Gravid uge 8

Foto: Getty Images Strammer bukserne en smule? Velkommen til uge 8.

Gravid i uge 8 (8+0-8+6)

Gravid uge 8: Er dine bukser begyndt at stramme?

Du er gravid i uge 8, og din krop begynder at forandre sig. Måske har du endda taget lidt på. Barnet bevæger sig og er nu på størrelse med et jordbær.

Morgenkvalmen er måske særligt genstridig og din træthed så overvældende her i uge 8, at du har brug for en middagslur til at komme igennem dagen. I så fald kunne du sikkert godt bruge en velfortjent pause på nuværende tidspunkt. Måske kan du stadig ikke mærke noget som helst og nyd du endelig det.

LÆS OGSÅ: Gravid uge 7: Har du været hos lægen?

Når du er gravid i uge 8, har du misset din anden menstruation, og bløde strømpebukser vinder sikkert over dine jeans, som er begyndt at stramme om maven.

Det lille liv inden i dig måler cirka 1,6-2,2 centimeter i denne uge. Hovedet er næsten halvt så stort som den totale længde, og dit barn vejer lige knap 2 gram.

LÆS OGSÅ: Følg din graviditet uge for uge

Gravid i uge 8

 • Din graviditetsuge: 9. uge (8+0 – 8+6)
 • Din graviditet i dage: 56-62
 • Dit barns gestationsalder: 6 uger
 • Dit barns mål: 1,5-2 gram og 1,6-2,2 centimeter (hoved-hale-mål)
 • Dit trimester: Første trimester
Scanning gravid uge 8
Foto: Jordemoder.dk

Din krop

Din livmoder er i denne uge vokset til cirka dobbelt størrelse, men det er ikke kun den, der er skyld i, at dine bukser er begyndt stramme. Det skyldes også, at der sker en ophobning af væske i kroppen omkring denne tid.

Hvor meget, gravide tager på, er dog uhyre forskelligt, og mens nogle allerede vil kunne ane en lillebitte mave i uge 8, vil andre se ud, nøjagtigt som de plejer. For langt de fleste vil det dog regulere sig hen ad vejen, så brug ikke for meget energi på at bekymre dig om din vægt.

Når du er gravid i uge 8, har din hud måske forandret sig så meget, at du må skifte hudprodukter. Det kan være, at den er blevet mere tør, fugtig eller uren, og lider du af en hudsygdom, kan du risikere, at den bliver værre – eller bedre. Der er ikke så meget andet at skylde skylden på end hormonerne, og det er fuldstændig ude af din kontrol.

LÆS OGSÅ: Derfor drømmer du om utroskab og monsterbabyer, når du er gravid

Din baby

Dit barns arme og hænder vokser hurtigt i denne uge, og fingrene kan nu skelnes fra hinanden - hvis du ellers kunne kigge ind i maven. Embryoet kan også bøje sine albuer og knæ, og det er begyndt at lave vejrtrækningsøvelser. Næse, overlæbe og gane vokser sammen, og barnet har allerede formet en tunge. Man kan også ane den lille næsetip, ligesom synsnerven nu er under udvikling.

Junior er generelt meget aktiv i øjeblikket, selvom bevægelserne endnu minder lidt om reflekser. Der er stadig så meget plads i maven, at du ikke mærker til det, men på en ultralydsscanning vil du kunne se små hop.

Når du er gravid i uge 8, har barnets hjerte opnået sin endelige form. Pulsen når også sit maksimum i denne uge og slår omkring 180 slag i minuttet. Det er mere end dobbelt så hurtigt som hos en voksen.

Selvom kønnet allerede blev bestemt ved befrugtningen, er det først nu, at urinveje og kønsorganer starter deres egentlige udvikling. Det er dog endnu ikke muligt at afsløre, om det er en dreng eller en pige ved en scanning.

LÆS OGSÅ: Alt det du ikke må: Her er de 49 officielle råd til gravide

Tegn på graviditet

Du føler dig sikkert træt og udkørt, når du er gravid i uge 8, og du har nok brug for mere søvn end normalt. Se, om du ikke kan snige en middagslur ind, og sørg for at få sovet godt igennem om natten, hvis du har mulighed for det.

Nogle kvinder vil også have forstoppelse som et symptom på graviditet i uge 8, og i så fald kan det måske hjælpe, hvis du spiser mindre måltider flere gange om dagen. På den måde vil din krop kunne fordøje langsomt. Rigeligt væske og fiberrig kost gør også tarmens arbejde lettere.

LÆS OGSÅ: Få hjælp til at udregne din terminsdato

Det skal du vide om uge 8

En ferie kan være både tiltrængt og godt for parforholdet, når I venter jer. Mange gravide er i den bedste ferieform midt i graviditeten, så hvis I har mulighed for det, kan I begynde at planlægge en babymoon – den sidste ferie inden I får (flere) børn – allerede nu.

Det er dog ikke helt ligegyldigt, hvor ferien går til. En tur rundt i norden er sjældent et problem for gravide, og Europa er generelt trygt, hvis du undgår uvaskede grøntsager og råt kød.

Visse lande i Afrika, Latinamerika og Asien har dog så dårligt et sygevæsen, at gravide bør undgå at rejse dertil. Det samme gælder for områder med Zika-virus og malaria. Undgå også gerne vacciner, mens du venter dig – det gælder især levende vacciner som gulfeber- og rubellavaccinen. 

Lange flyture kan også være en udfordring for gravide – både på grund af komforten, men også fordi risikoen for blodpropper er højere hos gravide. Og den øges ved rejser på over tre timer. 

Er du i tvivl, så spørg din læge.

LÆS OGSÅ: Babymoon: Sidste rejse inden babys ankomst

Tip til en babymoon i Europa

 • Husk det blå EU sygesikringskort
 • Tjek dit forsikringsselskabs retningslinjer for gravide
 • Tjek flyselskabets regler – det kan være nødvendigt med en lægeerklæring
 • Undgå kontakt med katte
 • Kontakt en læge, hvis du får diarre og feber
 • Drik nok, hvis det er varmt
 • Husk din vandrejournal

Tip til en babymoon udenfor Europa

 • Undgå malaria- og Zika-områder
 • Vær opmærksom på, hvad du spiser. Drik kun vand fra flaske
 • Undgå kontakt med katte
 • Brug støttestrømper på flyrejsen, og tag hyppige spadsereture i kabinen

Sundhedstips

Foreløbig kræver din graviditet ikke, at du indtager meget mere energi end normalt. Det eneste, du behøver i starten af din graviditet, er 100 ekstra kalorier om dagen, hvilket svarer til to stykker frugt eller 20 gram mandler. Husk også at drikke rigeligt med vand.

Selv om du ikke bør tage alt for meget på, skal du heller ikke sulte dig selv. Den næring, du indtager, går nemlig først og fremmest til barnet, og hvis du ikke får nok, vil kroppen tage af reserverne. Sørg i stedet for at få energi i form af varieret mad og spis efter de officielle kostråd

Sørg også for at være moderat fysisk aktiv minimum 30 minutter om dagen. Det betyder ifølge Sundhedsstyrelsen, at du skal bevæge dig i et tempo, så du bliver let forpustet, men uden at belastningen udfordrer din ydeevne. Hvor højt tempoet skal være afhænger af den form, du havde, før du blev gravid. Sammenlign ikke dig selv med andre, men gå efter en type og mængde af motion, som passer til dig.

LÆS OGSÅ: Så meget må du træne som gravid

Til dig, der venter tvillinger

Er du gravid med tvillinger, vil din kvalme og træthed typisk være på sit højeste i denne uge. Det skyldes, at du har et langt højere niveau af graviditetshormonet HCG end kvinder, som er gravide med ét barn. Måske døjer du også med rygsmerter, søvnbesvær og halsbrand? Du er blandt de heldige, der er blevet gravid med to på én gang, men det betyder også, at du med stor sandsynlighed vil være mere ramt under din graviditet, da kroppen skal arbejde hårdere.

Ugens tip til mor

Er du gravid om sommeren, er din nye, bedste ven en solcreme. Kombinationen af graviditetshormoner og sol kan nemlig give dig mørke pigmentforandringer i ansigtet, og derfor skal du helst alliere dig med en faktor på minimum 15. Husk at gå efter solcremer uden parabener og parfume.

Ugens tip til partneren

I denne periode af graviditeten er fokus mest på mor. Det er jo trods alt hende, der bærer jeres barn. Men husk også at stop op og tænk over, hvordan du selv har det. Er der ting, du gerne vil have vendt med din partner? Har du bekymringer, du ikke har fået sagt højt? Eller er du måske nervøs?

Om eksperten

Artiklen er gennemlæst og rettet af jordemoder Stine Roswall. Hun har været jordemoder siden 2010 og har arbejdet på både Herlev og Hvidovre Hospital. Hun har erfaring med alt fra jordemoderkonsultation til fødsler og tiden efter fødslen.

Siden januar 2017 har hun haft sin private jordemoderpraksis i København, hvor hun hjælper gravide og fødende. Derudover er hun bestyrelsesmedlem i Dansk Jordemoderfagligt Selskab, som arbejder for at holde jordemødre opdateret på den nyeste viden om graviditet og fødsel.

Stine Roswall er født i 1986 og bor i Rødovre med sin mand og deres to døtre.

Jordemoder gravid uge 8

Foto: Stephansen Photography

Se, hvad vi ellers skriver om: Gravid uge for uge og Gravid

610x200_woordy_knap2.jpeg