: Børnebøger: Se alle de største klassikere, som dit barn elsker

“Når dit barn ikke sover, slår du måske dig selv i hovedet over, at du ikke gør det godt nok. Men du er ikke en dårlig mor, fordi dit barn ikke sover fra syv til syv,” slår Jeanette Wegge-Larsen fast.

Lær dit barn at sove

Er du klar til at gøre noget ved det nu? Det er sovecoachens første spørgsmål til dig, der vil lære dit barn at sove.

“Du er nødt til at ville projektet hundrede procent. Hvis du synes, at det er synd for dit barn, så mærker han det. Du er nødt til at udvise sikkerhed og være overbevisende, siger sovecoachen. Selvfølgelig skal du altid se på, hvordan dit eget barn har det, og de vigtigste forudsætninger for at få succes med sovetræning er, at den lille ikke har smerter eller er sulten. For når de er mætte, tilfredse og har det godt – så kan alle børn lære at sove.”

LÆS OGSÅ: Løsningen på 5 klassiske søvnproblemer