Bye, bye bryst

Bye, bye bryst

Måske hygger du dig med det. Måske har du snart fået nok. Uanset hvad, så stopper amningen en dag. Men hvad nu hvis baby vil stoppe, før du selv er klar? Hvornår er det okay at stoppe? Sundhedsplejersken giver dig svar på de 10 vigtigste spørgsmål om ammestop.

1. Hvornår er det tid til at stoppe?

“Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du ammer hele det første år, men allerede fra nimånedersalderen skal hyppigheden af amningen ned for at gøre plads til andet mad. Derudover er det altid lettest at stoppe amningen, når både du og dit barn er enige om det. Nogle børn vil således selv sige fra inden for det første år.”

2. Kan jeg stoppe for tidligt?

“Det afhænger af, hvem du er. Amning er godt, og det er godt at amme barnet fuldt ud, indtil barnet begynder med skemad. Men det er ikke amning for enhver pris, og hvis du som kvinde vælger ikke at ville amme dit barn, så er det også okay. Du er naturligvis en lige så god mor, selv om du ikke ammer længere. Der kan jo være mange grunde til, at du stopper amning tidligt eller helt fravælger at amme.”

3. Hvis mit barn er klar til at stoppe før mig?

“Hvis dit barn er godt i gang med familiemad og fint kan indtage sit mælkebehov på anden vis, og derfor afviser brystet, så må du følge barnet i det. Så må du se på det lille, dejlige menneske, du har, og glædes over alt det gode, amningen gav.

Samtidig må du glædes over at have et barn, som udvikler sig hele tiden, som bliver et selvstændigt væsen, og som stille og roligt skal adskille sig mere og mere fra dig. Det er tegn på en sund udvikling og derfor ikke noget skidt. Men naturligvis er det okay at savne amningen en gang imellem, det er helt naturligt.”

4. Er det bedst at trappe ned, eller skal jeg stoppe fra den ene dag til den anden?

“Som udgangspunkt er en nedtrapning klart at foretrække. Det er vigtigt, at din mælkemængde stille og roligt får mulighed for at tilpasse sig barnets ændrede behov, så du ikke pludselig sidder med overfyldte bryster, som ikke bliver tømt. Samtidig er det godt for barnet, at tingene sker gradvist og efter barnets behov.

Er dit barn otte måneder, eller derover, kan det dog have meget svært ved at forstå, hvorfor det nogle gange får lov og andre gange ikke. Det betyder, at dit barn kan blive utrolig frustreret og ulykkeligt, når du siger nej, og her kan du i nogle situationer være nødt til at nedtrappe amningen meget hurtigt eller tage en kold tyrker.”

5. Hvad gør jeg, hvis mit barn bliver utrøsteligt over nedtrapningen?

“Hvis det er et barn, som ammes så meget, at det tager pladsen for den egentlige mad, så vil du være nødt til fortsat at holde igen med at tilbyde barnet brystet, men må så tilbyde barnet noget andet, det kan spise og drikke.

Hvis det drejer sig om, at barnet søger tryghed og nærhed, så kan barnet sagtens få dette ved at ligge i favn, blive vugget og kærtegnet. Der kan også være situationer, hvor barnet må tilbydes brystet kortvarigt, få roen og atter blive afslappet, hvorefter du så kan forsøge at lirke brystvorten ud af munden på barnet, så barnet ikke fylder sig med mælk.

Denne metode kan være god, når barnet bliver så gammelt, at det er relevant at trappe ud af natamningen.”

Læs videre på næste side >>

6. Hvad giver tryghed og nærhed, når jeg ikke ammer mere?

“At være tilstede for dit barn, både fysisk og mentalt. Lytte til dit barn, og søge at finde ud af hvorfor det græder, hvad det har brug for og så søge at stille dette behov bedst muligt. Du skal give dit barn masser af fysisk kontakt og berøring, også når du ikke ammer.”

7. Skal mit barn efterfølgende drikke af glas eller flaske?

“Det kommer helt an på, hvor gammelt barnet er. Hvis barnets mælkebehov fortsat er meget stort, så vil det være nødvendigt at tilbyde mælk af en flaske. Hvis barnet har en alder, hvor det godt kan drikke af en kop, spise tykmælk, ost og lignende, og på den måde via kosten få dækket sit mælkebehov, så behøver du ikke introducere barnet for en flaske, men kan nøjes med en kop.”

8. Hvad hjælper mit barn til at undvære brystet?

“I begyndelsen vil det være godt fortsat at tilbyde brystet efter skemad, da det fortsat er vigtigt for barnet at få mælken, og samtidig er mælken med til at holde maven i gang. Men i takt med, at barnet begynder at spise en fuld portion skemad, så vil det selv begynde at afvise brystet, når det efterfølgende tilby-des.

På den måde vil barnet selv begynde at vælge amningen stille og roligt fra. Derudover hjælper din stemme, dine kærtegn. Nogle gange hjælper en sut også, men det afhænger helt af situationen, og hvor gammelt barnet er.”

9. Komælk eller erstatning når amningen stopper?

“Barnet skal have modermælk eller modermælkserstatning, til det er et år. Du kan fra seksmånedersalderen bruge en lille smule sødmælk i madlavningen, så familien kan spise det samme. Hvis du laver en portion kartoffelmos til hele familien, og den er lavet på sødmælk, så behøver du ikke lave en speciel ret til den lille.

Først efter nimånedersalderen kan komælk udgøre en større del af indtaget, men barnet bør stadig have modermælk eller modermælkserstatning helt frem til 12-månedersalderen.”

10. Skal jeg give mit barn væske om natten i nedtrapningsperioden?

“Nogle gange hjælper det at give barnet en lille smule vand om natten, når man arbejder på at få fjernet natamningen. Det kan være rart for far at kunne give barnet lidt, hvis det er ham, der skal tage tørnen, men det er ikke noget, man skal. Barnet kan efter seksmånedersalderen ernæringsmæssigt få sit behov for væske og mad stillet i løbet af dagen og aftenen og behøver således normalt ikke ekstra væske om natten.”

Kilde: Helen Lynge Hansen, sundhedsplejerske, certificeret ammerådgiver NetSundhedsplejerske.dk