
Blog: Langtids amning! Hvordan skete det lige?
Blogger og sangerinde Pernille Georgi synes ikke, at det bør være et tabu, hvis man ammer sit barn i lang tid. For hende bør man frit kunne vælge, som man har lyst, uden at samfundet ser skævt til én.
Faktaboks
Pernille Georgi er til hverdag mor til tre børn. Willam på 13, Oliver på 8 og Emma på 1. Hun er netop flyttet hjem til Danmark sammen med dem og sin kæreste.
Hun er bedre kendt som den ene halvdel af popgruppen Me&MY, der i 90’erne “Dub-I-Dub’ede” på scener over hele verdenen.
Hun blogger for tiden om livet som mor på pernillegeorgi.com
Sagen er den, at jeg er rævestolt over at have været så priviligeret overhovedet at kunne amme alle mine unger.
Drengene stoppede helt naturligt. William var lidt under et år og sagde ikke et pip til det. Oliver var 8 måneder, og det gik også uden så meget som et kvæk! Jeg husker tydeligt, at jeg faktisk blev sådan lidt små-fornærmet, når det nu betød så meget for mig.
Men med Emma har historien været en helt anden. Jeg har nemlig kæmpet lidt af en kamp for at stoppe. Dels fordi jeg egentlig gerne ville have min krop tilbage for mig selv, men også fordi hun havde vænnet sig til hygge-amning om natten! Og DET er altså hårdt.
LÆS OGSÅ: Brysternes udvikling: Fra undfangelsen til efter amning
Det er så let at komme ind i den rytme. Hun græd meget højt, hvis jeg ikke lige havde frisk bryst-mælk på menuen. Og det gik jo så hurtigt, hvis “mini-baren” var åben. Så det var den løsning, jeg valgte for ikke at vække hele huset!
Faktaboks
WHO´s anbefalinger
WHO anbefaler mødre over hele verden at fuldamme spædbørn de første 6 mdr for at opnå optimal vækst, udvikling og sundhed. Derefter bør de gives supplerende fødevarer og fortsætte amningen op til 2 års alderen eller derover.
Den seneste systematiske undersøgelse af evidens på dette område, blev offentliggjort i 2009 (“Optimal duration of exclusive breastfeeding (Review)”, Kramer MS, Kakuma R. The Cochrane Library, 2009, Issue 4).Undersøgelsens resultater, som inkluderer to kontrollerede forsøg og 18 andre studier foretaget i både udviklingslande og industrialiserede lande, støtter WHOs nuværende anbefalinger.
Kilder: WHO og ammenet.dk
LÆS OGSÅ: Amning og flaske
LÆS OGSÅ: 10 spørgsmål om amning
LÆS OGSÅ: Morlykken der lod vente på sig