Gravid uge 11 uge 11 gravid
SPONSORERET indhold

Gravid uge 11: Dit barn kan nu smile

Du er gravid i uge 11 og kan nu få foretaget en nakkefoldsscanning. Fosteret er fuldt formet og kan åbne og lukke munden og drikke fostervand.

Af: Redaktionen Foto: Getty Images
02. jan. 2024 | Børn | Vores Børn

Maven vokser, livmoderen arbejder og inden du har set dig om, har du allerede været gravid i tre måneder.

Mellem uge 11 og uge 14 skal du til en nakkefoldsscanning, hvor du – måske for første gang – kan se din baby bevæge sig. Her vil lægen eller jordemoderen også undersøge, hvordan det går med det lille liv i maven, om der er et eller flere fostre og om dit barn kan have en kromosomfejl. Det er også her, du vil få din forventede terminsdato at vide.

Når du er gravid uge 11, måler fostret mellem 4,2-5,3 centimeter og vejer ca. 8-10 gram.

Næste uge 💚

Forrige uge 💚

Gravid uge 11: Din krop

Det er forskelligt fra person til person, hvor meget livmoderen fylder i maven, og det betyder, at der endnu kan gå uger, før du kan ane en lille babybule, hvis det er første gang, du er gravid. Er det ikke første gang, har du sandsynligvis svært ved at skjule for omverdenen, at der er en baby på vej, når du er gravid uge 11.

Har du født før, eller venter du tvillinger, kan du prøve at se, om du allerede nu kan mærke din livmoder som en lille, hård tennisbold lige over kønsbenet. Venter du dit første barn, vil livmoderen nok stadig ligge skjult i bækkenet, og derfor er det helt normalt, hvis du endnu intet kan mærke. En ting er dog sikkert: Fra nu af vil din mave kun blive større.

Læs også

Gravid uge 11: Din baby

Når du er gravid omkring uge 11, er de fleste af babyens vitale organer dannet, og i de næste måneder vil det lille foster stort set kun vokse.

Din baby svømmer lige nu rundt i din livmoder, hvor der er god plads, og det lille foster bevæger fingrene og kan nu åbne og lukke munden. Han eller hun øver sig også på at drikke fostervand.

Næsen har netop fået to hulrum, og øjnene er så godt som færdigdannede, selvom de stadig holdes lukkede. De åbnes først, når øjet er helt færdigt i 26. uge.

Nyrerne er også begyndt at fungere, hjertets fire kamre arbejder og kredsløb og lunger er i fuld gang med at forgrene sig. Imens kan din baby nu smile, men det er stadig en helt ufrivillig bevægelse.

I denne uge får fosteret også sine første sansepåvirkninger fra huden, og han eller hun flyder nu rundt i fostervandet uden fornemmelse af vægt eller tyngdekraft. I de kommende uger vil fosteret vokse med cirka 1,5 mm om dagen.

Læs også

Gravid uge 11: Tegn på graviditet

Du skal ikke være overrasket, hvis humøret svinger på nuværende tidspunkt. Du føler dig nok sårbar og mere nærtagende end normalt, og der kan være kort mellem latter og gråd. Det skyldes de mange hormoner i din krop.

Når du er gravid i uge 11, begynder du sikkert også at kunne mærke, at du skal tisse oftere, end du plejer. Du kan dels skylde skylden på hormonændringerne, dels på din voksende livmoder, som trykker på blæren i bækkenet.

Måske er din kvalme begyndt at aftage i denne uge, men da der er forskel på gravide, er ikke alle så heldige, at de slipper nu. For nogle vil kvalmen vare længere, mens enkelte vil opleve, at den hænger ved resten af graviditeten. Er kvalmen aftaget, vil du måske mærke, at appetitten vokser.

Det kan også være, at du har mere udflåd, end du er vant til. Det er ganske almindeligt, selvom man ikke taler så meget om det og skyldes, at din krop arbejder. Skifter den farve, konsistens eller lugt, kan det dog være tegn på en betændelse, og i så fald skal du søge læge. En svampeinfektion vil give tykt, hvidligt udflåd og en eventuel kløende eller sviende fornemmelse. Er det bleggrønt eller gråhvidt med fiskelugt, kan det være en bakterieinfektion.

Det skal du vide om uge 11

Vælg graviditetstøj med omhu og husk, at det er en fordel, hvis det først og fremmest er behageligt. Samtidig gider du næppe bruge enorme summer på tøj, der kun skal bruges i et par måneder.

Et par graviditetsjeans og et par behagelige tights er en sikker investering for den gravide kvinde. Det samme er et par løse og behagelige joggingbukser, som du kan bruge helt frem til fødslen og i tiden umiddelbart efter. En stretch-kjole og nederdel kan bruges til både arbejde og fest.

Mange gravide oplever også, at de må investere i nye bh’er i løbet af graviditeten, fordi deres bryster er vokset. Du kan med fordel købe en god amme-bh, som du sagtens kan bruge under graviditeten også.

Læs også

Gravid uge 11: Sundhedstips

Er du vegetar eller veganer?

Som hovedregel er det ikke et problem at være vegetar, under din graviditet, så længe du har det godt og får alle de næringsstoffer, både du og dit barn har brug for. En god huskeregel er, at desto flere fødevarer du udelader fra din kost, desto større er risikoen for, at du ikke får de næringsstoffer, du har brug for. Når du er gravid, gælder det samme for din baby.

Sørg derfor for at spise efter de generelle kostråd og få nok protein gennem mælkeprodukter og æg eller bælgfrugter, kornprodukter, svampe og nødder. Husk også at få tilstrækkeligt med B12-vitamin – især, hvis du er veganer. Ekstra C-vitamin, calcium, zink og jern er også vigtigt for dig, der ikke spiser kød. Magnesium, omega 3 og selen skal du ligeledes huske at få nok af. Især hvis du ikke spiser fisk.

Gravid-tablet

Mange af vitaminerne får du også et tilskud af i din gravid-tablet, men husk at de ikke skal gå ind og dække din normalbalance. Vær derfor gerne ekstra omhyggelig med at sammensætte din kost, og søg eventuelt råd og vejledning.

Er du ikke veganer eller vegetar, og spiser du almindeligt sundt og varieret og tager dine graviditetsvitaminer, er du fint dækket ind.

Gravid uge 11: Til dig, der venter tvillinger

Hvis du ikke allerede kender til de to, små bankende hjerter i din mave, skal du ikke vente meget længere. Når du er i uge 11, kan du nemlig komme til nakkefoldsskanning, og det er her, de fleste tvillingemødre opdager, at de venter to børn på én gang.

Måske er du så hårdt ramt af graviditetssymptomer, at du allerede har en god fornemmelse af, hvad der foregår. Typisk vil du opleve følgende, tidlige tegn på en tvillingegraviditet:

  • Mere kvalme og opkast
  • Stor tissetrang tidligt i graviditeten
  • Mere væske i kroppen
  • Tidlig vægtøgning
  • Ekstrem træthed

Anbefalet til dig