Sådan hjælper du dit barns kreative evner på vej
Du opstiller rammerne - junior udfylder dem med bunkevis at kreative indslag. Foto: Nimastock

Sådan hjælper du dit barns kreative evner på vej

Selv om du selv tegner som en 6-årig, kan du sagtens hjælpe dit barns kreative evner på vej. Der er virkelig mange gode grunde til at forsøge.

Faktaboks

Gode redskaber betyder alt!

Farveblyanter

Tape

Limpistol (fra 6 år)

Saks

Kulørt karton

Modellervoks

Lille farvelade

Pensler

Papir

Perler

Små kurve med grankogler

Flamingokugler

Sten

Strandskaller

Glansbilleder eller udklip

Toiletruller, knapper og andre genbrugsmaterialer – kun fantasien sætter grænser!

Har du prøvet det der med at træde ind i en daginstitution, hvor børnenes fine, farverige værker hænger overalt? Har du taget dig selv i at ønske, at du var sådan en krea-type, der kunne lære dit barn at finde sin indre kunstner frem? For så at komme i tanke om, at du jo ikke ejer et gran af kreativitet og ikke aner, hvad du skulle stille op med en pensel eller en limbøtte?

Så er der godt nyt til dig fra pædagog og leder af Børnehuset Bullerby i Roskilde, Lone Ørnø, som har skrevet bogen Kreative børn – inspiration til kreative processer med børn fra 2 til 10 år.

Hun er overbevist om, at alle børn kan være kreative, og at alle forældre kan hjælpe dem på vej. Det gælder bare om at finde ud af med hvad og hvordan. Ifølge hende er kreativitet nemlig en tilstand, ikke en evne!

LÆS OGSÅ: Guide til kreativ leg

Hvis du gerne vil støtte dit barns kreativitet, er det heller ingen hindring, hvis du er vant til altid at tabe i tegn og gæt. Tværtimod. “Det kan faktisk være en fordel, hvis du ikke selv er alt for kreativ,” siger Lone Ørnø.

Stil nysgerrige spørgsmål

Ifølge Lone Ørnø er det vigtigste, at du undgår at tage styringen over den kreative aktivitet og lader dit barn selv vise vejen og bevare sin egen forestilling om, hvordan for eksempel en trold eller en engel ser ud.– Som voksen skal du være en nysgerrig tilskuer og hjælper i stedet for en dygtig lærer, der sætter standarder, som barnet ikke kan leve op til. Det får barnet bare et nederlag ud af, siger hun.Lone Ørnø anbefaler i stedet, at du sætter skub i de kreative processer ved at bruge din nysgerrighed og stille rammer og remedier til rådighed: ‘Tror du, man kan lave en engel af de her grankogler og piberensere?’ Eller bare: ‘Hvad tror du, man kan lave af det her karton og de her tøjklemmer og perler?’ kan du for eksempel spørge.LÆS OGSÅ: Krea: Aviser på den virkelig sjove mådeDine spørgsmål og dit engagement er det, Lone Ørnø mener med at sætte skub i barnets kreative udfoldelser. Det er også med til at styrke barnets selvværd.– Dit barn føler sig virkelig hørt, når du spørger i stedet for at give svaret eller facit på, hvordan man laver en mariehøne. Hvem siger, at mariehøner skal være røde med sorte prikker? Hvorfor kan prikkerne ikke være firkanter, og hvem siger, de ikke kan have flere farver? Hér tror jeg virkelig, mange voksne skal nære sig for ikke liiiige at forklare, hvordan tingene i virkeligheden forholder sig. Prøv i stedet at sige: ‘Er det en mariehøne? Ja, det kan jeg da godt se, det er!’ foreslår børnehavelederen.

Udvikler dit barns fantasi

Lektor ved Danmarks Pædagogiske Universitetsskole, Stig Broström, er helt enig i, at det er vigtigt at lade barnet være den styrende part og at give barnet plads til at udvikle sine egne billeder af virkeligheden.– Når barnet giver et dyr et unikt udseende eller en sjov farve, udvikler han sin fantasi, og fantasifulde mennesker er der stor efterspørgsel på,” siger Stig Broström.Det er dog ikke alle børn, der af sig selv kaster sig ud i de store kreationer og fantasifulde lege. Men det er så her, du kommer ind i billedet. Stig Broström understreger, at det er dig som forælder, der må understøtte og være med til at skabe rammerne for dit barns kreative udfoldelser.LÆS OGSÅ: Kreativitet: Krea-børn bliver (måske) innovative voksneHelt konkret kan du hjælpe dit barn på vej ved at gribe chancen, når han leger eller fortæller om noget, han er optaget af.“Se, det er en båd”, fortalte et barn i Lone Ørnøs institution en pædagog. Barnet viste et stykke foldet papir frem, og pædagogen spurgte, om ikke båden skulle have et lille hav at sejle på?Sammen lavede de to et hav af noget gammelt voksdug og karton, og der kom flere både til, der var lavet af både mælkekartoner, bøtter og toiletruller, og hvad de nu ellers kunne finde. Efterhånden blev det til en hel lille flåde oven på en reol, der tiltrak sig de andre børns opmærksomhed. Sidst på dagen var en lille gruppe børn i gang med at lege med skibene.

Stil små opgaver

Men hvordan finder du den rette balance mellem at hjælpe dit barn på vej og overtage legen? Hvad gør du for eksempel, når dit barn for tyvende gang spørger, ‘hvad skal jeg tegne?’ Her anbefaler Lone Ørnø igen, at du griber til barnets verden for at hjælpe inspirationen på vej.I stedet for at foreslå et hus eller en blomst, kan du for eksempel bede barnet tegne et bål som det, hans pædagoger lavede på legepladsen i dag. Hvilke farver har et bål mon?– Det handler om, at du som voksen skal give slip på dine egne forestillinger og i stedet være nysgerrig og have tålmodighed, siger Lone Ørnø.Men glem alt om, at en udenforstående skal kunne identificere farvefesten på papiret som en regnorm!LÆS OGSÅ: Leg gør børn klogeAlligevel kan du godt opstille små bundne opgaver og udfordringer, når dit barn er i det kreative hjørne. Prøv for eksempel at foreslå, at I bruger vandfarverne i dag, og at hele papiret skal være farvelagt. Eller spørg dit barn, om han vil være med til at se, hvad der sker, når man blander to farver.Eller find sammen ud af, om det kan lade sig gøre at konstruere en skrammelskulptur uden at bruge lim. De små udfordringer er med til at hjælpe dit barn til at eksperimentere sig frem med materialerne.

Skab rammer, og skaf remedier

Det er sjældent, at børn af sig selv kommer hen og beder om karton og limpistol og finder deres indre Shane Brox eller Jørgen Clevin frem. Remedierne skal være til rådighed for barnet, når ideen til billedet, skulpturen eller konstruktionen opstår.

Derfor foreslår Lone Ørnø, at du indretter en lille ‘hjemmearbejdsplads’ på dit barns værelse: Et lille bord eller lignende med en hylde med kreative remedier ved siden af. Tag et billede af, hvordan der skal se ud, når der er ryddet op, og hæng det på væggen over bordet eller hylden.

Noget af det legetøj, dit barn har i forvejen, er også kreative remedier i sig selv – tænk bare på legoklodserne!

LÆS OGSÅ: Sommerquiz for børn og barnlige sjæle

Lone Ørnøs egen søn er den lykkelige ejer af en stor samling duplo-klodser, som hans mor har sorteret farvevis i plastikkasser og stillet ved siden af et lille bord. På væggen har hun hængt print fra internettet af forskellige monumenter: Eiffeltårnet, Frihedsgudinden osv. til inspiration. Det er noget, der sætter gang i den lille bygmester!

Tvivler du stadig på dine egne evner til at sætte skub i dit barns kreativitet, kan du bladre videre, og få inspiration til fem forskellige typer aktiviteter, I kan lave sammen. God fornøjelse, og glem ikke voksdugen!

Faktaboks

10 gode grunde til at støtte dit barns kreativitet

1. Dit barn lærer at fordybe sig. Når dit barn er optaget af sine kreative aktiviteter, øver hun sig i at arbejde koncentreret med én opgave ad gangen.

2. Dit barn udvikler sig socialt. Hvis dit barn er kreativ sammen med nogen, er det med til at lære barnet at omgås andre, for eksempel når det diskuterer farver og former med de andre børn.

3. Dit barn får en alsidig personlig udvikling. Det er vigtigt, at dit barn gennem sin barndom får prøvet at lege så mange lege som muligt – og kreative aktiviteter er blot nogle af disse lege.

4. Dit barn lærer at udtrykke sig. Når dit barn maler, tegner, eller hvad hun nu gør, er det en af hendes måder at fortælle om sin verden på.

5. Dit barn lærer at forstå verden. Når dit barn har prøvet at tegne eller modellere en snegl, forstår barnet meget bedre, hvad en snegl er for noget.

6. Dit barn får hjælp til at takle hverdagens små sorger og skuffelser. Små børn har svært ved at sætte ord på deres følelser. Så er det nemmere at tegne en kriger, der er såret!

7. Dit barn får en dør ind i kunstens verden. Når dit barn selv arbejder med former og farver, vil hun lettere kunne finde glæde ved ‘rigtige’ kunstværker – og måske en dag selv udvikle et kunstnerisk talent!

8. Dit barn træner sin motorik. Når dit barn gør sig umage med limpistolen eller malerpenslen, træner hun sin motorik, og det har direkte betydning for, hvor nemt hun får ved at håndtere blyanten og dermed skrivningen.

9. Dit barn udvikler sin fantasi. Når dit barn tegner blå mariehøner eller bruger utraditionelle materialer til en engel, udvikler barnet sin fantasi.

10. Dit barn bliver klogt. Alle de forskellige evner og redskaber, dit barn udvikler gennem sine kreative sysler, er tilsammen med til at gøre barnet klog.

Kilde: Lektor ved Danmarks Pædagogiske Universitetsskole, Stig Broström.

Se, hvad vi ellers skriver om: DIY og Aktiviteter for børn