Fri amning eller kvoter?

Fri amning eller kvoter?

Da du var barn, blev du måske ammet efter en stram tidsplan og uden slinger i valsen. Men hvad siger eksperterne om amning i dag?

SUNDHEDSPLEJERSKE HELEN LYNG HANSENS 10 GODE RÅD OM AMNING

1. Hvor mange gange i døgnet skal jeg amme?

Nyfødte regulerer selv deres sult, så du skal amme lige så tit, den lille har lyst. Herfra er det seks til 10 gange i døgnet. Ellers kan du cirka regne med følgende ud fra barnets alder:

  • 6 måneder: fem-seks amninger (også selv om baby får skemad)

  • 7 måneder: fire amninger

  • 8 måneder: tre amninger

  • 10 måneder og frem: to amninger

2. Hvordan ved jeg, at baby er mæt og færdig med at sutte?

Det afhænger af barnets alder og din nedløbsrefleks, men de fleste børn vil have behov for at die 20-30 minutter ved ét bryst. Herefter kan du skifte ble, så baby vågner lidt op igen og så tilbyde det modsatte bryst.

Det er nok, når din baby slap og tilfreds siger tak for mad ved at trække sig væk med mælk i mundvigen.

3. Kan det være rigtigt, at jeg hele tiden skal skifte bryst?

Det er rigtig vigtigt, at din baby får lov at spise færdig ved hvert bryst.

Den første mælk er tynd og slukker kun tørsten. Den efterfølgende mælk er tykkere og mere næringsrig, og til sidst kommer den del, der er som fløde.

Barnet har brug for alle dele af mælken: Den vandholdige mælk, når det er tørstigt, og den lidt federe mælk, som mætter og giver ro i maven. Fløden giver skønne Michelin-deller, som du skal være glad og ikke urolig for – vægtkurven flader ud igen.

4. Jeg er nogle gange i tvivl, om jeg har nok mælk?

Sutter barnet? Er der rytme i lyden? Er barnet afslappet efter amning? Vil barnet spise seks gange om dagen? Er urinen klar og afføringen gul og grødet? Tager barnet på, som det skal?

Se også på dine bryster: Er de spændte inden amning og bløde bagefter? Er der forskel på det bryst, som barnet har spist ved og det, som stadig er fyldt med mælk?

Tal med sundhedsplejersken, hvis du er i tvivl.

5. Kan baby få for meget mad, eller må jeg bare amme løs?

Ja, du må! En baby kan ikke få for meget modermælk. Der er ingen restriktioner. Nogle babyers mavemund er ikke fuldt udviklet, og derfor gylper de meget. Men det er ikke, fordi de får for meget at spise.

En ammebaby kan ikke blive for tyk. Der er forskel på kvinders mælk, og noget er mere fedt, men ingen modermælk er dårlig.

6. Skal jeg så bare knappe op for brysterne, så snart baby græder?

Måske er din baby bare tørstig, og så er det en god idé at give en lille tår mælk. Baby skal altid mættes, men hvis hun tager godt på i vægt, handler det selvfølgelig også om, hvad du kan holde til.

Børn, der bruger sut, dier en gang mindre i døgnet end børn, der ikke bruger sut. Så hvis du ammer 12 gange i døgnet, kan det være rart med en aflastningssut.

Men hvis du ammer fem-seks gange i døgnet, så glem sutten imellem måltiderne og tørstslukkerne.

7. Hvis baby bare er tørstig, kan jeg så ikke give noget kogt vand?

Nej, det er ikke en god idé. Mavesækken på en nyfødt kan rumme syv-ti milliliter væske og cirka 50 milliliter, når baby er en uge gammel.

Efter en måned rummer mavesækken cirka 120 milliliter – altså lige over én deciliter. Det er ikke ret meget, så der skal kun mælk i maven.

Vand tager pladsen og giver ingen næring.

8. Er det okay, at baby tager en lur ved brystet?

Det er okay, hvis din baby er færdig med at spise – ellers ikke. For baby svarer en amning i energiforbrug til, at du skal gå op til 10. sal. Derfor falder mange spædbørn i søvn under amning og har brug for hjælp til at blive holdt i gang.

Tryk i de små håndflader eller under fødderne, eller nus i hovedbunden. Så længe baby spiser, skal det ikke blive for hyggeligt og søvndyssende. Når hun har spist ved det ene bryst, kan du gøre hende putteklar, og så er det okay at få en sov-godt-tår ved det andet bryst.

9. Baby vil sutte konstant – hvad gør jeg?

Børn vil gerne ammes tit i de perioder, hvor mælkeproduktionen skal op. Så hvis din baby søger og er utrøstelig, skal du bare lægge til. Det er et spørgsmål om efterspørgsel og udbud, og indimellem tager baby appetitspring. Det sker som regel omkring fem, 12 og 16 uger. Du får hurtigst mælkeproduktionen sat op ved at amme hyppigt frem for længe.

10. Baby er utålmodig og bokser løs på mine bryster, når jeg ammer?

Har du nogensinde prøvet at malke en ko? Uden sammenligning i øvrigt. Der skal hives og skubbes for at få mælken ud, kan jeg hilse og sige.

Der er jo hårdt arbejde for den lille at få mælken ud af dine bryster. Og børn er lige så forskellige som voksne – nogle er mere temperamentsfulde og utålmodige end andre.{fact}AMNING GENNEM TIDERNE

  • 1700-TALLET: I oplysningstiden var amning meget populært.

  • 1800-TALLET: Datidens medicinvidenskab vurderede, at amning var dyrisk. Overklassen brugte ammer. Det var også populært at give babyer suppe eller flødeblanding. Der var en spædbarnsdødelighed på 30-50 procent i denne periode.

  • 1960’ERNE: Kvinderne begyndte at komme ud på arbejdsmarkedet og føde på sygehuse. Her blev amning ikke vurderet som specielt betydningsfuldt.

  • 1970’ERNE: Amning blev styret stramt på landets fødegange. Spædbarnet blev lagt 10 minutter ved hvert bryst hos deres mor hver fjerde time. Der var dog regionale forskelle.

  • 1980’ERNE: WHO anbefalede nu officielt amning. Det blev også forbudt at reklamere for modermælkserstatning. Senere kom WHO og UNICEF med 10 skridt til vellykket amning.

  • I DAG: Ingen er længere er i tvivl om, at amning er at foretrække som føde for spædbørn og babyer både i forhold til ernæring og forebyggelse af allergier og andre sygdomme. Derudover forbygger amning brystkræft og kræft i æggestokkene hos dig.

Kilder: Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske og certificeret ammevejleder, indehaver af www.NetSundhedsplejerske.dk. Sundhedsstyrelsens ‘Vellykket amning’.{/fact}