Kom god i gang med amningen
Foto: Nimastock Det ultimative for at skabe en god amning er, at du lader baby være tæt, tæt på dig det meste af døgnet.

Amning

Få en god start på amningen

Vil du gerne amme? Så er det en god ide at forberede dig på tiden lige efter fødslen, så du får skabt en sund tilknytning til din baby – og dermed en rolig start på amningen.

Måske har du allerede lagt en plan for, hvordan din fødsel skal forløbe. Hvilken smertelindring du vil – og ikke vil – have. Hvilken rolle din kæreste skal spille i de forskellige faser. Hvilken stilling du gerne vil føde i. Men har du også overvejet, hvordan de første timer og dage, efter at dit barn er kommet til verden, skal foregå?

Ifølge ammekonsulent på Hvidovre Hospital Stine Roldgaard kan det være godt givet ud at gøre dig nogle overvejelser om netop det – i god tid inden det går løs. For din egen og babys skyld – og for omgivelsernes, så de ved, hvor meget og hvor lidt I gerne vil have fred i starten.

De allerførste timer og dage efter fødslen er nemlig altafgørende for den tilknytning, du skaber til dit barn. Og tilknytning er tæt forbundet med amning. Hvis du har et ønske om at amme, er det derfor en god ide at afsætte tiden lige efter fødslen til det og kun det: at amme din baby.

LÆS OGSÅ: Amning: Alt om modermælk

– Du kan ikke have tjek på det hele, hvis du skal amme. Prøv at slippe alt muligt andet end at være tæt sammen med dit barn, råder Stine Roldgaard og fortsætter: Du skal selvfølgelig sørge for at komme på toilettet og for at få noget at spise og drikke. Men accepter, at du ikke kommer på nettet eller kan besvare telefonopkald, og at der ikke nødvendigvis ser godt ud derhjemme.

Faktaboks

Inden du føder, er det en god ide at melde ud til familien, hvordan I ser den første tid for jer. Nogle kan sagtens deltage i familietamtam, for andre er det for overvældende.

Forklar bedster og andre slægtninge, hvordan I gerne vil indrette jer, så I skaber tilknytning, ro og en god ammestart.

Bedsterne er vigtige personer i dit barns liv, og de skal lukkes ind – men behøver ikke sidde med baby i timevis. Lad dem nusse lidt, og lad så baby komme tilbage til dig.

Måske har de ikke selv ammet, måske har de glemt, hvordan det er, og synes, I er hysteriske. Men hold fast i det, I kan mærke er rigtigt.

Far må vente

En vellykket amning kan tage dage at etablere. I den sammenhæng er det vigtigste, at du tror på, at du kan. Ifølge Stine Roldgaard er det en forsvindende lille promille af kvinder, som rent fysisk ikke kan amme. Så kan der være andre grunde til, at det ikke kan lade sig gøre, eller at du ikke ønsker det. Men hvis du satser på at amme dit barn, så gør den indsats, der skal til. Her er de første timer efter fødslen essentielle.

– Er din fødsel ukompliceret, kan du få barnet op at ligge på dit bryst med det samme, siger Stine Roldgaard og råder til, at du venter med at give den lille tøj på  og med at få baby målt og vejet.

– Lig sammen i fred, ro og dæmpet belysning. De første timer er ekstremt følsomme – her skaber I den tilknytning, som er tæt forbundet med den efterfølgende amning, forklarer hun og understreger, at det er kontakten mellem dig og baby, der lige nu er vigtig for at få amningen i gang. Far skal nok komme rigeligt på banen senere.

LÆS OGSÅ: Knibeøvelser – styrk din bækkenbund

Når I er kommet hen på barselsgangen, er det stadig en god ide at ligge så meget sammen med din baby, som du overhovedet orker. Gerne uden for meget tøj på, så I opnår den givende hud-mod-hudkontakt, der stimulerer både dine og babys kropslige impulser. Giv jer tid. Der er ikke andet, I skal nå. Hvis dit barn ikke sutter efter fem minutter, betyder det ikke nødvendigvis, at det ikke sultent. Vær tålmodig. Måske går der en time, før den lille begynder at sutte.

Vær tæt på baby

– Hvis dit barn falder i søvn, så lad det ligge hos dig. Mange tror, det er bedre at lade baby sove i fred i vuggen, men det er der ingen grund til, med mindre du selv har behov for at få hænderne fri, forklarer Stine Roldgaard.

Du kan føle dig euforisk efter en fødsel, nærmest ‘høj’. Det skyldes de hormoner, der bliver frigivet i din krop under fødslen. Man kan sige, at det er naturens måde at sørge for, at du har energi til at være der 100 procent for dit barn i de første vigtige dage. Når mælken så begynder at løbe til, og amningen er i gang, overfalder trætheden dig, og her har far og eventuelt andre familiemedlemmer mulighed for at komme i vælten.

Selv om langt, langt de fleste kvinder rent fysisk er i stand til amme, oplever Stine Roldgaard alligevel, at mange har svært ved det. Det skyldes, mener hun, at 90 procent af amningen foregår ‘nord for brysterne’ – altså oppe i vores hoveder.

LÆS OGSÅ: Elsk din krop, mor!

Slå hjernen fra

Hvis du kan, så prøv at slå hjerne og fornuft fra, og lyt til din krops instinkter. Nogle oplever for eksempel en pludselig aggressiv følelse, et ‘løvemor-instinkt’, hvis et familiemedlem, som er på besøg på barselsstuen, sidder med babyen i længere tid eller går væk fra dig med den. Det er en sund og ganske naturlig impuls, der fortæller dig, at dit barn har behov for at være ultratæt på dig de første dage efter fødslen.

Der er ingen grund til at undertrykke den urkraft – bed hellere om at få dit barn tilbage, og lig eller sid tæt med det, så meget du selv har energi til. Lav en stille hule Hvis du har haft en hård fødsel – hvis dit barn for eksempel bliver taget med kop eller ved kejsersnit, hvis der er mange mennesker omkring jer på fødestuen eller andet forstyrrende – kan det udløse stresshormoner hos både dig og baby.

Stressen kan aflede de naturlige impulser og instinkter, som både du og dit barn har, og for eksempel resultere i, at dit barns sutterefleks bliver hæmmet. Måske virker barnet slet ikke sultent eller interesseret i at sutte. Det kan også være, at opholdet på hospitalet har været hektisk, eller at det har stresset jer at skulle ud og hjem. Baby er måske urolig eller apatisk. Så gælder det om at starte forfra derhjemme, og det kan heldigvis lade sig gøre i flere dage efter fødslen at få en god amning op at stå.

Faktaboks

…du kan ringe til en privat ammerådgiver døgnet rundt? Find ammerådgivere på Forældre & Fødsels hjemmeside, Fogf.dk. Din mand, din mor og alle andre kan også ringe, og det er gratis.

LÆS OGSÅ: Tænker du stadig på din fødsel?

– Når I kommer hjem, så læg dig i sengen. Stabl dig behageligt op, så du er tilbagelænet og ligger rart, råder Stine Roldgaard.

Sluk telefonen, dæmp belysningen, og skab en stille ‘hule’. Lad din baby ligge på dit bryst – gerne kun i ble med en dyne eller et tæppe over sig. Prøv, om barnet vil sutte, og hvis ikke, så lad det falde i søvn hos dig. Prøv at geare helt ned, og drop alt, hvad der kan droppes af aftaler og forpligtelser, selv om det kan være drønsvært.

Du er det bedste for dit barn

Dit barn bliver måske uroligt, begynder at græde og vil ingenting. Så kan det hjælpe, at far går en runde med den lille og laver et ‘miljøskift’ – og så tilbage i hulen hos dig igen. At ligge hud mod hud er den allerbedste måde at stimulere de naturlige reflekser og genskabe roen omkring jer.

– Husk, at du er det bedste for dit barn, understreger Stine Roldgaard, og fortsætter: Bevar selvtilliden, og tro på, at det nok skal lykkes, fortsætter hun og råder til, at du malker ud jævnligt for at holde gang i mælkeproduktionen, hvis baby ikke sutter ret meget i starten.

Når dit barn først kommer i gang med at sutte, kan det tænkes, at du skal amme 12 eller 16 gange i døgnet. Det er helt okay. Prøv at finde ro med, at det er det, du skal bruge din tid på lige nu – og ikke så meget andet.

Faktaboks

Tag ansvar for din amning

…DE FØRSTE DAGE Beslut allerede inden du føder, hvordan de første dage med dit barn skal være.

…GLEM LIGESTILLINGEN Far er vigtig, men lige nu og her er du vigtigst.

…TAG TETEN PÅ FØDESTUE Du bestemmer selv, hvornår dit barn skal have tøj på, hvornår det skal måles og vejes, og om det skal ligge i vuggen eller hos dig.

…MODERMÆLK Tag stilling til, om dit barn må få modermælkserstatning med det samme. Det kan være nødvendigt, men spørg personalet, om det er muligt at se tiden lidt an, hvis du ikke har det godt med det.

…SLÅ HJERNEN FRA Lyt til dine instinkter. Tro på, at du kan klare amningen selv, inden du tilkalder hjælp fra personalet.

…RUM BABYS GRÅD Vær ikke bange for, at dit barn græder. Hav tillid til, at den lille kan finde ud af at sutte, hvis du har tålmodighed.

…DROP FACEBOOK Brug din ‘efterfødselseufori’ på dit barn – drop Facebook, telefoner og anden kommunikation med omverdenen de første dage efter fødslen. …VÆLG DINE BESØG Bestem selv, hvornår du er klar til at få besøg, og hvordan det skal foregå. Ingen har ret til at holde dit barn.

…GIV FLASKE Husk, at amning ikke behøver at være 100 procent. Oplever du udfordringer, kan du amme 90 eller 70 eller 50 procent og give flaske for resten. Det gør dig ikke til en dårlig mor.

Se, hvad vi ellers skriver om: Amning, Barsel, Gravid, Mor og Fødsel