Spørg lægen: "Er børneeksem arveligt?"
Foto: Getty Images Er børneeksem arveligt - og vokser man fra det?

Spørg lægen: "Er børneeksem arveligt?"

Mit barnebarn på tre år har fået konstateret børneeksem. Så vidt jeg ved, har vi ikke haft den slags i familien tidligere, så det er vel ikke arveligt? Han er ret generet af det og har store pletter, der klør.

Mit barnebarn på tre år har fået konstateret børneeksem. Så vidt jeg ved, har vi ikke haft den slags i familien tidligere, så det er vel ikke arveligt? Han er ret generet af det og har store pletter, der klør. Vokser han fra det, eller skal han have det for altid?

Mvh Mormoren

SVAR:

Børneeksem kaldes også astmaeksem eller atypisk dermatit. Man kender ikke med sikkerhed årsagen til lidelsen, men flere forskellige faktorer kan spille ind. Man kan se astmaeksem ved flere allergiske lidelser som astma eller høfeber. Risikoen for at få det er større, hvis forældre eller søskende har astmaeksem, høfeber eller astma. Så der er helt klart en arvelig tendens.

Astmaeksem er er ret almindelig hudsygdom, som først og fremmest rammer børn. Op mod 20 % af alle børn og unge har børneeksem. Forekomsten er steget ganske meget de sidste 30 år, hvilket sandsynligvis skyldes miljø og livsstilsændringer.

LÆS OGSÅ: Guide: Sådan gør du, når dit barn har feber

Symptomerne er et tørt, kløende eksem, der hos mindre børn oftest er beliggende i bøjefurerne i knæhaser, albuer og håndled.

Sygdommen kan ikke helbredes med behandling, men symptomerne kan holdes nede. De vigtigste behandlingsmidler er fugtighedscremer, som i perioder suppleres med binyrebarkhormoncreme. Er dette ikke tilstrækkeligt, findes der andre typer behandling, som typisk foregår hos hudlægen. Man kan som sagt ikke kurere lidelsen, men omkring 60 procent vokser selv fra sygdommen, inden de når puberteten.

Med venlig hilsen Mette Aaboe

LÆS OGSÅ: 6 ting du skal vide om varmeknopper

Om lægen

Læge Mette Aaboe skriver hver uge i Hjemmet om, hvad hun oplever i sin praksis og i Lægevagten. Desuden svarer hun på udvalgte spørgsmål fra Hjemmets læsere. Mette Aaboe er den eneste, der ser brevene, og spørgsmålene offentliggøres under mærke. Skriv til: laegen@hjemmet.dk

Se, hvad vi ellers skriver om: Børnesygdomme og Sygdom