Glad baby
SPONSORERET indhold

Det gør din baby lykkelig

Perlende latter og glad klukken. Øh, ikke hele tiden vel? Nogle dage er det mest knirken og utilfredse grynt. Se vores guide til at gøre din baby mere lykkelig.

Af:: Rikke Folm Berg Foto: Nimastock
02. mar. 2012 | Børn | Vores Børn

Nåh, lille mus, er du sulten?” siger du og tilbyder din baby en tår mælk. Men nej.

“Er der noget i bleen?” forsøger du. Heller ikke. “Er du mon træt?” Så snart baby lægger hovedet på puden, klapper øjnene i. Det var altså en lur, din lille skat havde brug for.

Det kan være lidt af en gættekonkurrence at finde ud af, hvorfor baby knirker og grynter utilfreds. Nogle dage trasker du måske rundt med en mæt og frisk, men jævnt hen vranten baby i armene, der bare ikke virker særlig lykkelig.

LÆS OGSÅ: Babyer foretrækker lyse stemmer

Trøst dig med, at hvorvidt dit barn er lykkelig ikke står og falder med, at du gætter hvert eneste behov lige på minuttet.

“Det er din beskyttertrang, dine instinkter, din kærlighed, din følelsesmæssige åbenhed over for din babys signaler og reaktioner og din tilgængelighed, der gør, at du får et spædbarn i harmoni og balance,” forklarer psykolog Charlotte Clemmensen.

Så selv om din baby kom til verden uden manual og uden sprog til at fortælle dig, om hun er glad, så tag det roligt. Så længe du prøver dig ihærdigt frem, gør du det helt perfekt.

Tæt på den lille krop

Du kan dog godt gøre noget aktivt, hvis du vil have lidt flere timer, hvor baby stråler af glæde.

“Din lille baby har, som ethvert andet spædbarn, brug for kærlighed, nærvær og omsorg,” siger Charlotte Clemmesen.

LÆS OGSÅ: Pas godt på din babys ryg

Du gør derfor din baby godt, hvis du lader hende ligge tæt ind til din krop, aer hende på håret, holder hendes hånd og nusser og kysser hende, alt hvad du kan slippe af sted med. Dit lille pus kan også blive helt opstemt, når du holder hendes hoved i din hånd og kigger ind i hendes øjne, for så mærker hun dit nærvær. Ligesom kærlige ord er sød musik i de små ører.

“Allerede når baby er et par uger gammel, kan hun genkende stemmer og lyde,” fortæller Charlotte Clemmensen.

Giv dig god tid, når I skal ‘snakke’. Baby er nybegynder og skal først til at lære, hvordan man skiftes til at ‘sige noget’. Smil til hende, og vent tålmodigt. Når hun smiler tilbage, har I allerede en ‘samtale’ kørende, hvor dit barn giver udtryk for noget, som du afkoder og sender en god vibration tilbage på.

“Det gælder om, at du er aktiv og lydhør over for dit barns behov, og at du får udvekslet nogle positive signaler med din baby,” råder Charlotte Clemmensen.

Ræk lige tunge, mor!

Glem alt om, hvad andre (din mand) tænker, og skær sjove grimasser til baby. Små størrelser kommer i perlehumør, hvis du indbyder til række-tunge-leg. Giv baby god tid til at studere, hvad det dog er, du gør med den spændende tunge. Måske kan hun efterligne dig ved at række sin egen tunge ud. Vupti – nu leger I jo sammen!Du kan også lege ‘nu kommer der en lille mus og kilder dig!’. Hvis dit barn hviner af fryd, når du ælter de begyndende små deller, er det en succes. Gentag legen igen og igen. Det er dog vigtigt, at du holder øje med, hvornår dit barn har fået nok.“Du skal lade dit barn være i fred, når det har fået nok kontakt,” siger Charlotte Clemmensen og forklarer, at du skal respektere, når baby lukker øjnene eller vender hovedet væk.

Gråd er kommunikation

Lad dig ikke slå ud af, at din lille engel indimellem græder. For det gør babyer.“Det betyder ikke, at hun er en ulykkelig baby. Gråd er blot hendes mulighed for at lade dig vide, at hun lige nu har det for varmt eller er utilpas, sulten, våd i bleen eller træt.”Hvis du synes, at din baby græder rigtig meget eller utrøsteligt, kan der selvfølgelig være en mere alvorlig årsag til det, og så skal du have fat i jeres læge eller sundhedplejerske.“Men hvis dit barn blot græder for at fortælle noget og så stopper igen, når du har mødt hendes behov, er alt fint,” fastslår Charlotte Clemmensen.Heldigvis bliver det nemmere og nemmere for dig at finde ud af, hvad i alverden det er, din baby prøver at sige.“I takt med at baby bliver ældre, bliver gråden mere nuanceret, og du bliver hurtigt en ren ekspert i at tolke, om gråden skyldes sult, træthed eller irritation,” lover Charlotte Clemmensen.

Lykkeligt glimt i øjet

Selv om du slår knude på dig selv for at gøre det bedste i verden for din øjesten, spekulerer du måske stadig over, hvordan du kan vide, om baby er lykkelig.“Du vil vide det, fordi din baby emmer af velvære, når hun har det godt,” forklarer Charlottte Clemmensen. Du kan se et glimt i øjet, mærke, at den lille krop er afslappet, og måske høre små hyggelige pludrelyde.“Hvis dit barn er veltilpas, vil hun også vokse, spise og sove, som hun skal,” siger Charlotte Clemmensen. Det gælder derfor om, at du er opmærksom på dit barns kropssprog.“Det kommer helt af sig selv for langt de fleste. I det øjeblik du bliver mor, bliver dine sanser nemlig skærpet til det yderste. Så holder du øje med, hvordan dit barn har det: Når hun er i armene på andre, når hun sidder på dit skød, og selv når hun sover, og du måske kan finde på at tjekke, om hun trækker vejret.”Ifølge psykologen er det derfor et spørgsmål om at have modet til at kigge på sit barn og spørge sig selv: Ser hun glad ud? Ser hun tilfreds ud? Ser hun udhvilet ud?

Hvis du er ked af det

Selv om du nogle gange tager dig en tudetur, fordi det hele er lidt hårdt og uoverskueligt på barsel, sender du ikke baby durk ned i mørket.

“Dit barn tager ikke skade af, at du har en dag, hvor du synes, at alt er forfærdeligt og svært,” beroliger Charlotte Clemmensen. Desuden er det almindeligt, at søvnmangel, udmattelse og hormoner, der går bananas, kan få tårerne til at flyde engang imellem. Men selvfølgelig kan baby mærke dine sindsstemninger.

Så hvis du får en efterfødselsdepression, hvor du bliver grådlabil og har svært ved at give nærvær, skal du søge hjælp. For så kan hverken du eller baby fungere. Men en dårlig dag kan vi alle have. Det er ikke nok til at ødelægge humøret hos en glad og fro baby for andet end et splitsekund.

“Hvis du blot stikker din skat et smækkys, når du er færdig med din lille tudetur, så bliver baby hurtigt henrykt igen.”

LÆS OGSÅ: Tag et kig ind i babys hjerne

LÆS OGSÅ: Følg din babys tigerspring

LÆS OGSÅ: 24 råd om din babys gråd